Toimittajavalinnan riskienhallinta elintarviketeollisuudessa
Pyymäki, Iida (2016)
Kandidaatintutkielma
Pyymäki, Iida
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2016120230194
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2016120230194
Tiivistelmä
Tutkimuksessa selvitetään, miten toimittajavalinnan riskienhallinta elintarviketeollisuudessa tapahtuu. Työn tavoitteena on löytää toimialakohtaisia riskejä ja erilaisia keinoja, joilla riskejä pystytään hallitsemaan. Tutkimusmenetelmänä käytetään kvalitatiivista menetelmää eli empiirinen osuus saadaan yrityshaastatteluita hyödyntäen. Tutkimukseen on haastateltu kahta elintarviketeollisuuden yritystä. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnetään hankintatoimeen, erityisesti toimittajavalintaan, ja riskienhallintaan liittyvää kirjallisuutta sekä artikkeleita.
Tutkimuksessa ilmeni, että elintarviketeollisuudessa toimittajavalintaan liittyviä riskejä ovat ainakin toimittajan koko sekä toimitusvarmuus. Toimittajavalinta tapahtuu siten, että aluksi hankkiva yritys ottaa selvää mahdollisista toimittajista. Tietoa toimittajista voidaan saada esimerkiksi toimittajan internet-sivuilta suoraan, alan muilta yrittäjiltä tai alan lehdistä. Elintarviketeollisuudessa myös toimittajat ottavat yhteyttä yrityksiin, joille he voisivat haluta toimittaa raaka-aineita, tuotteita tai palveluita.
Tutkimuksessa selvisi myös, että elintarviketeollisuudessa riskejä toimittajavalinnassa ja hankinnassa pyritään vähentämään erityisesti neuvotteluilla ja elintarvikekelpoisuustodistuksilla. Neuvotteluilla pyritään vaikuttamaan toimittajan toimitusvarmuuteen ja elintarvikekelpoisuustodistuksilla pystytään varmistumaan toimittajan tuotteiden laadukkuudesta. Tuotteiden ja raaka-aineiden toimittamiseen liittyy myös kuormientarkastukset. Alalla riskienhallinnassa käytetään edellä mainittuja keinoja ja lisäksi huomattavassa roolissa ovat yritysten omavalvontajärjestelmät.
Tutkimuksessa ilmeni, että elintarviketeollisuudessa toimittajavalintaan liittyviä riskejä ovat ainakin toimittajan koko sekä toimitusvarmuus. Toimittajavalinta tapahtuu siten, että aluksi hankkiva yritys ottaa selvää mahdollisista toimittajista. Tietoa toimittajista voidaan saada esimerkiksi toimittajan internet-sivuilta suoraan, alan muilta yrittäjiltä tai alan lehdistä. Elintarviketeollisuudessa myös toimittajat ottavat yhteyttä yrityksiin, joille he voisivat haluta toimittaa raaka-aineita, tuotteita tai palveluita.
Tutkimuksessa selvisi myös, että elintarviketeollisuudessa riskejä toimittajavalinnassa ja hankinnassa pyritään vähentämään erityisesti neuvotteluilla ja elintarvikekelpoisuustodistuksilla. Neuvotteluilla pyritään vaikuttamaan toimittajan toimitusvarmuuteen ja elintarvikekelpoisuustodistuksilla pystytään varmistumaan toimittajan tuotteiden laadukkuudesta. Tuotteiden ja raaka-aineiden toimittamiseen liittyy myös kuormientarkastukset. Alalla riskienhallinnassa käytetään edellä mainittuja keinoja ja lisäksi huomattavassa roolissa ovat yritysten omavalvontajärjestelmät.