Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

L-kysteiinin tuotanto rapsista ja sen kaupallinen potentiaali

Paarvio, Antti (2019)

Katso/Avaa
Opinnäytetyö, kandidaatintutkinto (2.343Mb)
Lataukset: 


Kandidaatintyö

Paarvio, Antti
2019

School of Engineering Science, Kemiantekniikka

Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019051515677

Tiivistelmä

Aminohappojen maailmanmarkkinoilla ei-eläinperäisen L-kysteiinin kysyntä kasvaa 10% vuodessa, mutta sen nykyinen tuotanto bakteerikäymisellä on kallista. Euroopassa ja Suomessa tuotetuimpien rapsin ja rypsin kasviöljyjen erotuksen jälkeen jää jäljelle kahta kolmasosaa vastaava määrä runsaasti L-kysteiiniä sisältävää kasviproteiinia. Työssä tarkasteltiin rapsinsiemenen proteiineja potentiaalisena raaka-aineena L-kysteiinin eristämiseksi niin, että kaikki syntyvät sivuvirrat voitaisiin hyödyntää korkean jalostusasteen tuotteina. Kirjallisuudesta löydettiin lupaavia menetelmiä, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja vähän energiaa, vettä tai kemikaaleja kuluttavia; entsymaattinen hydrolyysi ja alikriittinen vesiuutto.

Proteiinien ja peptidien pilkkomismenetelmien parametrien avulla kehitettiin prosessikokonaisuus, jonka teknillistä toimintaa ja taloudellisuutta arvioitiin sopivaa tutkimusta pohjana käyttäen. Laskettujen tulosten perusteella L-kysteiinin erottamisen taloudellisuus riippuu etenkin entsyymien hintatasosta sekä käytettävien erotusprosessien, kuten kalvo- ja geeli-suodatuksen tehokkuudesta verrattuna sivutuotteista saataviin tuloihin. L-kysteiinin erottaminen rapsin proteiineista on teknisesti toimiva ja taloudellisesti kannattava tuotantotapa teoreettisen tarkastelun perusteella. Jatkotutkimuksissa kannattaisi keskittyä entsyymeihin, koska niillä voidaan saada suurin L-kysteiinin rikastaminen aikaan, sekä taloudelliseen kannattavuuteen oleellisesti vaikuttavien sivutuotteiden määrät ja laadut selville.
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt [6239]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste