Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Tieteelliset julkaisut
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Tieteelliset julkaisut
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Anthocyanin-rich extract from purple potatoes decreases postprandial glycemic response and affects inflammation markers in healthy men

Heinonen, Jari; Sainio, Tuomo; Jokioja, Johanna; Linderborg, Kaisa; Kortesniemi, Maaria; Nuora, Anu; Viitanen, Matti; Kallio, Heikki; Yang, Baoru (2019-10-26)

Katso/Avaa
jokioja_et_al_anthocyanin-rich_extract_final_draft.pdf (484.4Kb)
Lataukset: 


Post-print / Final draft

Heinonen, Jari
Sainio, Tuomo
Jokioja, Johanna
Linderborg, Kaisa
Kortesniemi, Maaria
Nuora, Anu
Viitanen, Matti
Kallio, Heikki
Yang, Baoru
26.10.2019

Food Chemistry

Elsevier

School of Engineering Science

https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125797
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019103136048

Tiivistelmä

Our recent clinical study suggested that polyphenol-rich purple potatoes lowered postprandial glycemia and insulinemia compared to yellow potatoes. Here, 17 healthy male volunteers consumed yellow potatoes with or without purple potato extract (PPE, extracted with water/ethanol/acetic acid) rich in acylated anthocyanins (152 mg) and other phenolics (140 mg) in a randomized cross-over trial. Ethanol-free PPE decreased the incremental area under the curve for glucose (p = 0.019) and insulin (p = 0.015) until 120 min after the meal, glucose at 20 min (p = 0.015) and 40 min (p = 0.004), and insulin at 20 min (p = 0.003), 40 min (p = 0.004) and 60 min (p = 0.005) after the meal. PPE affected some of the studied 90 inflammation markers after meal; for example insulin-like hormone FGF-19 levels were elevated at 240 min (p=0.001). These results indicate that PPE alleviates postprandial glycemia and insulinemia, and affects postprandial inflammation.

Lähdeviite

Jokioja, J., Linderborg, K., Kortesniemi, M., Nuora, A., Heinonen, J., Sainio, T., Viitanen, M., Kallio, H., Yang, B. (2019). Anthocyanin-rich extract from purple potatoes decreases postprandial glycemic response and affects inflammation markers in healthy men. Food Chemistry. DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.125797

Kokoelmat
  • Tieteelliset julkaisut [736]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Lähetä palautetta | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Lähetä palautetta | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste