Makean veden valmistaminen merivedestä
Hyvärinen, Joonas (2018)
Kandidaatintyö
Hyvärinen, Joonas
2018
School of Energy Systems, Energiatekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018112048578
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018112048578
Tiivistelmä
Kandidaatintyössä tutkitaan makean veden valmistamista. Työn tavoitteena on selvittää makean veden valmistusprosessi ja yleisimmät makean veden valmistamiseen käytettävät menetelmät sekä vertailla niitä keskenään. Työ on kirjallisuuskatsaus, jossa lähteinä käytetään alan kirjallisuutta, tutkimuksia, lehtiartikkeleita ja uutisia.
Makean veden valmistaminen on energiaa vaativa prosessi, jonka vaiheita ovat esikäsittely, suolanpoisto ja jälkikäsittely. Esikäsittelyssä vedestä poistetaan eloperäinen aines ja sen tarkoituksena on likaantumisen ja karstoittumisen vähentäminen. Suolanpoistossa veden kiintoainepitoisuutta lasketaan ja jälkikäsittelyssä vesi neutraloidaan jakelua varten.
Käänteisosmoosi on yleisimmin käytetty makean veden valmistusprosessi, jossa suolainen vesi pakotetaan puoliläpäisevän kalvon läpi. Käänteisosmoosin suosio perustuu matalan energiankulutuksen tuomaan kustannustehokkuuteen, etenkin murtovedellä. Käänteisosmoosilaitoksissa esikäsittelyn merkitys on suuri sillä kalvot ovat herkkiä eloperäisen aineksen aiheuttamalle likaantumiselle.
Muita valmistusmenetelmiä ovat termiset prosessit monivaiheinen tislaus (MED) ja paisuntahaihdutus (MSF), joissa suolanpoisto perustuu faasimuutokseen. Karkeamman rakenteensa vuoksi prosessit ovat toimintavarmoja, ja soveltuvat hyvin suolaiselle merivedelle. Prosesseja voidaan käyttää yhteistuotannossa höyryvoimalaitosten kanssa.
Makean veden valmistaminen on energiaa vaativa prosessi, jonka vaiheita ovat esikäsittely, suolanpoisto ja jälkikäsittely. Esikäsittelyssä vedestä poistetaan eloperäinen aines ja sen tarkoituksena on likaantumisen ja karstoittumisen vähentäminen. Suolanpoistossa veden kiintoainepitoisuutta lasketaan ja jälkikäsittelyssä vesi neutraloidaan jakelua varten.
Käänteisosmoosi on yleisimmin käytetty makean veden valmistusprosessi, jossa suolainen vesi pakotetaan puoliläpäisevän kalvon läpi. Käänteisosmoosin suosio perustuu matalan energiankulutuksen tuomaan kustannustehokkuuteen, etenkin murtovedellä. Käänteisosmoosilaitoksissa esikäsittelyn merkitys on suuri sillä kalvot ovat herkkiä eloperäisen aineksen aiheuttamalle likaantumiselle.
Muita valmistusmenetelmiä ovat termiset prosessit monivaiheinen tislaus (MED) ja paisuntahaihdutus (MSF), joissa suolanpoisto perustuu faasimuutokseen. Karkeamman rakenteensa vuoksi prosessit ovat toimintavarmoja, ja soveltuvat hyvin suolaiselle merivedelle. Prosesseja voidaan käyttää yhteistuotannossa höyryvoimalaitosten kanssa.