• Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Elintarvikepakkauskartongin vettyminen

Kolehmainen, Juulia (2016)

Pikkukuva
Katso/Avaa
Kandidaatintyö_Kolehmainen_Juulia.pdf (1.027Mb)
Lataukset: 


Kandidaatintyö

Kolehmainen, Juulia
2016

Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2016062021788

Tiivistelmä

Elintarviketeollisuudessa tärkeimpiä pakkausmateriaaleja ovat erilaiset kartonkipakkaukset ja erityisesti niiden kuljetuksessa käytettävät aaltopahvipakkaukset. Aaltopahvilta vaadittavia ominaisuuksia ovat muun muassa puristuslujuus ja kosteudenkestävyys. Elintarvikekäyttöön tarkoitetuilla aaltopahveilla on myös tiettyjä vaatimuksia niissä käytettävistä yhdisteistä.

Erilaiset kuitumateriaalit käyttäytyvät vettyessään eri tavalla ja niistä voi liueta yhdisteitä pakattavaan elintarvikkeeseen. Työn tavoitteena oli selvittää vettymiseen vaikuttavia tekijöitä ja veden vaikutus aaltopahvin rakenteeseen. Havaittiin, että ligniiniä tai uuteaineita sisältävä mekaanisesti valmistettu kartonkimateriaali ei sido vettä yhtä paljon kuin kemiallisesti valmistettu tai valkaistu kartonki. Aaltopahvissa tapahtuvan kapillaariabsorptio sai veden nousemaan pääasiassa aallotuskartonkiin. Vesi imeytyi korkeammalle puolikemiallisesti valmistetuissa aaltopahveissa kuin keräyskartonkipahveissa, jotka eivät myöskään turvonneet yhtä voimakkaasti.

Työssä kartoitettiin myös elintarvikekäyttöä rajoittavia liukoisia yhdisteitä, jotka löytyivät paperiteollisuudessa yleisesti käytetyistä liimoista. Tällaisia yhdisteitä olivat märkälujaliimojen formaldehydiyhdisteet ja polyamidoamiini-epikloorihydriinihartsi. Keräyskartongin joukossa olevat raskasmetallit rajoittavat myös niiden käyttöä elintarvikepakkauksissa.
 
Board materials, most importantly corrugated board, which is used in delivery, are the most important packaging materials in food industry. There are different qualities that are re-quired from corrugated board including press-strength and capability to resist water absorp-tion through linerboard. In food packaging, there are also special requirements that concern the compounds used in board materials.
Different fiber materials act in a different way when interacting with water, and the com-pounds used in those materials can dissolve into the packed products. The purpose of this work is to solve the factors affecting sorption and the effects of water on the structure of cor-rugated board. It was noticed that materials produced mechanically and containing lignin and extract components don’t absorb water as much as chemically produced or bleached board. As a result of capillary absorption the water absorbed mainly into the fluting. Water ab-sorbed higher in semi-chemical fluting than in recycled corrugated medium that didn’t swell as much either.
Soluble compounds restricted from food packaging were also solved. They found among commonly used sizes in paper industry. This kind of solutions were formaldehyde com-pounds and polyamidoamine-epichlorohydrin resin used in dry-strength additives. Heavy metals in recycled paper also restrict material usage for food packaging.
 
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt [3096]
Lappeenrannan teknillinen yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Lähetä palautetta
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Lappeenrannan teknillinen yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Lähetä palautetta