Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hyönteisproteiinin tuotannon ympäristövaikutukset

Nordström, Kauri (2018)

Katso/Avaa
Kandidaatintyo_Nordstrom_Kauri.pdf (630.8Kb)
Lataukset: 


Kandidaatintyö

Nordström, Kauri
2018

Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018052224425

Tiivistelmä

Tämän kandidaatintyön tavoitteena on selvittää, millaisia ympäristövaikutuksia on hyönteisten tuottamisella eläinten ja erityisesti ihmisten ravinnoksi. Lisäksi näitä ympäristövaikutuksia verrataan perinteisen lihantuotannon vaikutuksiin. Työssä kerrotaan myös hyönteisproteiinin käyttökohteista, kuvaillaan massatuotantoon käytettyjä hyönteisiä ja niiden tuotannolle asettamia vaatimuksia. Käsitellään myös hyönteistuotantoon liittyviä riskejä, lainsäädännöllisiä kysymyksiä sekä kerrotaan hyönteistuotannon nykytilasta ja käytössä olevista tekniikoista. Tutkimusmenetelmänä käytetään kirjallisuusselvitystä.

Työn käytännön osuus tehdään laatimalla taulukko, jossa vertaillaan naudanlihan, kananlihan, sirkkojen ja jauhomatojen tuotannon eri ympäristövaikutuksia ja arvioidaan niiden kestävyyttä. Vertailun tulosten perusteella perinteisestä lihantuotannosta erityisesti naudanliha on selvästi vähemmän kestävällä tasolla kaikilla käytetyllä mittarilla. Sen sijaan hyönteistuotannon ympäristövaikutukset ovat lähes joka suhteessa merkittävästi vähäisemmät kuin perinteisellä lihantuotannolla. Tällä hetkellä hyönteistuotanto vaatii kuitenkin lähes vastaavan määrän energiaa tuotettua kiloa kohti kuin naudanlihan tuotanto.

Hyönteistuotanto on yksi potentiaalinen tapa ratkaista tulevaisuuden ruoantuotannon haasteita. Paljon on kuitenkin kiinni siitä, hyväksyvätkö kuluttajat hyönteiset osaksi ruokavaliotaan. Lyhyellä aikavälillä ympäristön kannalta merkittävämpi rooli voikin olla hyönteisten käytöllä eläinten rehuna.
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt [6222]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste