Fuzzy controller in a bakery
Huotari, Roosa (2020)
Diplomityö
Huotari, Roosa
2020
School of Engineering Science, Tuotantotalous
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020050424914
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020050424914
Tiivistelmä
The most basic consepts of fuzzy logic. In addition, adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS) is presented. It is applied in empirical part of the work along with Mamdani’s inference system. The goal is to use the methods to control dough’s temperature in a bakery. Optimizing the dough temperature ensures homogenous and high product quality. According to initial tests it seems that fuzzy controller performs well in the baking environment. Työssä käydään läpi sumean logiikan keskeisimpiä käsitteitä. Työssä esitellään myös sumean logiikan ja keinotekoisten neuroverkkojen yhteinen sovellus ANFIS. Työn soveltavassa osassa luodaan säätöjärjestelmä hyödyntäen ANFIS:ta sekä Mamdanin inferenssisysteemiä. Tavoitteena on hyödyntää järjestelmää säätelemään taikinan lämpötilaa ja siten taata tasainen ja korkea tuotelaatu. Alustavien testien mukaan sumea säätöjärjestelmä vaikuttaa toimivan hyvin kyseissä sovelluskohteessa.