Syöttölietteen ominaisuuksien vaikutus hydrosyklonin erotustehokkuuteen
Vahter, Nea (2019)
Kandidaatintyö
Vahter, Nea
2019
School of Engineering Science, Kemiantekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019052216697
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019052216697
Tiivistelmä
Hydrosykloni on teollisuudessa laajasti käytetty erotus- ja luokituslaite. Optimoimalla hydrosyklonin käyttömuuttujia, voidaan sen toiminnan laatuun vaikuttaa ilman laitteen rakenteellisia muutoksia.
Tämän työn tarkoituksena oli selvittää miten syöttölietteen lämpötila, keskimääräinen partikkelikoko ja kiintoainepitoisuus vaikuttavat hydrosyklonin toiminnan laatuun ja tehokkuuteen eri parametrien avulla. Valittuja parametreja olivat erotustehokkuus, luokitustehokkuus, sakeutussuhde, katkaisukoko ja luokituksen terävyys, sekä näitä vastaavat redusoidut parametrit. Erotustehokkuuden laskennassa käytettyjä eri menetelmiä vertailtiin keskenään.
Saatujen tulosten perusteella partikkelikoon ja lämpötilan kasvaessa erotustehokkuus kasvaa. Kiintoainepitoisuuden kasvattaminen laskee erotustehokkuutta. Syöttölietteen keskimääräisen partikkelikoon havaitaan vaikuttavan eniten luokituksen onnistumiseen. Partikkelikoon ollessa sopiva lämpötilan ja kiintoainepitoisuuden kasvaessa kasvaa myös luokitustehokkuus ja katkaisukoko pienenee.
Tämän työn tarkoituksena oli selvittää miten syöttölietteen lämpötila, keskimääräinen partikkelikoko ja kiintoainepitoisuus vaikuttavat hydrosyklonin toiminnan laatuun ja tehokkuuteen eri parametrien avulla. Valittuja parametreja olivat erotustehokkuus, luokitustehokkuus, sakeutussuhde, katkaisukoko ja luokituksen terävyys, sekä näitä vastaavat redusoidut parametrit. Erotustehokkuuden laskennassa käytettyjä eri menetelmiä vertailtiin keskenään.
Saatujen tulosten perusteella partikkelikoon ja lämpötilan kasvaessa erotustehokkuus kasvaa. Kiintoainepitoisuuden kasvattaminen laskee erotustehokkuutta. Syöttölietteen keskimääräisen partikkelikoon havaitaan vaikuttavan eniten luokituksen onnistumiseen. Partikkelikoon ollessa sopiva lämpötilan ja kiintoainepitoisuuden kasvaessa kasvaa myös luokitustehokkuus ja katkaisukoko pienenee.