Kategoriajohtamisen soveltaminen elintarviketeollisuuden yrityksessä
Mäntylä, Joonas (2019)
Kandidaatintutkielma
Mäntylä, Joonas
2019
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019051715992
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019051715992
Tiivistelmä
Tämä kandidaatintutkielma tutkii kategoriajohtamisen soveltamisen mahdollisuuksia elintarviketeollisuuden yritykseen. Tavoitteena on selvittää case-yrityksen hankintojen nykyinen tilanne, kategoriajohtamisen hyödyt ja haitat sekä mahdollisuudet sen implementoimiseksi elintarviketeollisuuden yritykseen. Tutkimus pohjustetaan teorialla hankintaprosessista, kategoriajohtamisesta ja sen implementointiprosessista. Tämän jälkeen käydään läpi haastattelujen tulokset ja analysoidaan niistä saatuja havaintoja.
Tutkimus on tehty kvalitatiivisena, eli laadullisena tutkimuksena. Aineisto tähän on kerätty haastattelemalla kahta henkilöä, jotka vastaavat hankinnoista elintarviketeollisuuden yrityksissä. Haastattelu tehtiin teemahaastatteluina, hyödyntäen puolistrukturoitua lomaketta. Aineisto analysoitiin hyödyntämällä sisällön analyysiä.
Tutkimustulosten perusteella voidaan sanoa kategoriajohtamisen implementoimisen case-yritykseen olevan tällä hetkellä haastava tehtävä. Hankinnoissa vaikutti kuitenkin olevan tehostamistarpeita. Vaikka edellytykset teorian soveltamiseen ovat heikot, on implementointi kuitenkin mahdollista hyödyntäen prosessia, joka on esitelty teoriaosiossa. Pienemmässä yrityksessä kategoriajohtamisen koettiin olevan liian haastava implementoida, johtuen tietotaidon puutteesta. Suuremmassa yrityksessä teorian vastaanotto oli positiivisempi. Juurikaan negatiivisia seikkoja kategoriajohtamisessa ei nähty olevan. This bachelor’s thesis examines the possibilities of applying category management in a food industry company. The aim of this paper is to clarify the current situation of the case company’s procurement, the benefits and disadvantages of category management and the possibilities of implementing it in a food industry company. The research begins with a theory of supply management, category management and its implementation process. After theory chapter, the results of the interviews are reviewed and the findings are analysed.
The research has been made as a qualitative research. The material for this has been gathered by interviewing two people, who are responsible for procurement in their food industry companies. The interview was conducted as a theme interview using a semi- structured form. The material was analysed using content analysis.
Based on the research results, it can be said that the implementation of category management is a challenging task at the moment in the case company. Still, it appears there is some need for increasing the performance of the current procurement process. However, although the conditions for applying category management are weak, implementation is possible using the process presented in the theoretical part of this bachelor’s thesis. In a smaller company, category management was perceived as too challenging to implement due to lack of know-how. In a larger company, the reception of the theory was more positive. Neither of the respondents saw negative facts in category management.
Tutkimus on tehty kvalitatiivisena, eli laadullisena tutkimuksena. Aineisto tähän on kerätty haastattelemalla kahta henkilöä, jotka vastaavat hankinnoista elintarviketeollisuuden yrityksissä. Haastattelu tehtiin teemahaastatteluina, hyödyntäen puolistrukturoitua lomaketta. Aineisto analysoitiin hyödyntämällä sisällön analyysiä.
Tutkimustulosten perusteella voidaan sanoa kategoriajohtamisen implementoimisen case-yritykseen olevan tällä hetkellä haastava tehtävä. Hankinnoissa vaikutti kuitenkin olevan tehostamistarpeita. Vaikka edellytykset teorian soveltamiseen ovat heikot, on implementointi kuitenkin mahdollista hyödyntäen prosessia, joka on esitelty teoriaosiossa. Pienemmässä yrityksessä kategoriajohtamisen koettiin olevan liian haastava implementoida, johtuen tietotaidon puutteesta. Suuremmassa yrityksessä teorian vastaanotto oli positiivisempi. Juurikaan negatiivisia seikkoja kategoriajohtamisessa ei nähty olevan.
The research has been made as a qualitative research. The material for this has been gathered by interviewing two people, who are responsible for procurement in their food industry companies. The interview was conducted as a theme interview using a semi- structured form. The material was analysed using content analysis.
Based on the research results, it can be said that the implementation of category management is a challenging task at the moment in the case company. Still, it appears there is some need for increasing the performance of the current procurement process. However, although the conditions for applying category management are weak, implementation is possible using the process presented in the theoretical part of this bachelor’s thesis. In a smaller company, category management was perceived as too challenging to implement due to lack of know-how. In a larger company, the reception of the theory was more positive. Neither of the respondents saw negative facts in category management.