Humalan aromi- ja katkeroaineiden analysointi
Koskinen, Karri (2020)
Kandidaatintyö
Koskinen, Karri
2020
School of Engineering Science, Kemiantekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020071347316
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020071347316
Tiivistelmä
Voimakkaasti humaloitujen oluiden suosion kasvaessa on tärkeää huomioida, että humalan osuus oluen valmistus- ja raaka-ainekustannuksista on merkittävä. Humalan laadunvalvonta ja tuotekehitys on tästä syystä tärkeässä roolissa. Humalasta analysoidaan etenkin sen sisältämiä aromiaineita ja alfahappoja, jotka vaikuttavat oluen panemisen lopputulokseen.
Tämän työn tarkoituksena oli perehtyä oluen valmistukseen ja erityisesti erilaisiin humalointimenetelmiin ja niiden vaikutukseen oluessa. Työssä tutkittiin myös humalan kemiaa spektroskopisesti, sekä valmistaen tutkittavaksi näytteitä erilaisin kokein. Työssä selvitettiin yleisesti humalantutkimuksessa käytetyt analyysimenetelmät ja verrattiin niitä toisiinsa. Kokeellisessa osassa oli tavoitteena löytää analysoitujen humalanäytteiden spektreistä humalalle tyypillisiä aromiaineita ja tehdä johtopäätöksiä humalan spektrien piikkien alkuperästä. Kokeelliseen osaan kuului muun muassa 23:n eri humalalajikkeen analysointi FT-IR spektrometrillä, sekä tutkimustyötä tukevien koeuutteiden, sekä kaupallisten humalauutteiden analysointia.
Tämän työn tarkoituksena oli perehtyä oluen valmistukseen ja erityisesti erilaisiin humalointimenetelmiin ja niiden vaikutukseen oluessa. Työssä tutkittiin myös humalan kemiaa spektroskopisesti, sekä valmistaen tutkittavaksi näytteitä erilaisin kokein. Työssä selvitettiin yleisesti humalantutkimuksessa käytetyt analyysimenetelmät ja verrattiin niitä toisiinsa. Kokeellisessa osassa oli tavoitteena löytää analysoitujen humalanäytteiden spektreistä humalalle tyypillisiä aromiaineita ja tehdä johtopäätöksiä humalan spektrien piikkien alkuperästä. Kokeelliseen osaan kuului muun muassa 23:n eri humalalajikkeen analysointi FT-IR spektrometrillä, sekä tutkimustyötä tukevien koeuutteiden, sekä kaupallisten humalauutteiden analysointia.