Hyönteisproteiinien liiketoimintamahdollisuudet ja haasteet osana ruokajärjestelmän kestävyysmuutosta
Hakkarainen, Markus (2019)
Diplomityö
Hakkarainen, Markus
2019
School of Energy Systems, Ympäristötekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019072223159
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019072223159
Tiivistelmä
Tässä diplomityössä tutkitaan hyönteisproteiinien kestävää liiketoimintakäyttöä ja sen edistämistä Päijät-Hämeessä. Työ keskittyy Päijät-Hämeen alueeseen, mutta tulosten voidaan odottaa pätevän koko Suomessa. Työ koostuu kirjallisuusosasta ja empiirisestä osasta. Kirjallisuusosa käsittelee ruokajärjestelmän kestävyysmuutosta, hyönteisten roolia ruokajärjestelmässä sekä odotusteoriaa. Hyönteiset nähdään uutena monipuolisena ja ekologisena lisänä proteiinimarkkinoilla, mikä voi haastaa nykyistä proteiinijärjestelmää. Kestävyysmuutostutkimuksen keskeisenä tavoitteena on käsitteellistää ja selittää, miten radikaaleja muutoksia voi tapahtua yhteiskunnallisten toimintojen täyttyessä.
Empiirisessä osassa käsitellään ruokajärjestelmän kestävyysmuutosta hyönteisproteiinien osalta laadullisen haastattelututkimuksen ja selektiivisen kirjallisuuskatsauksen kautta. Haastattelututkimuksessa haastateltiin neljää eri hyönteisalan toimijaa Suomessa. Tuloksista analysoitiin eri teemoja ja niitä kohdennettiin mahdollisuuksiin, pullonkauloihin ja odotuksiin. Suomessa ala on vasta alussa, ja vaikka hyönteiset tarjoavat paljon erilaisia mahdollisuuksia esimerkiksi elintarvike- ja rehukäytössä on niiden valtavirtaistumisella vielä paljon haasteita. Haastattelujen perusteella suurimpia haasteita hyönteisproteiinien käytön valtavirtaistumiselle ovat kysynnän puute kuluttajamarkkinoilla, ennakkoluulot, hinta, ja teknologian puute. This Master Thesis research the sustainable business use of insect proteins and its promotion in Päijät-Häme region. The work focuses on the Päijät-Häme region, but the results can be expected to be valid throughout Finland. The work consists of a literary part and an empirical part. The literature section discusses the sustainability change transition of the food system, the role of insects in the food system, and the expectations theory. Insects are seen as a new versatile and ecological supplement in the protein market, which can challenge the current protein system. The key objective of sustainability transition research is to conceptualize and explain how radical changes can occur when social activities are performed.
The empirical part discusses the sustainability change transition of the food system for insect proteins through qualitative interviewing and selective literature review. Four different insect operators in Finland were interviewed in the interview survey. The results were analyzed on different themes and focused on opportunities, bottlenecks and expectations. In Finland, the sector is only in its infancy, and while insects offer many different opportunities, for example, in food and feed use, there are still many challenges in their mainstreaming. According to the interviews, the main challenges to mainstreaming the use of insect proteins are lack of demand in the consumer market, prejudices, price, and lack of technology.
Empiirisessä osassa käsitellään ruokajärjestelmän kestävyysmuutosta hyönteisproteiinien osalta laadullisen haastattelututkimuksen ja selektiivisen kirjallisuuskatsauksen kautta. Haastattelututkimuksessa haastateltiin neljää eri hyönteisalan toimijaa Suomessa. Tuloksista analysoitiin eri teemoja ja niitä kohdennettiin mahdollisuuksiin, pullonkauloihin ja odotuksiin. Suomessa ala on vasta alussa, ja vaikka hyönteiset tarjoavat paljon erilaisia mahdollisuuksia esimerkiksi elintarvike- ja rehukäytössä on niiden valtavirtaistumisella vielä paljon haasteita. Haastattelujen perusteella suurimpia haasteita hyönteisproteiinien käytön valtavirtaistumiselle ovat kysynnän puute kuluttajamarkkinoilla, ennakkoluulot, hinta, ja teknologian puute.
The empirical part discusses the sustainability change transition of the food system for insect proteins through qualitative interviewing and selective literature review. Four different insect operators in Finland were interviewed in the interview survey. The results were analyzed on different themes and focused on opportunities, bottlenecks and expectations. In Finland, the sector is only in its infancy, and while insects offer many different opportunities, for example, in food and feed use, there are still many challenges in their mainstreaming. According to the interviews, the main challenges to mainstreaming the use of insect proteins are lack of demand in the consumer market, prejudices, price, and lack of technology.