Fibre-based takeaway packages as an alternative to plastic packages
Latikka, Juulia (2019)
Diplomityö
Latikka, Juulia
2019
School of Energy Systems, Konetekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019112744506
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019112744506
Tiivistelmä
The objective of the thesis was to find out if it is possible to replace current plastic takeaway packages with fibre-based packages. In recent times, negative features of plastic packages have been a frequent topic of public discussion. In addition to the public pressure, the demand for alternative packages has risen due to legislative and environmental reasons.
In the literature review, I will discuss the general features of packages and packaging materials and review the principle manufacturing steps of paperboard. Otherwise the focus will be on both plastic and paperboard packages and materials. I will also look at the legislation concerning food packages and recycling of packages.
In the empirical part two fibre-based takeaway packages were tested at the takeaway counters of grocery stores. Packages were used for cold food, especially for cold salads. Both employees and customers had a possibility to give feedback on the tested packages. Additionally, background information and opinions on takeaway packages were surveyed by a separate questionnaire.
Based on the survey customers are eager to replace current plastic takeaway packages with paperboard packages. However, they are not willing to make compromises on the basic features of packages. The leak-tightness is considered the most important feature of the package and fibre-based packages should protect the goods at the same level as current plastic packages which was not clearly achieved. Työn tarkoituksena oli selvittää, voidaanko nykyisiä muovisia take away -pakkauksia korvata kuitupohjaisella vaihtoehdolla. Viime aikoina muovipakkaukset ovat olleet negatiivisessa valossa esillä julkisessa keskustelussa. Julkisen keskustelun lisäksi vaihtoehtoisille pakkauksille on nähty tarvetta ympäristösyistä ja muuttuneen lainsäädännön myötä.
Kirjallisuuskatsauksessa käydään läpi pakkauksen perusominaisuuksia ja materiaaleja, jotka ovat tällä hetkellä yleisesti käytössä take away -pakkauksissa. Kartongin valmistusprosessiin perehdytään tarkemmalla tasolla kuin muovin valmistukseen. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa käydään läpi elintarvikepakkauksia koskevaa lainsäädäntöä ja pakkausten kierrätystä.
Työn kokeellisessa osiossa myymälän palvelutorilla testattiin kahta erilaista kartonkipohjaista rasiaa. Palautetta testatuista rasioista kerättiin myymälän henkilökunnalta ja asiakkailta. Lisäksi erillisellä kyselyllä kerättiin lisätietoa ja kuluttajien mielipiteitä palvelutorilla käytetyistä take away -pakkauksista yleisemmällä tasolla.
Tulosten perusteella pystytään toteamaan, että kuluttajat ovat halukkaita korvaamaan nykyiset muoviset pakkaukset kartonkipohjaisilla pakkauksilla. Pakkauksen ominaisuuksien osalta ei kuitenkaan olla valmiita joustamaan, vaan kartonkipohjaisen pakkauksen on suojattava tuotetta yhtä hyvin kuin nykyinen muovirasia suojaa. Pakkauksen tiiviys niin, etteivät nesteet valu, nähdään pakkauksen tärkeimpänä ominaisuutena. Kartonkinen pakkaus ei kuitenkaan ollut yhtä tiivis kuin muovinen pakkaus.
In the literature review, I will discuss the general features of packages and packaging materials and review the principle manufacturing steps of paperboard. Otherwise the focus will be on both plastic and paperboard packages and materials. I will also look at the legislation concerning food packages and recycling of packages.
In the empirical part two fibre-based takeaway packages were tested at the takeaway counters of grocery stores. Packages were used for cold food, especially for cold salads. Both employees and customers had a possibility to give feedback on the tested packages. Additionally, background information and opinions on takeaway packages were surveyed by a separate questionnaire.
Based on the survey customers are eager to replace current plastic takeaway packages with paperboard packages. However, they are not willing to make compromises on the basic features of packages. The leak-tightness is considered the most important feature of the package and fibre-based packages should protect the goods at the same level as current plastic packages which was not clearly achieved.
Kirjallisuuskatsauksessa käydään läpi pakkauksen perusominaisuuksia ja materiaaleja, jotka ovat tällä hetkellä yleisesti käytössä take away -pakkauksissa. Kartongin valmistusprosessiin perehdytään tarkemmalla tasolla kuin muovin valmistukseen. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa käydään läpi elintarvikepakkauksia koskevaa lainsäädäntöä ja pakkausten kierrätystä.
Työn kokeellisessa osiossa myymälän palvelutorilla testattiin kahta erilaista kartonkipohjaista rasiaa. Palautetta testatuista rasioista kerättiin myymälän henkilökunnalta ja asiakkailta. Lisäksi erillisellä kyselyllä kerättiin lisätietoa ja kuluttajien mielipiteitä palvelutorilla käytetyistä take away -pakkauksista yleisemmällä tasolla.
Tulosten perusteella pystytään toteamaan, että kuluttajat ovat halukkaita korvaamaan nykyiset muoviset pakkaukset kartonkipohjaisilla pakkauksilla. Pakkauksen ominaisuuksien osalta ei kuitenkaan olla valmiita joustamaan, vaan kartonkipohjaisen pakkauksen on suojattava tuotetta yhtä hyvin kuin nykyinen muovirasia suojaa. Pakkauksen tiiviys niin, etteivät nesteet valu, nähdään pakkauksen tärkeimpänä ominaisuutena. Kartonkinen pakkaus ei kuitenkaan ollut yhtä tiivis kuin muovinen pakkaus.