Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Diplomityöt ja Pro gradu -tutkielmat
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Diplomityöt ja Pro gradu -tutkielmat
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Keittolipeän sulfiditeetinhallinnan parantaminen

Härkönen, Henrik (2019)

Katso/Avaa
Diplomityö_Henrik_Härkönen.pdf (2.064Mb)
Lataukset: 


Diplomityö

Härkönen, Henrik
2019

School of Engineering Science, Kemiantekniikka

Kaikki oikeudet pidätetään.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019052416976

Tiivistelmä

Diplomityö tehtiin Stora Enson Varkauden tehtaalle ja työssä tutkittiin keinoja keittolipeän sulfiditeetinhallinnan parantamiselle, koska aiemmin sulfiditeetin hajonta oli suurta ja aiheutti ongelmia sellutehtaan eri linjoille. Työn tavoitteena oli tutkia sulfiditeettiin vaikuttavia tekijöitä ja löytää ajomalli sulfiditeetin hajonnan pienentämiseksi.

Sulfiditeetin kasvaminen aiheutuu mäntyöljyn valmistukseen tarvittavan rikkihapon takia. Sulfiditeetin kasvua voidaan hallita sekä make-up natriumhydroksidin ja soodakattilan suolapellin avulla. Suuret vaihtelut sulfiditeetissa aiheutuivat siitä, että suolapellin hallinta oli epätasaista. Työssä tutkittiin kokeiden avulla, kuinka paljon muuttujat vaikuttavat sulfiditeettiin.

Kokeiden perusteella löydettiin ajomalli, jolla sulfiditeetin hajonta on vähäistä, mutta lipeätase kasvaa. Ajomallissa mäntyöljylaitokseen syötetään 1,2 kg/s suopaa samalla kun make-up natriumhydroksidi on 0,5 l/s ja suolapelti pidetään kiinni. Ajomalli, jolla myös lipeätase saadaan pidettyä hallinnassa, vaatii jatkotutkimuksia, jotta löydetään oikeat parametrit kaikille muuttujille.
 
This master’s thesis was made to Stora Enso Varkaus mill and ways of improving the sulfidity management of the cooking liquor were studied, because previously the dispersion of sulfidity was high and caused problems for the different lines of the pulp mill. The aim of the work was to investigate the factors affecting sulfidity and to find a model for reducing the dispersion of sulfidity.

The increase in sulfidity is due to the sulfuric acid required for the production of tall oil. The increase of sulfidity can be controlled with make-up sodium hydroxide and closing trap of the recovery boiler. High fluctuations in sulfidity were due to the uneven control of the closing trap. In thesis, experiments were used to examine how much different variables effects on sulfidity.

Based on the experiments, a model with low degree of sulfidity dispersion was found, but then the liquor balance increases. In the model, 1.2 kg/s of soap is fed into the tall oil plant when the make-up sodium hydroxide is 0.5 l/s and closing trap is closed. The model, which also keeps the liquor balance under control, requires further research to find out the right parameters for all variables.
 
Kokoelmat
  • Diplomityöt ja Pro gradu -tutkielmat [11676]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste