Ruokajärjestelmän liiketoimintamallit kestävyysmuutoksessa
Puhakka, Antti (2018)
Kandidaatintyö
Puhakka, Antti
2018
School of Energy Systems, Ympäristötekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018120749966
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018120749966
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintyön pääasiallisena tavoitteena on tutkia kestävyysmuutoksen mahdollistamia uusia liiketoiminnan muotoja ruokahävikin vähentämiseksi, sekä näiden mahdollisuuksia vaikuttaa kestävyysmuutokseen. Tutkimuksessa hyödynnetään Bockenin et al. julkaisemaa kestävän liiketoiminnan arkkityyppiteoriaa. Case- osuudessa syvennytään vielä tarkemmin kolmeen ruokasektorilla toimivaan kestävää liiketoimintamallia toteuttavaan yritykseen.
Työssä tarkastellaan kestävyyden käsitteen ja kestävyysmuutoksen syntyperää ja taustoja kirjallisuuslähteiden avulla Yhdistyneiden kansakuntien ilmastoraporttien ja yleisten asennemuutosten kautta, sekä pohditaan kestävyysmuutoksesta seuraavia ympäristöhyötyjä. Lisäksi perehdytään hävikkiruuan syntyperään Suomessa, sen ympäristövaikutuksiin ja keinoihin ruokahävikin vähentämiseksi.
Kestävyysmuutos parantaa erilaisten kestävyyteen perustuvien yritysten ja liiketoimintamallien kannattavuutta ja yleisyyttä maailmanlaajuisesti. Kestävämpien yritysratkaisujen ja liiketoimintamallien omaksuminen osaksi yritystoimintaa on samalla helpottunut merkittävästi, koska kuluttajien ympäristötietoisuuden lisääntyessä kestävyyttä vaaditaan ympäristösäädösten lisäksi myös kuluttajien toimesta, jolloin kestävyydellä voidaan saavuttaa yhteiskunnallisten hyötyjen ja ympäristöllisten hyötyjen lisäksi myös huomattavaa taloudellista etua.
Kestävän liiketoiminnan arkkityyppiteoriassa esitellyillä liiketoimintamalleilla voidaan edistää kestävyysmuutoksen jatkumista merkittävästi esimerkiksi vähentämällä maailmanlaajuista luonnonvarojen kulutusta ja päästöjen syntyä, vaikuttamalla aiempaa enemmän kuluttajien asenteisiin kestävyyttä kohtaan esimerkkien ja informaation avulla ja tuottamalla arvoa yritystoiminnalla myös yhteiskunnalle ja ympäristölle pelkän yrittäjän sijasta.
Työssä tarkastellaan kestävyyden käsitteen ja kestävyysmuutoksen syntyperää ja taustoja kirjallisuuslähteiden avulla Yhdistyneiden kansakuntien ilmastoraporttien ja yleisten asennemuutosten kautta, sekä pohditaan kestävyysmuutoksesta seuraavia ympäristöhyötyjä. Lisäksi perehdytään hävikkiruuan syntyperään Suomessa, sen ympäristövaikutuksiin ja keinoihin ruokahävikin vähentämiseksi.
Kestävyysmuutos parantaa erilaisten kestävyyteen perustuvien yritysten ja liiketoimintamallien kannattavuutta ja yleisyyttä maailmanlaajuisesti. Kestävämpien yritysratkaisujen ja liiketoimintamallien omaksuminen osaksi yritystoimintaa on samalla helpottunut merkittävästi, koska kuluttajien ympäristötietoisuuden lisääntyessä kestävyyttä vaaditaan ympäristösäädösten lisäksi myös kuluttajien toimesta, jolloin kestävyydellä voidaan saavuttaa yhteiskunnallisten hyötyjen ja ympäristöllisten hyötyjen lisäksi myös huomattavaa taloudellista etua.
Kestävän liiketoiminnan arkkityyppiteoriassa esitellyillä liiketoimintamalleilla voidaan edistää kestävyysmuutoksen jatkumista merkittävästi esimerkiksi vähentämällä maailmanlaajuista luonnonvarojen kulutusta ja päästöjen syntyä, vaikuttamalla aiempaa enemmän kuluttajien asenteisiin kestävyyttä kohtaan esimerkkien ja informaation avulla ja tuottamalla arvoa yritystoiminnalla myös yhteiskunnalle ja ympäristölle pelkän yrittäjän sijasta.