Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Diplomityöt ja Pro gradu -tutkielmat
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Diplomityöt ja Pro gradu -tutkielmat
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Inkrementaaliset innovaatiot kalanrehun fyysisen laadun kehittämisessä

Ruuni, Johannes (2020)

Katso/Avaa
Diplomityo julkinen final.pdf (1.876Mb)
Lataukset: 


Diplomityö

Ruuni, Johannes
2020

School of Engineering Science, Tuotantotalous

Kaikki oikeudet pidätetään.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020062645968

Tiivistelmä

Kalanrehun fyysiseen laatuun kohdistuneet vaatimukset ovat kasvaneet viime vuosina. Rehun heikko fyysinen laatu saattaa johtaa kalankasvattajan kannalta epätoivottuihin vaikutuksiin, kuten rehun rikkoutumiseen ja muuttumiseen pölyksi, mikä taas vaikuttaa kasvatuksen ravinnekuormitukseen ja kalankasvattajalle jäävään katteeseen.

Tutkimuksen tavoitteena oli löytää keinoja rehun fyysisen laadun parantamiseksi tekemällä muutoksia prosessiin ja kokeilemalla uusia raaka-aineita tuotannossa. Suuntaviivoja muutoksiin haettiin ekstruusioprosessia käsittelevästä kirjallisuudesta. Muutosten vaikutusta tutkittiin kovuuden ja kestävyyden mittauksilla sekä silmämääräisesti rehun fyysistä ulkonäköä arvioiden. Suurimmat muutokset tuotantoon tehtiin ekstruusioprosessissa. Koetulosten perusteella SME:n (Specific Mechanical Energy) kasvatus ja ekstruusioöjyn vähennys kasvattavat rehupelletin kovuutta ja kestävyyttä. Myös jauhatukseen ja kuivuriin tehtiin diplomityössä muutoksia. Jauhatuksen vaikutus jäi epäselväksi, mutta kuivurin säädöt vaikuttivat parantavan rehun laatua. Työssä testattiin myös uusia raaka-aineita. Uudet raaka-aineet kasvattivat rehun kovuutta ja kestävyyttä, mutta vaikutus havaittiin vähäiseksi. Uusilla raaka-aineilla ei näyttänyt olevan vaikutusta rehun ulkonäköön.

Ymmärrys Raisioaquan tuotantoprosessista ja laatuun vaikuttavista tekijöistä kasvoi tämän tutkimuksen seurauksena. Työn tulosten perusteella otettiin käyttöön joitakin hyväksi havaittuja muutoksia kalanrehun valmistusprosessissa. Uusia raaka-aineita taas ei otettu käyttöön, koska niiden vaikutus rehun laatuun suhteessa kustannuksiin oli hyvin vähäinen.
 
Demands on the physical quality of fish feed have grown during recent years. Poor quality of the feed pellet may lead to unwanted effects for the fish farmer, such as broken pellets and formation of fines. These increase the environmental effects of fish farming, as well as decrease the profits for the fish farmer.

Objective of this master’s thesis was to find means to increase the physical quality of the fish feed pellet by making changes to the production process and by testing new ingredients. Changes on the production process were based on literature of extrusion process. Effects of changing the process and ingredients were measured with hardness and durability tests. Most of the changes were performed on the extrusion process. Based on experiments, increasing SME (Specific Mechanical Energy) and decreasing oil addition in extrusion improves the physical quality measurements of the pellet. Changes in milling and drying process were also investigated. Clear effect of changes in the milling could not be determined. However, changes in drying process seemed to improve the quality. New ingredients were also tested in this master’s thesis study. These ingredients increased hardness and durability of the pellet, but the effect was mild. Inclusion of new ingredients had no effect on the observed visual quality of pellet.

Understanding of Raisioaqua’s production process and factors affecting the pellet quality increased as a result of this master’s thesis study. Based on the results of this study, some changes were implemented on the process. New ingredients were not taken in use, since their effects on the physical quality of the pellet were determined to be very mild in comparison to the costs.
 
Kokoelmat
  • Diplomityöt ja Pro gradu -tutkielmat [11666]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste