Proteiinien erottaminen lannasta
Lappalainen, Henri (2019)
Kandidaatintyö
Lappalainen, Henri
2019
School of Engineering Science, Kemiantekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019062822344
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019062822344
Tiivistelmä
Proteiinit ovat oleellinen osa ihmisten ja eläinten ravitsemusta. Eläinten ja kasvien lisäksi proteiinia on huomattavia määriä eläinten lannassa. Tuotantoeläinten lannan sisältämää proteiinia ei juurikaan hyödynnetä, vaikka sillä voisi korvata esimerkiksi soijaproteiinien käyttöä. Tällöin pystytään vähentämään proteiinien kulutuksesta aiheutuvaa ilmastokuormaa.
Tämän työn tarkoituksena on tunnistaa sopivimmat erotusmenetelmät lannan sisältämän proteiinin talteenotossa, sekä kartoittaa proteiinien erotuksen etuja ja haittoja. Kirjallisuuden perusteella lannan sisältämää proteiinia voidaan erottaa partikkelikokoon perustuvilla erotusmenetelmillä. Myös sähköstaattinen erottaminen ja hyönteisten käyttö ovat mahdollisia keinoja proteiinien talteenotossa. Proteiinien erotus pienentää lannan C/N suhdetta, joka on etu biokaasuntuotannossa. Lannan sisältämät mahdolliset haitta-aineet ja taudinaiheuttajat muodostavat ongelmia proteiinien talteenotossa.
Tämän työn tarkoituksena on tunnistaa sopivimmat erotusmenetelmät lannan sisältämän proteiinin talteenotossa, sekä kartoittaa proteiinien erotuksen etuja ja haittoja. Kirjallisuuden perusteella lannan sisältämää proteiinia voidaan erottaa partikkelikokoon perustuvilla erotusmenetelmillä. Myös sähköstaattinen erottaminen ja hyönteisten käyttö ovat mahdollisia keinoja proteiinien talteenotossa. Proteiinien erotus pienentää lannan C/N suhdetta, joka on etu biokaasuntuotannossa. Lannan sisältämät mahdolliset haitta-aineet ja taudinaiheuttajat muodostavat ongelmia proteiinien talteenotossa.