Kansainvälisen hankinnan riskit ja niiden hallinta: case Paulig
Kovalainen, Pauliina (2016)
Kandidaatintutkielma
Kovalainen, Pauliina
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2016120230168
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2016120230168
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintutkielman tavoite oli tutkia kansainvälisen hankinnan liiketoimintaympäristöriskejä ja niiden hallintaa. Päätutkimuskysymyksen tarkoituksena oli selvittää mitä riskinhallintamenetelmiä yritykset käyttävät kansainvälisestä hankinnasta syntyvien riskien hallintaan. Lisäksi tarkoituksena oli tutkia mitä riskejä liittyy ostotoimintaan, jota tehdään kansainvälisillä markkinoilla. Tutkimus jakautuu kahteen osaan, joista ensimmäinen on teoria ja jälkimmäinen empiria. Teoriaosassa tutkittiin aiheeseen liittyviä artikkeleita ja kirjallisuutta. Empiirinen osuus tehtiin haastattelemalla Pauligin hankintapäälikkö. Näiden menetelmien avulla pyrittiin selvittämään vastaukset tutkimuskysymyksiin.
Tutkielmassa havaittiin, että kansainväliseen hankintaa liittyy monenlaisia liiketoimintaympäristönriskejä. Näistä tärkeimpiä olivat vastuullisuus- ja valuuttariski sekä kohdemaan epävakaus. Näistä ensimmäinen on erittäin tärkeä huomioitava elintarviketeollisuuden yritykselle, sillä kuluttaja-asiakkaat ovat yhä kiinnostuneempia vastuullisuudesta. Valuuttariski taas on havaittu jo kauan sitten, mutta se on edelleen erittäin tärkeä huomioida kansainvälisessä hankinnassa. Haastattelun ja teorian perusteella riskinhallintamenetelmistä yritykset käyttävät usealta toimittajalta hankkimista, riskialttiiden alueiden ja toimittajien välttämistä sekä toimitusketjun läpinäkyvyyttä. Näiden menetelmien avulla hankintatoimeen saadaan riskinhallintakulttuuri ja sen toiminnasta joustavampaa. Näin yritys pystyy varautumaan myös yllättävien riskien syntymiseen. The purpose of this bachelor thesis was to study international sourcing related risks and their management. The main objective was to find out what kinds of strategies companies use to manage risks in international sourcing. The study also includes research on what kinds of risks are found when purchasing from international markets. The study is divided in to two parts: the first of which is the theoretical and the other empirical. Theoretical research was done by studying past scientific articles and literature. The empirical part was done by interviewing Paulig’s sourcing manager. The use of these methods aimed to answer the research questions.
It was found in the research that in international sourcing there are many environmental risks involved. Out of these the most important ones are sustainability, currency and countries’ instability. Especially the first one is important for a company in the food industry to acknowledge, since consumer customers are increasingly interested in sustainability. Currency risk has been recognised a long time ago, but it is still important to acknowledge in international sourcing. Through the interview and theory it was found that companies use avoidance of high risk areas and suppliers, multiple sourcing, and transparency in supply chain for risk management in procurement. With the help of these strategies sourcing becomes more agile and a risk management culture is created. By doing this a company can prepare itself even for unexpected risks.
Tutkielmassa havaittiin, että kansainväliseen hankintaa liittyy monenlaisia liiketoimintaympäristönriskejä. Näistä tärkeimpiä olivat vastuullisuus- ja valuuttariski sekä kohdemaan epävakaus. Näistä ensimmäinen on erittäin tärkeä huomioitava elintarviketeollisuuden yritykselle, sillä kuluttaja-asiakkaat ovat yhä kiinnostuneempia vastuullisuudesta. Valuuttariski taas on havaittu jo kauan sitten, mutta se on edelleen erittäin tärkeä huomioida kansainvälisessä hankinnassa. Haastattelun ja teorian perusteella riskinhallintamenetelmistä yritykset käyttävät usealta toimittajalta hankkimista, riskialttiiden alueiden ja toimittajien välttämistä sekä toimitusketjun läpinäkyvyyttä. Näiden menetelmien avulla hankintatoimeen saadaan riskinhallintakulttuuri ja sen toiminnasta joustavampaa. Näin yritys pystyy varautumaan myös yllättävien riskien syntymiseen.
It was found in the research that in international sourcing there are many environmental risks involved. Out of these the most important ones are sustainability, currency and countries’ instability. Especially the first one is important for a company in the food industry to acknowledge, since consumer customers are increasingly interested in sustainability. Currency risk has been recognised a long time ago, but it is still important to acknowledge in international sourcing. Through the interview and theory it was found that companies use avoidance of high risk areas and suppliers, multiple sourcing, and transparency in supply chain for risk management in procurement. With the help of these strategies sourcing becomes more agile and a risk management culture is created. By doing this a company can prepare itself even for unexpected risks.