Food safety management system and prerequisite programmes for a paper mill
Haikonen, Tara (2020)
Diplomityö
Haikonen, Tara
2020
School of Engineering Science, Kemiantekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020040610422
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020040610422
Tiivistelmä
The aim of this thesis is to map the requirements for a mill to become a food contact material producer and build a food safety management system to a mill.
The first part was to study the legislations worldwide on food contact materials and examine what would it require of a mill to become a manufacturer of food contact material. It was assumed that the market area would first be in the European Union. The Regulations of the EU area were studied more closely than the others. There are many laws on food contact materials around the world, and they vary more or less with each other.
The next thing was to build a food safety management system to ensure that the lack of it does not prevent product development. A product safety handbook was written, and it contains instructions on good manufacturing and hygiene practices with prerequisite programmes. To ensure product safety, a risk assessment and a hazard analysis and critical control point procedure were performed.
Implementing a food safety management system to a mill requires time and resources from both management and personnel. The product safety handbook must contain all the ways to avoid the risks identified in the risk assessment, and the HACCP must be monitored in action for a reasonable period of time and re-evaluated. Whenever a food safety hazard detected or the process, the product or its raw materials change, the risk assessment and the product safety handbook must be re-evaluated. Tämän työn tarkoituksena on selvittää paperitehtaan mahdollisuutta aloittaa elintarvikekontaktipaperin valmistus ja rakentaa elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmä paperitehtaalle.
Työn aluksi käsitellään maailmanlaajuisesti vaatimuksia elintarvikekontaktimateriaaleille, ja selvitetään mitä paperitehtaalla tulee tehdä, jotta kaikki tarvittavat vaatimukset täytettäisiin ja elintarvikekontaktimateriaalia voitaisiin alkaa valmistaa. Työssä oletettiin markkina-alueen olevan aluksi lähinnä Euroopan Unionin alueella ja siksi tässä työssä käsitellään tarkemmin Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetuksia, sekä EU:n alueen valtioiden lakeja. Elintarvikekontaktimateriaaleille on erilaisia ja eritasoisia vaatimuksia maailmalla, ja ne poikkeavat toisistaan enemmän ja vähemmän.
Työn toinen osa oli kehittää tuoteturvallisuuden hallintajärjestelmä. Tuoteturvallisuuden hallintajärjestelmä kehitettiin, jotta sen puuttuminen ei hidasta tuotekehitystä. Osana tätä työtä kirjoitettiin tuoteturvallisuuden käsikirja, joka sisältää ohjeet hyville tuotantotavoille, hyville hygienia käytännöille sekä muille tukiohjelmille. Jotta tuoteturvallisuus voidaan taata prosessissa, suoritettiin riskiarvio HACCP-järjestelmän periaatteiden mukaan.
Elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän toteuttaminen tehtaalle vaatii aikaa ja resursseja, sekä johdolta että henkilöstöltä. Tuoteturvallisuuden käsikirjan tulee sisältää kuvaukset tukiohjelmista, joilla voidaan välttää kaikki ne riskit, jotka voivat vaarantaa tuoteturvallisuuden ja jotka riskiarvioinnissa havaitaan. HACCP-järjestelmän toimivuutta on arvioitava sopivan ajan kuluttua uudelleen ja kehitettävä jatkuvasti. Aina kun havaitaan elintarviketurvallisuusriski, tai prosessi, tuote tai sen raaka-aineet muuttuvat, riskinarviointi ja tuoteturvallisuuden käsikirja on päivitettävä.
The first part was to study the legislations worldwide on food contact materials and examine what would it require of a mill to become a manufacturer of food contact material. It was assumed that the market area would first be in the European Union. The Regulations of the EU area were studied more closely than the others. There are many laws on food contact materials around the world, and they vary more or less with each other.
The next thing was to build a food safety management system to ensure that the lack of it does not prevent product development. A product safety handbook was written, and it contains instructions on good manufacturing and hygiene practices with prerequisite programmes. To ensure product safety, a risk assessment and a hazard analysis and critical control point procedure were performed.
Implementing a food safety management system to a mill requires time and resources from both management and personnel. The product safety handbook must contain all the ways to avoid the risks identified in the risk assessment, and the HACCP must be monitored in action for a reasonable period of time and re-evaluated. Whenever a food safety hazard detected or the process, the product or its raw materials change, the risk assessment and the product safety handbook must be re-evaluated.
Työn aluksi käsitellään maailmanlaajuisesti vaatimuksia elintarvikekontaktimateriaaleille, ja selvitetään mitä paperitehtaalla tulee tehdä, jotta kaikki tarvittavat vaatimukset täytettäisiin ja elintarvikekontaktimateriaalia voitaisiin alkaa valmistaa. Työssä oletettiin markkina-alueen olevan aluksi lähinnä Euroopan Unionin alueella ja siksi tässä työssä käsitellään tarkemmin Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetuksia, sekä EU:n alueen valtioiden lakeja. Elintarvikekontaktimateriaaleille on erilaisia ja eritasoisia vaatimuksia maailmalla, ja ne poikkeavat toisistaan enemmän ja vähemmän.
Työn toinen osa oli kehittää tuoteturvallisuuden hallintajärjestelmä. Tuoteturvallisuuden hallintajärjestelmä kehitettiin, jotta sen puuttuminen ei hidasta tuotekehitystä. Osana tätä työtä kirjoitettiin tuoteturvallisuuden käsikirja, joka sisältää ohjeet hyville tuotantotavoille, hyville hygienia käytännöille sekä muille tukiohjelmille. Jotta tuoteturvallisuus voidaan taata prosessissa, suoritettiin riskiarvio HACCP-järjestelmän periaatteiden mukaan.
Elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän toteuttaminen tehtaalle vaatii aikaa ja resursseja, sekä johdolta että henkilöstöltä. Tuoteturvallisuuden käsikirjan tulee sisältää kuvaukset tukiohjelmista, joilla voidaan välttää kaikki ne riskit, jotka voivat vaarantaa tuoteturvallisuuden ja jotka riskiarvioinnissa havaitaan. HACCP-järjestelmän toimivuutta on arvioitava sopivan ajan kuluttua uudelleen ja kehitettävä jatkuvasti. Aina kun havaitaan elintarviketurvallisuusriski, tai prosessi, tuote tai sen raaka-aineet muuttuvat, riskinarviointi ja tuoteturvallisuuden käsikirja on päivitettävä.