Lounaan hiilijalanjäljen pienenemisen vaikutukset lounaan hintaan
Sipponen, Taika (2019)
Kandidaatintutkielma
Sipponen, Taika
2019
School of Business and Management, Kauppatieteet
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019052717130
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019052717130
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on selvittää, miten lounaan hiilijalanjäljen muutokset vaikuttavat lounaan hintaan. Ilmastonmuutos on globaali kriisi, jota lisää ympäristövaikutuksista ilmastovaikutus. Sen mittaamiseksi kehitettyä hiilijalanjälkeä hyödynnettiin tämän tutkimuksen elintarvikkeiden ilmastovaikutusten selvittämisessä. Tutkittavat lounaat muodostettiin ravitsemuksellisesti vertailtaviksi.
Ruualla on merkittävä vaikutus suomalaisten hiilijalanjälkiin. Jotta ilmastonmuutos saadaan pysäytettyä, vaatii se myös kulutuksen muuttumista. Hinta on yksi tärkeitä tekijöitä kulutuspäätösten takana, minkä takia on mielekästä tutkia ekologisempia kulutuskohteita hinnan näkökulmasta.
Tutkimustuloksista voitiin todeta, että hiilijalanjäljen pieneneminen voi nostaa tai laskea lautasmallin hintaa. Suuri vaikutus on sillä, valitseeko pääproteiininlähteeksi kasvi- vai eläinproteiinia. Tutkimuksen ekologisimman lautasmallin hinta oli huomattavasti pienempi kuin vertailtavien lautasmallien, joten voidaan todeta, että ympäristöä säästäessä kuluttaja voi säästää myös käytettävissä olevia varojaan. The goal of this bachelor’s thesis is to study how decreasing a carbon footprint of a lunch affects its price. Global warming is a global crisis that is increased by climatic effect. The carbon footprint has been developed to measure the climatic effect and is used in this research to find out the climatic impact of studied lunches. The lunches have been generated to be nutritionally comparable.
Food has a significant effect on Finnish carbon footprints. Stopping the global warming requires consuming to change. Price is one of the important factors behind consuming decisions. That is why it is interesting to research more sustainable products from the price perspective.
From the results of this research can be said that decreasing the carbon footprint may increase or decrease the price. Great impact is on choosing either vegetable or animal protein. The most ecological food plate in this research was also a lot cheaper than other food plates. To conclude, when saving the environment, a consumer can also save one’s money.
Ruualla on merkittävä vaikutus suomalaisten hiilijalanjälkiin. Jotta ilmastonmuutos saadaan pysäytettyä, vaatii se myös kulutuksen muuttumista. Hinta on yksi tärkeitä tekijöitä kulutuspäätösten takana, minkä takia on mielekästä tutkia ekologisempia kulutuskohteita hinnan näkökulmasta.
Tutkimustuloksista voitiin todeta, että hiilijalanjäljen pieneneminen voi nostaa tai laskea lautasmallin hintaa. Suuri vaikutus on sillä, valitseeko pääproteiininlähteeksi kasvi- vai eläinproteiinia. Tutkimuksen ekologisimman lautasmallin hinta oli huomattavasti pienempi kuin vertailtavien lautasmallien, joten voidaan todeta, että ympäristöä säästäessä kuluttaja voi säästää myös käytettävissä olevia varojaan.
Food has a significant effect on Finnish carbon footprints. Stopping the global warming requires consuming to change. Price is one of the important factors behind consuming decisions. That is why it is interesting to research more sustainable products from the price perspective.
From the results of this research can be said that decreasing the carbon footprint may increase or decrease the price. Great impact is on choosing either vegetable or animal protein. The most ecological food plate in this research was also a lot cheaper than other food plates. To conclude, when saving the environment, a consumer can also save one’s money.