Hae LUTPubista
Aineistot 1-10 / 10
Improvement of whey fraction quality using chromatographic methods
(2020)
The quality of whey can be improved by removing certain fractions from its chemical composition. These extracted components can also be utilized as a product of their own. The aim of this thesis is to study if two of these ...
Humalan aromi- ja katkeroaineiden analysointi
(2020)
Voimakkaasti humaloitujen oluiden suosion kasvaessa on tärkeää huomioida, että humalan osuus oluen valmistus- ja raaka-ainekustannuksista on merkittävä. Humalan laadunvalvonta ja tuotekehitys on tästä syystä tärkeässä ...
Extraction and purification of cannabidiol
(2020)
Cannabidiol (CBD) is a non-psychoactive, medicinal compound found in the cannabis plant. The aim of this thesis was to examine and evaluate methods used to extract and purify cannabidiol in a commercial scale based on ...
Identifying data integrity risks in regulated environment using process mapping
(2020)
The purpose of this thesis was to study the risks concerning the data integrity and the identification of these risks with the help of process mapping. In the theoretical part the main terminology and the methods used in ...
Understanding the fines in BCTMP process
(2020)
The target of this thesis was to understand the generation, properties and effects of fines generated in refining in the BTCMP (chemi-thermomechanical pulp) process. This thesis includes a theoretical part and an experimental ...
CO2 absorptio NaOH-liuoksiin ja saostus kalsiumkarbonaattina
(2020)
Hiilidioksidi (CO2) on haitallinen kasvihuonekaasu, jonka määrää teollisuuden päästöissä tulisi pyrkiä vähentämään ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Erilaisia CO2 hyötykäytön teknologioita (CCU) on esitetty mahdollisiksi ...
Food safety management system and prerequisite programmes for a paper mill
(2020)
The aim of this thesis is to map the requirements for a mill to become a food contact material producer and build a food safety management system to a mill.
The first part was to study the legislations worldwide on food ...
Rasvojen epäpuhtauksien vaikutus viskositeettiin ja suodatettavuuteen
(2020)
Tämän diplomityön tarkoitus on tutkia epäpuhtauksien vaikutusta rasvojen viskositeettiin ja suodatettavuuteen. Epäpuhtauksilla tarkoitetaan tässä tapauksessa lähinnä komponentteja, joita muodostuu esimerkiksi triglyseridien ...
Krakkausyksikön katalyytin käyttöiän monitorointi
(2020)
Tämän diplomityön tavoitteena on tutkia Nesteen Porvoon jalostamon vetykrakkaus-yksikön (VK) reaktorien katalyyttien aktiivisuutta ja deaktivoitumista käyttämällä hyödyksi yksiköstä kerättyä tasedataa. Katalyytti on ...
Improving cost efficiency using microfibrillated cellulose in the industrial production of three-ply board
(2020)
Microfibrillated cellulose (MFC) and its applications have been studied since the 1980s. The growing interest of MFC has created many applications. In papermaking, MFC can be used as a strength additive. According to the ...