Ruokapalveluyksikön kustannuslaskennan kehittäminen toimintolaskennan avulla
Parviainen, Teemu (2017)
Kandidaatintutkielma
Parviainen, Teemu
2017
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201704055963
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201704055963
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on selvittää, miten ruokapalveluyksikön kustannuslaskentaa voidaan kehittää toimintolaskennan avulla. Tutkimuksessa keskitytään kohdeyrityksen käytössä olevaan perinteiseen kustannuslaskentamalliin ja sen kehittämiseen toimintolaskennan avulla. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, miten toimintolaskennan tuottama informaatio soveltuu ruokapalveluyksikön käyttöön ja mitä mahdollisia eroavaisuuksia perinteisen kustannuslaskentamallin ja toimintolaskentamallin tuottaman informaation välillä voidaan havaita.
Tutkimus on tapaustutkimus, jossa hyödynnetään kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Tutkimuksen aineisto koostuu suomalaiselta ruokapalvelu-alan yritykseltä kerätystä aineistosta. Aineisto käsittää niin kohdeyrityksen laskentatoimen tuottamia sisäisiä raportteja, kuin myös haastattelun ja havainnoinnin menetelmin kerättyä informaatiota kohdeyrityksen kustannuslaskennasta.
Tutkimuksessa saavutetut tutkimustulokset ovat hyvin linjassa vastaavan aihealueen aiempien tutkimusten kanssa. Tutkimuksessa onnistuttiin kehittämään ruokapalveluyksikön kustannuslaskentaa toimintolaskennan avulla. Tutkimuksessa käy ilmi, että toimintolaskenta tuottaa kohdeyritykselle entistä tarkempaa informaatiota kustannusten kohdistamisesta. Samalla toimintolaskenta tuottaa yrityksen käyttöön monipuolisempaa informaatiota johdon päätöksenteon tueksi. Kuitenkaan toimintolaskentamalli itsessään ei välttämättä sovellu ainoaksi yrityksen käytössä olevaksi kustannuslaskentamalliksi. Toimintolaskentaa on osittain haastavaa ja raskasta ylläpitää, joten voidaan katsoa, että sen rinnalla on hyvä käyttää myös perinteistä kustannuslaskentamallia. Kuitenkin toimintolaskentamallin avulla onnistuttiin tuomaan valtavasti tarkempaa ja monipuolisempaa informaatiota kohdeyrityksen käyttöön, joten sen käyttöönottoa onkin syytä harkita vakavasti. The purpose of this Bachelor’s thesis is to find out how cost accounting in a food service unit can be developed with activity-based costing. The study focuses on target company’s current traditional cost accounting system and on how it could be developed with a present-day activity-based cost model. In addition, the study will examine if the information produced by activity-based costing is suitable for this kind of a target company. It also focuses on the differences between information produced by activity-based costing and the current cost accounting system.
The research is a case study, which uses qualitative research methods. The research data consists of data gathered from a Finnish food industry company. The data is gathered from different sources such as reports produced by the target company’s accounting and information gathered with interviews and observations.
The results achieved in this study are highly correlated with previous studies in the same theme. The study succeeded to develop cost accounting with activity-based costing in a food service unit. The study shows that activity-based cost model can produce more accurate information for cost accounting purposes. It also reveals that activity-based costing delivers more diverse information to support the decision-making of top management. However, activity-based cost model itself may not be suitable as the sole of company’s cost-accounting system. Because of its heavy structure, maintaining an activity-based cost model is partly challenging. Therefore, the target company may have to consider using both: activity-based costing and traditional cost accounting systems. However, activity-based costing can bring a huge amount of new and more accurate information to support decision-making in target company. Therefore, its introduction should be seriously considerated.
Tutkimus on tapaustutkimus, jossa hyödynnetään kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Tutkimuksen aineisto koostuu suomalaiselta ruokapalvelu-alan yritykseltä kerätystä aineistosta. Aineisto käsittää niin kohdeyrityksen laskentatoimen tuottamia sisäisiä raportteja, kuin myös haastattelun ja havainnoinnin menetelmin kerättyä informaatiota kohdeyrityksen kustannuslaskennasta.
Tutkimuksessa saavutetut tutkimustulokset ovat hyvin linjassa vastaavan aihealueen aiempien tutkimusten kanssa. Tutkimuksessa onnistuttiin kehittämään ruokapalveluyksikön kustannuslaskentaa toimintolaskennan avulla. Tutkimuksessa käy ilmi, että toimintolaskenta tuottaa kohdeyritykselle entistä tarkempaa informaatiota kustannusten kohdistamisesta. Samalla toimintolaskenta tuottaa yrityksen käyttöön monipuolisempaa informaatiota johdon päätöksenteon tueksi. Kuitenkaan toimintolaskentamalli itsessään ei välttämättä sovellu ainoaksi yrityksen käytössä olevaksi kustannuslaskentamalliksi. Toimintolaskentaa on osittain haastavaa ja raskasta ylläpitää, joten voidaan katsoa, että sen rinnalla on hyvä käyttää myös perinteistä kustannuslaskentamallia. Kuitenkin toimintolaskentamallin avulla onnistuttiin tuomaan valtavasti tarkempaa ja monipuolisempaa informaatiota kohdeyrityksen käyttöön, joten sen käyttöönottoa onkin syytä harkita vakavasti.
The research is a case study, which uses qualitative research methods. The research data consists of data gathered from a Finnish food industry company. The data is gathered from different sources such as reports produced by the target company’s accounting and information gathered with interviews and observations.
The results achieved in this study are highly correlated with previous studies in the same theme. The study succeeded to develop cost accounting with activity-based costing in a food service unit. The study shows that activity-based cost model can produce more accurate information for cost accounting purposes. It also reveals that activity-based costing delivers more diverse information to support the decision-making of top management. However, activity-based cost model itself may not be suitable as the sole of company’s cost-accounting system. Because of its heavy structure, maintaining an activity-based cost model is partly challenging. Therefore, the target company may have to consider using both: activity-based costing and traditional cost accounting systems. However, activity-based costing can bring a huge amount of new and more accurate information to support decision-making in target company. Therefore, its introduction should be seriously considerated.