Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Toimittajien sitouttaminen vastuulliseen hankintaan suomalaisessa elintarviketeollisuudessa

Rintamaa, Ville (2017)

Katso/Avaa
Kandidaatintutkielma_Rintamaa_Ville.pdf (1.131Mb)
Lataukset: 


Kandidaatintutkielma

Rintamaa, Ville
2017

Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018051424127

Tiivistelmä

Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tekijät, jotka muodostavat sitoutuneen ja vastuullisen toimittajasuhteen. Tutkimuksessa lähtökohtana on tarkastella sitoutumista toimittajan näkökulmasta ja löytää keinoja ja käytäntöjä, mitkä saavat toimittajat sitoutumaan vastuulliseen hankintaan. Näiden ratkaisujen lisäksi tutkimuksessa käsitellään toimitusketjun vastuullisen toiminnan asettelun taustatekijöitä, mihin liittyy toimitusketjussa vallitseva vallan epätasapaino. Tarkoituksena on löytää tästä epätasapainosta johtuvia lähestymistapoja vastuullisen toiminnan asetteluun ja tarkastella niiden vaikutusta toimittajien sitoutumiseen. Tutkimus koostuu teoriaosuudesta, joka sisältää aiheeseen liittyvien tieteellisten artikkeleiden ja kirjallisuuden tarkastelua. Tutkimuksen empiriaosuus on suoritettu kvalitatiivisesti kahden organisaation haastattelun kautta.
Tutkimuksen mukaan sitoutumiseen vaikuttaa vastuullisesta toiminnasta saavutettavat taloudelliset hyödyt. Tämän lisäksi sitoutumisen edellytyksenä on molempien osapuolten yhtenevät mielipiteet liiketoiminnassa noudatettavista vastuullisuuden arvoista. Sitoutumisen motiivina on toiminnan kehittäminen pitkällä aikavälillä. Tämä pitkän aikavälin toiminta luo edelleen osapuolten välille luottamusta, jota kehitetään vastuullisuuden tavoitteiden yhteensovittamisella ja tiedonvälityksellä. Suomalaisessa elintarviketeollisuudessa vallitsee käytäntö, missä ostajaorganisaatiot pystyvät velvoittamaan toimittajat noudattamaan haluttuja vastuullisuuden kriteereitä. Toimittajan puolesta kuitenkin suotavampaa olisi lähestymistapa, missä vastuullinen toiminta suoritetaan yhteistoimintaan perustuen.
 
The aim of this study is to examine the factors which form a commited and responsible supplier relationship. The study focuses on the supplier’s perspective and searches the means and practises which affect on the commitment to responsible procurement. In addition to these solutions this study examines the distribution of power in the supplier relationship and how this affects on the preferred practises in the relationship. Consequently the purpose is to find manners of approach on managing responsible supply chains and their impact on suppliers’ commitment. The study has been carried out qualitatively and it consist of scientific literature and articles and an empirical section of two interviews of organizations from both ends of the supply relationship.
The study suggests that commitment is based on the knowledge of financial benefits from the relationship. In addition, commitment stems from a mutual agreement of ethical values which are to be followed in the supply chain. There is also a strong motive to commit to a relationship due to the willingness of gaining benefits from a long term relationship. Commiting to a long term strategy has an increasing effect on mutual trust through communication and common aspirations. There exists a practise in the Finnish food industry in which the buyers are able to mandate the standards of responsibility. The study proposes a more effective way of setting the standards of responsibility through a co-operative approach.
 
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt [4793]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste