Kuluttajanäkökulma hyönteisproteiinin käyttöön
Siiskonen, Sara-Tuuli (2019)
Kandidaatintyö
Siiskonen, Sara-Tuuli
2019
School of Energy Systems, Ympäristötekniikka
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201902134728
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201902134728
Tiivistelmä
Nykyään yleisesti käytettyjen proteiinilähteiden tuotanto kuormittaa huomattavasti ympäristöä. Vuoteen 2050 mennessä väestön odotetaan kasvavan 9 miljardiin, joten ruoantuotantoa on lisättävä ruokaturvan säilyttämiseksi. Ruoantuotannosta aiheutuvien ympäristövaikutusten hillitsemiseksi ruoankulutustottumuksiin on tehtävä muutoksia.
Tässä kandidaatintyössä tarkastellaan ruoankulutuksen, -tuotannon ja hyönteisten elintarviketuotannon ympäristövaikutuksia. Kandidaatintyön tavoitteena on selvittää kuluttajien näkemyksiä sekä hyönteisruokaa, että muita uusia proteiinilähteitä kohtaan. Tavoitteena on myös selvittää, millaisia proteiinilähteitä kuluttajat ovat valmiita kokeilemaan. Kandidaatintyö pohjautuu osittain kirjallisuuslähteisiin, mutta kuluttajien näkökulmia on tutkittu kyselytutkimuksen avulla. Opiskelijoille suunnatun kyselytutkimuksen avulla selvitetään, mitkä tekijät vaikuttavat kuluttajien halukkuuteen kokeilla heille uusia proteiinilähteitä, kuten hyönteisiä.
Ruoantuotannosta aiheutuvia ympäristövaikutuksia voidaan vähentää korvaamalla lihatuotteita tuotteilla, joiden tuotanto ei kuormita ympäristöä yhtä merkittävästi. Hyönteisten tuotanto ihmisten ravinnoksi on yksi keino hillitä ruoantuotannosta aiheutuvia haitallisia ympäristövaikutuksia. Hyönteisten syönti koetaan kuitenkin usein vastenmieliseksi, joten markkinoille on etsittävä hyönteistuotteet, joille riittää kysyntää. Kandidaatintyön tutkimus suoritettiin jakamalla kysely Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston LUT:n opiskelijoille. Kyselyyn vastasi 76 henkeä. Tutkimustuloksista selviää, että eniten uusien proteiinilähteiden kokeilunhalua lisääviä tekijöitä ovat tuotteiden ympäristöllinen kestävyys sekä kotimaisuus. Uusien proteiinilähteiden, kuten hyönteisten, korkean hinnan koetaan olevan kokeilunhalua rajoittava tekijä. Kuluttajien on helpompi hyväksyä hyönteistuotteet, joissa hyönteiset esiintyvät tunnistamattomassa muodossa. Kyselyyn vastanneista 80 % olisi valmiita kokeilemaan hyönteisruokaa. Tutkimustuloksiin voi kuitenkin vaikuttaa kohderyhmä ja pieni otanta.
Tässä kandidaatintyössä tarkastellaan ruoankulutuksen, -tuotannon ja hyönteisten elintarviketuotannon ympäristövaikutuksia. Kandidaatintyön tavoitteena on selvittää kuluttajien näkemyksiä sekä hyönteisruokaa, että muita uusia proteiinilähteitä kohtaan. Tavoitteena on myös selvittää, millaisia proteiinilähteitä kuluttajat ovat valmiita kokeilemaan. Kandidaatintyö pohjautuu osittain kirjallisuuslähteisiin, mutta kuluttajien näkökulmia on tutkittu kyselytutkimuksen avulla. Opiskelijoille suunnatun kyselytutkimuksen avulla selvitetään, mitkä tekijät vaikuttavat kuluttajien halukkuuteen kokeilla heille uusia proteiinilähteitä, kuten hyönteisiä.
Ruoantuotannosta aiheutuvia ympäristövaikutuksia voidaan vähentää korvaamalla lihatuotteita tuotteilla, joiden tuotanto ei kuormita ympäristöä yhtä merkittävästi. Hyönteisten tuotanto ihmisten ravinnoksi on yksi keino hillitä ruoantuotannosta aiheutuvia haitallisia ympäristövaikutuksia. Hyönteisten syönti koetaan kuitenkin usein vastenmieliseksi, joten markkinoille on etsittävä hyönteistuotteet, joille riittää kysyntää. Kandidaatintyön tutkimus suoritettiin jakamalla kysely Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston LUT:n opiskelijoille. Kyselyyn vastasi 76 henkeä. Tutkimustuloksista selviää, että eniten uusien proteiinilähteiden kokeilunhalua lisääviä tekijöitä ovat tuotteiden ympäristöllinen kestävyys sekä kotimaisuus. Uusien proteiinilähteiden, kuten hyönteisten, korkean hinnan koetaan olevan kokeilunhalua rajoittava tekijä. Kuluttajien on helpompi hyväksyä hyönteistuotteet, joissa hyönteiset esiintyvät tunnistamattomassa muodossa. Kyselyyn vastanneista 80 % olisi valmiita kokeilemaan hyönteisruokaa. Tutkimustuloksiin voi kuitenkin vaikuttaa kohderyhmä ja pieni otanta.