Jauhatusparametrien vaikutus jauhatustuotteen partikkelikokoon ja suodattuvuuteen
Nyman, Tuija (2016)
Diplomityö
Nyman, Tuija
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201601283969
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201601283969
Tiivistelmä
Tämän diplomityön tarkoituksena on tutkia ensin jauhatusparametrien vaikutus
rikastushiekan hienousasteeseen eli miten partikkelikokojakaumaa kuvaavat
partikkelikoot muuttuvat. Tämän jälkeen tutkitaan miten rikastushiekan hienousasteen
muuttuminen vaikuttaa jauhettujen rikastushiekkalietenäytteiden suodattuvuuteen.
Partikkelikokojakauman variaatioista yritetään löytää yhteys suodinkakun
ominaisvastuksen ja huokoisuuden välillä.
Jauhatus suoritettiin laboratoriomittakaavan helmimyllyllä märkäjauhatuksena.
Jauhatusta varten tehtiin kolmitasoinen faktorikoesuunnitelma, jossa muuttujina ovat
lasihelmien halkaisija, jauhatusaika ja sekoitinelimen pyörimisnopeus. Suodatus
toteutettiin vakiopainesuodatuksena kolmella eri suodatuspaineella Nutsche-suodattimella.
Työn tuloksista saatiin selville, että partikkelikokojakauman leveys korreloi
suodinkakun ominaisvastuksen kanssa. Kun partikkelikokojakauma leveys muuttui
kapeammaksi, saatiin kakun ominaisvastus pienemmäksi ja suodatukseen kulunut aika
lyheni. Kapein partikkelikokojakauman leveys saatiin suurimmalla helmen
halkaisijalla, pisimmällä jauhatusajalla sekä suurimmalla sekoitusnopeudella. The aim of this master’s thesis is to investigate first how the degree of fineness in tailing
samples is changing using different grinding parameter variations. Secondly, it is
investigated how samples with different particle size distribution are behaving in
pressure filtration. The goal is to find out some sort of connections between coefficients
determinate from particle size distribution and filtration coefficients, specific cake
resistance and porosity.
Laboratory scale stirred bead mill is used in the grinding part having glass beads as
grinding medium. There is a three-level factorial design for grinding tests. Different
parameters in that design are diameter of grinding media, grinding time and stirrer
speed. For the filtration part, Nutsche filter is used under constant pressure. Three
different filtration pressures are used in the experiments.
From the results we were able to discover connection between particle size distribution
span and specific cake resistance. It seems that narrow PSD span makes specific cake
resistance low and filtration happens quicker. The narrowest span was obtained with
largest bead size and longest grinding time and highest rotating speed.
rikastushiekan hienousasteeseen eli miten partikkelikokojakaumaa kuvaavat
partikkelikoot muuttuvat. Tämän jälkeen tutkitaan miten rikastushiekan hienousasteen
muuttuminen vaikuttaa jauhettujen rikastushiekkalietenäytteiden suodattuvuuteen.
Partikkelikokojakauman variaatioista yritetään löytää yhteys suodinkakun
ominaisvastuksen ja huokoisuuden välillä.
Jauhatus suoritettiin laboratoriomittakaavan helmimyllyllä märkäjauhatuksena.
Jauhatusta varten tehtiin kolmitasoinen faktorikoesuunnitelma, jossa muuttujina ovat
lasihelmien halkaisija, jauhatusaika ja sekoitinelimen pyörimisnopeus. Suodatus
toteutettiin vakiopainesuodatuksena kolmella eri suodatuspaineella Nutsche-suodattimella.
Työn tuloksista saatiin selville, että partikkelikokojakauman leveys korreloi
suodinkakun ominaisvastuksen kanssa. Kun partikkelikokojakauma leveys muuttui
kapeammaksi, saatiin kakun ominaisvastus pienemmäksi ja suodatukseen kulunut aika
lyheni. Kapein partikkelikokojakauman leveys saatiin suurimmalla helmen
halkaisijalla, pisimmällä jauhatusajalla sekä suurimmalla sekoitusnopeudella.
samples is changing using different grinding parameter variations. Secondly, it is
investigated how samples with different particle size distribution are behaving in
pressure filtration. The goal is to find out some sort of connections between coefficients
determinate from particle size distribution and filtration coefficients, specific cake
resistance and porosity.
Laboratory scale stirred bead mill is used in the grinding part having glass beads as
grinding medium. There is a three-level factorial design for grinding tests. Different
parameters in that design are diameter of grinding media, grinding time and stirrer
speed. For the filtration part, Nutsche filter is used under constant pressure. Three
different filtration pressures are used in the experiments.
From the results we were able to discover connection between particle size distribution
span and specific cake resistance. It seems that narrow PSD span makes specific cake
resistance low and filtration happens quicker. The narrowest span was obtained with
largest bead size and longest grinding time and highest rotating speed.