Vähittäiskaupan ruokahävikin luomat liiketoimintamahdollisuudet
Korhonen, Iida (2018)
Kandidaatintutkielma
Korhonen, Iida
2018
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201801091172
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201801091172
Tiivistelmä
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kiertotaloutta, sen luomia liiketoimintamahdollisuuksia sekä ruokahävikkiä. Työn teoriaosuudessa pohjustetaan kiertotaloutta yleisesti ja tarkastellaan sen mahdollisuuksia sekä haasteita. Lisäksi tarkastellaan ruokahävikkiä ja jätettä kiertotalouden raaka-aineina. Teoriaosuutta laajennetaan liiketoimintamallien tarkasteluun ja erityisesti huomiota kiinnitetään kiertotaloudellisten liiketoimintamallien käyttöön. Työssä arvioidaan liiketoimintamallien hyötyjä ja haasteita sekä pohditaan erilaisia arviointimenetelmiä liiketoimintamalleille.
Työssä tehty case-analyysi on laadullinen analyysi, johon on haastateltu kaksi Suomessa toimivaa vähittäiskaupan alan yritystä. Näiden haastattelujen pohjalta työssä analysoidaan yritysten käyttämiä liiketoimintamalleja ruokahävikin hyödyntämiseksi sekä pohditaan käytössä olevia hävikinestotoimia. Case-analyysin pohjalta työssä mietitään myös tulevaisuuden näkymiä ja kiertotalouden potentiaalia yrityksille.
Tutkimuksen tuloksista nähdään, että kiertotalous on tärkeä osa yritysten vastuullisuustoimintaa. Hävikinestotoimia kehitetään jatkuvasti ja yritykset pyrkivät löytämään erilaisia ratkaisuja kiertotalouden hyödyntämiselle. Tällä hetkellä toimivaksi ratkaisuksi on huomattu ruokahävikin jalostaminen biokaasuksi ja tätä toimintatapaa kehitetään edelleen. Tulevaisuudessa digitalisaatio, palveluliiketoiminta ja globaalit muutokset aiheuttavat välttämättömän tarpeen suunnitella yhä tehokkaampia liiketoimintamalleja ruokahävikin hyödyntämiseksi. This thesis focuses on circular economy, business opportunities created by circular economy and on food waste as a resource. The theoretical background of the thesis reviews circular economy in general and looks at its possibilities and challenges. In addition, food waste and waste are considered as materials for circular economy. The theoretical part will be expanded to look at business models, and particular attention will be paid to using circular business models. The thesis evaluates the benefits and challenges of business models, as well as examines different evaluation methods for these business models.
The case analysis in the thesis is a qualitative analysis that has been collected by interviewing two Finnish retail companies. Based on these interviews, the study analyzes the business models used by companies to utilize their food waste and contemplates the existing food waste prevention measures. Based on the case analysis, the study outlines the future prospects and the potential of circular economy for companies.
The results of the research show that circular economy is an important part of corporate responsibility activity. Food waste operations are constantly being developed and companies try to find different solutions for utilizing the circular economy. Currently as a solution to the problem companies refine food waste to biogas and this approach will be further developed. In the future, digitization, service business, and global changes will necessitate the need to design more and more efficient business models to utilize the food waste.
Työssä tehty case-analyysi on laadullinen analyysi, johon on haastateltu kaksi Suomessa toimivaa vähittäiskaupan alan yritystä. Näiden haastattelujen pohjalta työssä analysoidaan yritysten käyttämiä liiketoimintamalleja ruokahävikin hyödyntämiseksi sekä pohditaan käytössä olevia hävikinestotoimia. Case-analyysin pohjalta työssä mietitään myös tulevaisuuden näkymiä ja kiertotalouden potentiaalia yrityksille.
Tutkimuksen tuloksista nähdään, että kiertotalous on tärkeä osa yritysten vastuullisuustoimintaa. Hävikinestotoimia kehitetään jatkuvasti ja yritykset pyrkivät löytämään erilaisia ratkaisuja kiertotalouden hyödyntämiselle. Tällä hetkellä toimivaksi ratkaisuksi on huomattu ruokahävikin jalostaminen biokaasuksi ja tätä toimintatapaa kehitetään edelleen. Tulevaisuudessa digitalisaatio, palveluliiketoiminta ja globaalit muutokset aiheuttavat välttämättömän tarpeen suunnitella yhä tehokkaampia liiketoimintamalleja ruokahävikin hyödyntämiseksi.
The case analysis in the thesis is a qualitative analysis that has been collected by interviewing two Finnish retail companies. Based on these interviews, the study analyzes the business models used by companies to utilize their food waste and contemplates the existing food waste prevention measures. Based on the case analysis, the study outlines the future prospects and the potential of circular economy for companies.
The results of the research show that circular economy is an important part of corporate responsibility activity. Food waste operations are constantly being developed and companies try to find different solutions for utilizing the circular economy. Currently as a solution to the problem companies refine food waste to biogas and this approach will be further developed. In the future, digitization, service business, and global changes will necessitate the need to design more and more efficient business models to utilize the food waste.