Improving the yield and quality of turpentine in SuperBatch cooking
Häkkinen, Assi (2018)
Diplomityö
Häkkinen, Assi
2018
School of Energy Systems, Ympäristötekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018112649177
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018112649177
Tiivistelmä
Aim of this master’s thesis was to find solutions how to improve the yield and quality of turpentine in the SuperBatch cooking. Yield and quality have been varied at Metsä Fibre Rauma and the reasons to these changes haven’t been found. To find reasons to the changes theoretical information was collected, material balance of the turpentine in Metsä Fibre Rauma was formed according to the laboratory analysis and the yield, quality and process data was collected and analyzed to find dependencies between the three. Most of the turpentine is lost with the tall oil and odorous gases. It was noticed that largest amount of the recovered turpentine is from the foul condensate skimming. Pressure and temperature of the cooking digester and the liquor accumulators seem to effect on turpentine yield. Quality of the turpentine is better when the temperature of the surface condenser, gas scrubbers and turpentine sources was increased. Turpentine yield and quality can be improved by optimizing the temperature of the decanter, turpentine condenser, gas scrubbers, cooking digester and liquor accumulators. Tämän diplomityön tarkoitus oli selvittää keinoja tärpätin laadun ja saannon parantamiseen syrjäytyseräkeitossa. Tärpätin saanto ja laatu on ollut Metsä Fibrellä Raumalla pitkäaikainen ongelma. Saanto ja laatu ovat ajoittain heitelleet ja selviä syitä heittelyille ei ollut löydetty ja näitä syitä haluttiin selvittää. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi työssä kerättiin teoriatietoa aiheesta, luotiin Metsä Fibre Rauman tehtaiden tärpättitase laboratoriokokeiden avulla ja kerättiin laatu, saanto ja prosessidataa riippuvuussuhteiden löytämiseksi. Tuloksena huomattiin, että suurin osa tärpätistä menetetään mäntyöljyn ja hajukaasujen mukana. Huomattiin myös, että suurin osa talteen saadusta tärpätistä on peräisin likaislauhteiden kuorinnasta. Toisaalta keittimien ja lipeäakkujen paineistuksen ja lämpötilan noston huomattiin vaikuttavan positiivisesti tärpättisaantoon. Laatutekijöihin vaikutti positiivisesti tärpättilauhduttimen, hajukaasupesureiden ja tärpätin lähteiden lämpötilan nostaminen. Johtopäätöksenä voidaan sanoa, että tärpätin saantoon ja laatuun on mahdollista vaikuttaa dekantterin, tärpättilauhduttimen, hajukaasupesureiden, keittimien ja lipeäakkujen lämpötilan optimoinnilla.