Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kuluttajanäkökulma hyönteisproteiinin käyttöön

Siiskonen, Sara-Tuuli (2019)

Katso/Avaa
Sara-Tuuli_Siiskonen_Kandidaatintyö.pdf (403.2Kb)
Lataukset: 


Kandidaatintyö

Siiskonen, Sara-Tuuli
2019

School of Energy Systems, Ympäristötekniikka

Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201902134728

Tiivistelmä

Nykyään yleisesti käytettyjen proteiinilähteiden tuotanto kuormittaa huomattavasti ympäristöä. Vuoteen 2050 mennessä väestön odotetaan kasvavan 9 miljardiin, joten ruoantuotantoa on lisättävä ruokaturvan säilyttämiseksi. Ruoantuotannosta aiheutuvien ympäristövaikutusten hillitsemiseksi ruoankulutustottumuksiin on tehtävä muutoksia.

Tässä kandidaatintyössä tarkastellaan ruoankulutuksen, -tuotannon ja hyönteisten elintarviketuotannon ympäristövaikutuksia. Kandidaatintyön tavoitteena on selvittää kuluttajien näkemyksiä sekä hyönteisruokaa, että muita uusia proteiinilähteitä kohtaan. Tavoitteena on myös selvittää, millaisia proteiinilähteitä kuluttajat ovat valmiita kokeilemaan. Kandidaatintyö pohjautuu osittain kirjallisuuslähteisiin, mutta kuluttajien näkökulmia on tutkittu kyselytutkimuksen avulla. Opiskelijoille suunnatun kyselytutkimuksen avulla selvitetään, mitkä tekijät vaikuttavat kuluttajien halukkuuteen kokeilla heille uusia proteiinilähteitä, kuten hyönteisiä.

Ruoantuotannosta aiheutuvia ympäristövaikutuksia voidaan vähentää korvaamalla lihatuotteita tuotteilla, joiden tuotanto ei kuormita ympäristöä yhtä merkittävästi. Hyönteisten tuotanto ihmisten ravinnoksi on yksi keino hillitä ruoantuotannosta aiheutuvia haitallisia ympäristövaikutuksia. Hyönteisten syönti koetaan kuitenkin usein vastenmieliseksi, joten markkinoille on etsittävä hyönteistuotteet, joille riittää kysyntää. Kandidaatintyön tutkimus suoritettiin jakamalla kysely Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston LUT:n opiskelijoille. Kyselyyn vastasi 76 henkeä. Tutkimustuloksista selviää, että eniten uusien proteiinilähteiden kokeilunhalua lisääviä tekijöitä ovat tuotteiden ympäristöllinen kestävyys sekä kotimaisuus. Uusien proteiinilähteiden, kuten hyönteisten, korkean hinnan koetaan olevan kokeilunhalua rajoittava tekijä. Kuluttajien on helpompi hyväksyä hyönteistuotteet, joissa hyönteiset esiintyvät tunnistamattomassa muodossa. Kyselyyn vastanneista 80 % olisi valmiita kokeilemaan hyönteisruokaa. Tutkimustuloksiin voi kuitenkin vaikuttaa kohderyhmä ja pieni otanta.
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt [3867]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Lähetä palautetta | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Lähetä palautetta | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste