Kasvisruokavalion käytön kehitystrendejä
Reiman, Erika (2019)
Kandidaatintyö
Reiman, Erika
2019
School of Energy Systems, Ympäristötekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019041011798
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019041011798
Tiivistelmä
Vuonna 2018 luonnonvarojen ylikuluttaminen on suuri ongelma ja uhka ekologiselle, taloudelliselle sekä sosiaaliselle ja kulttuuriselle kestävyydelle. Ruoankulutuksen kasvu lisää ruoantuotantoa ja siten myös tuotannosta aiheutuvia päästöjä. Lihantuotannossa syntyy merkittäviä metaani- ja typpioksiduulipäästöjä ilmastonmuutoksen kannalta.
Suomalaisten ruokailutottumuksista aiheutuvia päästöjä voidaan pienentää lisäämällä kasvisruokaa ruokavalioon ja samalla vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä. Tässä kandidaatintyössä käsitellään kasvisruokavalion käytön kehittymistä Suomessa vuosien 1990 ja 2017 välisenä aikana. Työssä tarkastellaan kehitystä markkinatutkimuksen muodossa, jossa markkinatietoa kerätään ruoankulutuksen, kuluttajien mielipiteiden ja tilastojen pohjalta. Kehitystrendejä pyritään löytämään käsittelemällä kouluruokailun muutoksia viimeisen 20 vuoden aikana, tilastollista dataa lihaproteiinien ja kasvisten kulutuksesta sekä kuluttajien mielipiteitä kasvisruokaa kohtaan.
Kasviproteiinituotteet tulivat markkinoille vuonna 2015, jonka jälkeen niiden myynti ja tuotanto ovat kasvaneet joka vuosi moninkertaisesti viime vuoteen verrattuna. Tuotteita ei kuitenkaan ole myyty ja kulutettu suhteessa lihaproteiinituotteisiin merkittävästä. Lisäksi tutkimuksessa tarkastelluista kasviproteiinituotteista ei löydy kattavaa tilastointitietoa, koska suurin osa niistä ovat olleet markkinoilla vasta noin 3 vuotta. Lihaproteiinien käyttö on edelleen kasvussa, mutta kasvu on hidastunut kasviproteiinituotteiden markkinoille tulon jälkeen.
Suomalaisten ruokailutottumuksista aiheutuvia päästöjä voidaan pienentää lisäämällä kasvisruokaa ruokavalioon ja samalla vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä. Tässä kandidaatintyössä käsitellään kasvisruokavalion käytön kehittymistä Suomessa vuosien 1990 ja 2017 välisenä aikana. Työssä tarkastellaan kehitystä markkinatutkimuksen muodossa, jossa markkinatietoa kerätään ruoankulutuksen, kuluttajien mielipiteiden ja tilastojen pohjalta. Kehitystrendejä pyritään löytämään käsittelemällä kouluruokailun muutoksia viimeisen 20 vuoden aikana, tilastollista dataa lihaproteiinien ja kasvisten kulutuksesta sekä kuluttajien mielipiteitä kasvisruokaa kohtaan.
Kasviproteiinituotteet tulivat markkinoille vuonna 2015, jonka jälkeen niiden myynti ja tuotanto ovat kasvaneet joka vuosi moninkertaisesti viime vuoteen verrattuna. Tuotteita ei kuitenkaan ole myyty ja kulutettu suhteessa lihaproteiinituotteisiin merkittävästä. Lisäksi tutkimuksessa tarkastelluista kasviproteiinituotteista ei löydy kattavaa tilastointitietoa, koska suurin osa niistä ovat olleet markkinoilla vasta noin 3 vuotta. Lihaproteiinien käyttö on edelleen kasvussa, mutta kasvu on hidastunut kasviproteiinituotteiden markkinoille tulon jälkeen.