Business impact analysis of supply disruptions in Finnish food industry : case study
Ranta, Kari (2019)
Pro gradu -tutkielma
Ranta, Kari
2019
School of Business and Management, Kauppatieteet
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019090326560
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019090326560
Tiivistelmä
This Study discusses supply chain risk management, supply disruptions and the tools used to manage and mitigate disruption risks in the supply chain. The theoretical section of the thesis covers characteristics of food supply chains, and introduces framework for supply chain risk management and how disruptions may influence on supply chains and the whole business. The theoretical section also introduces business impact analysis (BIA), a tool that can be utilised to evaluate the impact of disruption. The empirical part was a case study that was executed for a Finnish corporation, operating in food industry. The objective was to evaluate case company’s dependency on its key suppliers and measure the impact, in case of supply disruption, by using BIA. After that, the most potential and severe disruption risks were identified.
For this thesis, the author created a new six-step-by-step approach for conducting BIA. The research found, that in the case company, supplier dependency is very production plant based, and the impacts vary between production plants and product categories. Several disruption risks were identified, of which destructive fire was seen as the most severe risk. Tutkimus perehtyy toimitusketjun riskien johtamiseen, toimituskatkoksiin, sekä työkaluihin, joilla näitä toimituskatkoksia ja niiden vaikutusta voidaan hallita ja lieventää toimitusketjussa Tutkimuksen teoriaosuudessa käsitellään ruokateollisuuden toimitusketjujen erikoispiirteitä, sekä esitellään toimitusketjun riskien johtamiseen käytettävää viitekehystä. Tarkastelun kohteena on myös toimituskatkosten vaikutus toimitusketjun ja koko yrityksen toimintaan. Lisäksi tutkimuksen päätyökalun Business Impact analyysin (BIA) käyttöä ja toimintatapaa taustoitetaan teoriaosuudessa. Teoriaosuus käy läpi BIA:n rakennetta, ja kuinka sitä hyödyntämällä voidaan arvioida toimituskatkoksen vaikutus. Empiirinen osuus koostuu tapaustutkimuksesta, joka toteutettiin suomalaisen elintarvikealan yrityksen toimeksiantona. Tutkimuksen tavoitteena oli arvioida toimeksiantoyrityksen riippuvuutta avaintoimittajiinsa, sekä toteuttaa BIA, jossa arvioidaan avaintoimittajista johtuvan toimituskatkoksen vaikutusta yrityksen toimintaan. Lopuksi potentiaalisimmat ja vakavimmat riskit ja uhat toimituskatkoksille on identifioitu.
Tätä pro gradua varten kirjoittaja on luonut uuden kuusivaiheisen mallin BIA:n toteuttamiseen. Tutkimuksen perusteella toimeksiantoyrityksen riippuvuus toimittajistaan vaihtelee suuresti eri tuotantolaitosten ja tuotekategorioiden välillä. Tutkimus identifioi useita riskejä ja uhkia toimituskatkoksille, joista tulipalon katsottiin olevan kaikista uhkaavin.
For this thesis, the author created a new six-step-by-step approach for conducting BIA. The research found, that in the case company, supplier dependency is very production plant based, and the impacts vary between production plants and product categories. Several disruption risks were identified, of which destructive fire was seen as the most severe risk.
Tätä pro gradua varten kirjoittaja on luonut uuden kuusivaiheisen mallin BIA:n toteuttamiseen. Tutkimuksen perusteella toimeksiantoyrityksen riippuvuus toimittajistaan vaihtelee suuresti eri tuotantolaitosten ja tuotekategorioiden välillä. Tutkimus identifioi useita riskejä ja uhkia toimituskatkoksille, joista tulipalon katsottiin olevan kaikista uhkaavin.