Tuotantokoneiden pitoajat meijerialan yrityksessä
Lestinen, Teemu (2014)
Lataukset:
Diplomityö
Lestinen, Teemu
2014
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201501051051
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201501051051
Tiivistelmä
Diplomityön tavoitteena on tutkia, millaisia ovat Valion tuoretuotemeijerien tuotantokoneiden toteutuneet pitoajat suhteessa kirjanpidon pitoaikaan ja mikä pitoaikoihin eniten vaikuttaa. Tuotantokoneiksi luetaan tässä tutkimuksessa valmistus- ja pakkauskoneet sekä pakkauskoneiden jälkikäsittelylaitteet. Tavoitteena on selvittää myös eroja eri laiteryhmien ja meijerien välillä, ja mitkä syyt aiheuttavat nämä erilaiset pitoajat. Tutkimus toteutettiin sekä haastattelututkimuksena että taseeseen ja erillisiin konetietoihin tutustumalla. Tärkeimpinä käytettävinä teorioina on hyödynnetty erilaisten pitoaikojen määritelmiä sekä koneiden korvausmalleja sekä muita tutkimuksia pitoajoista.
Vanhimmat valmistuskoneet olivat Tampereella ja uusimmat Jyväskylässä. Pakkauskoneista vanhimmat ovat Riihimäellä ja uusimmat vastaavasti Jyväskylässä sekä Tampereella. Jälkikäsittelylaitteista vanhimmat laitteet olivat Tampereella ja uusimmat Riihimäellä. Kokonaisuudessaan laitoksista nuorin on Jyväskylän meijeri, mihin merkittävin syy on koko prosessin uusiminen vuonna 2003. Tutkimuksessa kokonaispitoaika tuotantokoneille oli 10,8 vuotta. Yleisimpiä syitä jonkin laitteen vaihtamiseen meijereillä olivat pelko hygienian riittämättömyydestä, laitteen huonontunut kunto ja varaosien huono saatavuus. Tutkittujen Valion laitoksien tuotantokoneet ovat hyvin samanikäisiä verrattuna muiden tutkimuksien tuloksiin. Jatkossa Valion kannattaisi kehittää pitoaikojen seurantaa ja vuosittaisia tarkastuksia meijereillä. The objective of this thesis is to study of production machineries’ lifetime in Valio’s fresh food dairies and what the main reasons are for them. In this research production machinery includes manufacturing and packaging machinery with after-treatment equipment. Another objective is to find out the differences between machinery groups and dairies and what causes them. The research was carried out by interviewing all four dairy plant managers and also examining the balance sheets and machinery info. The most important theories used are different lifetime theories and machinery replacement models and other ma-chinery lifetime studies.
The oldest manufacturing equipment is in Tampere and the youngest in Jyväskylä. The oldest packaging machines are in Riihimäki and the youngest in Jyväskylä. After-treatment devices of the packaging machines are the youngest in Riihimäki and the oldest in Tampere. Jyväskylä dairy’s production machinery is altogether the youngest of all, mainly because of the renewal of the whole process in 2003. Total lifetime of production machinery in this study was 10,8 years. The main reasons for the production machinery replacement were fear of inadequate hygiene, deteriorated condition and the poor availability of spare parts. Compared to other lifetime studies results of this study are very similar. In the future Valio should develop its production machinery lifetime monitoring and annual inspections.
Vanhimmat valmistuskoneet olivat Tampereella ja uusimmat Jyväskylässä. Pakkauskoneista vanhimmat ovat Riihimäellä ja uusimmat vastaavasti Jyväskylässä sekä Tampereella. Jälkikäsittelylaitteista vanhimmat laitteet olivat Tampereella ja uusimmat Riihimäellä. Kokonaisuudessaan laitoksista nuorin on Jyväskylän meijeri, mihin merkittävin syy on koko prosessin uusiminen vuonna 2003. Tutkimuksessa kokonaispitoaika tuotantokoneille oli 10,8 vuotta. Yleisimpiä syitä jonkin laitteen vaihtamiseen meijereillä olivat pelko hygienian riittämättömyydestä, laitteen huonontunut kunto ja varaosien huono saatavuus. Tutkittujen Valion laitoksien tuotantokoneet ovat hyvin samanikäisiä verrattuna muiden tutkimuksien tuloksiin. Jatkossa Valion kannattaisi kehittää pitoaikojen seurantaa ja vuosittaisia tarkastuksia meijereillä.
The oldest manufacturing equipment is in Tampere and the youngest in Jyväskylä. The oldest packaging machines are in Riihimäki and the youngest in Jyväskylä. After-treatment devices of the packaging machines are the youngest in Riihimäki and the oldest in Tampere. Jyväskylä dairy’s production machinery is altogether the youngest of all, mainly because of the renewal of the whole process in 2003. Total lifetime of production machinery in this study was 10,8 years. The main reasons for the production machinery replacement were fear of inadequate hygiene, deteriorated condition and the poor availability of spare parts. Compared to other lifetime studies results of this study are very similar. In the future Valio should develop its production machinery lifetime monitoring and annual inspections.