L-kysteiinin tuotanto rapsista ja sen kaupallinen potentiaali
Paarvio, Antti (2019)
Kandidaatintyö
Paarvio, Antti
2019
School of Engineering Science, Kemiantekniikka
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019051515677
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019051515677
Tiivistelmä
Aminohappojen maailmanmarkkinoilla ei-eläinperäisen L-kysteiinin kysyntä kasvaa 10% vuodessa, mutta sen nykyinen tuotanto bakteerikäymisellä on kallista. Euroopassa ja Suomessa tuotetuimpien rapsin ja rypsin kasviöljyjen erotuksen jälkeen jää jäljelle kahta kolmasosaa vastaava määrä runsaasti L-kysteiiniä sisältävää kasviproteiinia. Työssä tarkasteltiin rapsinsiemenen proteiineja potentiaalisena raaka-aineena L-kysteiinin eristämiseksi niin, että kaikki syntyvät sivuvirrat voitaisiin hyödyntää korkean jalostusasteen tuotteina. Kirjallisuudesta löydettiin lupaavia menetelmiä, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja vähän energiaa, vettä tai kemikaaleja kuluttavia; entsymaattinen hydrolyysi ja alikriittinen vesiuutto.
Proteiinien ja peptidien pilkkomismenetelmien parametrien avulla kehitettiin prosessikokonaisuus, jonka teknillistä toimintaa ja taloudellisuutta arvioitiin sopivaa tutkimusta pohjana käyttäen. Laskettujen tulosten perusteella L-kysteiinin erottamisen taloudellisuus riippuu etenkin entsyymien hintatasosta sekä käytettävien erotusprosessien, kuten kalvo- ja geeli-suodatuksen tehokkuudesta verrattuna sivutuotteista saataviin tuloihin. L-kysteiinin erottaminen rapsin proteiineista on teknisesti toimiva ja taloudellisesti kannattava tuotantotapa teoreettisen tarkastelun perusteella. Jatkotutkimuksissa kannattaisi keskittyä entsyymeihin, koska niillä voidaan saada suurin L-kysteiinin rikastaminen aikaan, sekä taloudelliseen kannattavuuteen oleellisesti vaikuttavien sivutuotteiden määrät ja laadut selville.
Proteiinien ja peptidien pilkkomismenetelmien parametrien avulla kehitettiin prosessikokonaisuus, jonka teknillistä toimintaa ja taloudellisuutta arvioitiin sopivaa tutkimusta pohjana käyttäen. Laskettujen tulosten perusteella L-kysteiinin erottamisen taloudellisuus riippuu etenkin entsyymien hintatasosta sekä käytettävien erotusprosessien, kuten kalvo- ja geeli-suodatuksen tehokkuudesta verrattuna sivutuotteista saataviin tuloihin. L-kysteiinin erottaminen rapsin proteiineista on teknisesti toimiva ja taloudellisesti kannattava tuotantotapa teoreettisen tarkastelun perusteella. Jatkotutkimuksissa kannattaisi keskittyä entsyymeihin, koska niillä voidaan saada suurin L-kysteiinin rikastaminen aikaan, sekä taloudelliseen kannattavuuteen oleellisesti vaikuttavien sivutuotteiden määrät ja laadut selville.