Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kasvisruokavalion käytön kehitystrendejä

Reiman, Erika (2019)

Katso/Avaa
Kandidaatintyö_Erika_Reiman.pdf (244.4Kb)
Lataukset: 


Kandidaatintyö

Reiman, Erika
2019

School of Energy Systems, Ympäristötekniikka

Kaikki oikeudet pidätetään.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019041011798

Tiivistelmä

Vuonna 2018 luonnonvarojen ylikuluttaminen on suuri ongelma ja uhka ekologiselle, taloudelliselle sekä sosiaaliselle ja kulttuuriselle kestävyydelle. Ruoankulutuksen kasvu lisää ruoantuotantoa ja siten myös tuotannosta aiheutuvia päästöjä. Lihantuotannossa syntyy merkittäviä metaani- ja typpioksiduulipäästöjä ilmastonmuutoksen kannalta.

Suomalaisten ruokailutottumuksista aiheutuvia päästöjä voidaan pienentää lisäämällä kasvisruokaa ruokavalioon ja samalla vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä. Tässä kandidaatintyössä käsitellään kasvisruokavalion käytön kehittymistä Suomessa vuosien 1990 ja 2017 välisenä aikana. Työssä tarkastellaan kehitystä markkinatutkimuksen muodossa, jossa markkinatietoa kerätään ruoankulutuksen, kuluttajien mielipiteiden ja tilastojen pohjalta. Kehitystrendejä pyritään löytämään käsittelemällä kouluruokailun muutoksia viimeisen 20 vuoden aikana, tilastollista dataa lihaproteiinien ja kasvisten kulutuksesta sekä kuluttajien mielipiteitä kasvisruokaa kohtaan.

Kasviproteiinituotteet tulivat markkinoille vuonna 2015, jonka jälkeen niiden myynti ja tuotanto ovat kasvaneet joka vuosi moninkertaisesti viime vuoteen verrattuna. Tuotteita ei kuitenkaan ole myyty ja kulutettu suhteessa lihaproteiinituotteisiin merkittävästä. Lisäksi tutkimuksessa tarkastelluista kasviproteiinituotteista ei löydy kattavaa tilastointitietoa, koska suurin osa niistä ovat olleet markkinoilla vasta noin 3 vuotta. Lihaproteiinien käyttö on edelleen kasvussa, mutta kasvu on hidastunut kasviproteiinituotteiden markkinoille tulon jälkeen.
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt [5160]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste