Hyönteisproteiinin tuotannon ympäristövaikutukset
Nordström, Kauri (2018)
Kandidaatintyö
Nordström, Kauri
2018
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018052224425
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018052224425
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintyön tavoitteena on selvittää, millaisia ympäristövaikutuksia on hyönteisten tuottamisella eläinten ja erityisesti ihmisten ravinnoksi. Lisäksi näitä ympäristövaikutuksia verrataan perinteisen lihantuotannon vaikutuksiin. Työssä kerrotaan myös hyönteisproteiinin käyttökohteista, kuvaillaan massatuotantoon käytettyjä hyönteisiä ja niiden tuotannolle asettamia vaatimuksia. Käsitellään myös hyönteistuotantoon liittyviä riskejä, lainsäädännöllisiä kysymyksiä sekä kerrotaan hyönteistuotannon nykytilasta ja käytössä olevista tekniikoista. Tutkimusmenetelmänä käytetään kirjallisuusselvitystä.
Työn käytännön osuus tehdään laatimalla taulukko, jossa vertaillaan naudanlihan, kananlihan, sirkkojen ja jauhomatojen tuotannon eri ympäristövaikutuksia ja arvioidaan niiden kestävyyttä. Vertailun tulosten perusteella perinteisestä lihantuotannosta erityisesti naudanliha on selvästi vähemmän kestävällä tasolla kaikilla käytetyllä mittarilla. Sen sijaan hyönteistuotannon ympäristövaikutukset ovat lähes joka suhteessa merkittävästi vähäisemmät kuin perinteisellä lihantuotannolla. Tällä hetkellä hyönteistuotanto vaatii kuitenkin lähes vastaavan määrän energiaa tuotettua kiloa kohti kuin naudanlihan tuotanto.
Hyönteistuotanto on yksi potentiaalinen tapa ratkaista tulevaisuuden ruoantuotannon haasteita. Paljon on kuitenkin kiinni siitä, hyväksyvätkö kuluttajat hyönteiset osaksi ruokavaliotaan. Lyhyellä aikavälillä ympäristön kannalta merkittävämpi rooli voikin olla hyönteisten käytöllä eläinten rehuna.
Työn käytännön osuus tehdään laatimalla taulukko, jossa vertaillaan naudanlihan, kananlihan, sirkkojen ja jauhomatojen tuotannon eri ympäristövaikutuksia ja arvioidaan niiden kestävyyttä. Vertailun tulosten perusteella perinteisestä lihantuotannosta erityisesti naudanliha on selvästi vähemmän kestävällä tasolla kaikilla käytetyllä mittarilla. Sen sijaan hyönteistuotannon ympäristövaikutukset ovat lähes joka suhteessa merkittävästi vähäisemmät kuin perinteisellä lihantuotannolla. Tällä hetkellä hyönteistuotanto vaatii kuitenkin lähes vastaavan määrän energiaa tuotettua kiloa kohti kuin naudanlihan tuotanto.
Hyönteistuotanto on yksi potentiaalinen tapa ratkaista tulevaisuuden ruoantuotannon haasteita. Paljon on kuitenkin kiinni siitä, hyväksyvätkö kuluttajat hyönteiset osaksi ruokavaliotaan. Lyhyellä aikavälillä ympäristön kannalta merkittävämpi rooli voikin olla hyönteisten käytöllä eläinten rehuna.