Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Tieteelliset julkaisut
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Tieteelliset julkaisut
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Neo-Carbon Food concept: A pilot-scale hybrid biological–inorganic system with direct air capture of carbon dioxide

Ruuskanen, Vesa; Givirovskiy, Georgy; Elfving, Jere; Kokkonen, Petteri; Karvinen, Aku; Järvinen, Lauri; Sillman, Jani; Vainikka, Miika; Ahola, Jero (2020-08-22)

Katso/Avaa
ruuskanen_et_al_neo-carbon_food_concept_publishers_version.pdf (2.204Mb)
Lataukset: 


Publishers version

Ruuskanen, Vesa
Givirovskiy, Georgy
Elfving, Jere
Kokkonen, Petteri
Karvinen, Aku
Järvinen, Lauri
Sillman, Jani
Vainikka, Miika
Ahola, Jero
22.08.2020

Journal of Cleaner Production

278

Elsevier

Journal of Cleaner Production

School of Energy Systems

https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.123423
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020090968999

Tiivistelmä

The pace at which the human population is growing raises serious concerns related to food security while at the same time conventional agriculture-based food production is becoming a major cause of environmental pollution and greenhouse gas emissions. Numerous solutions have been proposed to boost food production among which edible microbial biomass is considered a promising alternative to conventional sources of food and feed with lower environmental footprint. This work introduces the Neo-Carbon Food concept that is a pilot-scale hybrid biological–inorganic process suitable for the production of microbial biomass. The concept includes integrated hydrogen production by water electrolysis, direct air capture (DAC) of carbon dioxide, and its subsequent assimilation by autotrophic hydrogen-oxidizing bacteria (HOB). The hydrogen production with in situ electrolysis achieved specific energy consumption just below 100 kWh/kgH2 while the specific energy consumption of DAC was around 20 kWh/kgCO2.

Lähdeviite

Ruuskanen, V., Givirovskiy, G., Elfving, J., Kokkonen, P., Karvinen, A., Järvinen, L., Sillman, J., Vainikka, M., Ahola, J. (2020). Neo-Carbon Food concept: A pilot-scale hybrid biological–inorganic system with direct air capture of carbon dioxide. Journal of Cleaner Production, vol. 278. DOI: 10.1016/j.jclepro.2020.123423

Alkuperäinen verkko-osoite

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652620334685?via%3Dihub
Kokoelmat
  • Tieteelliset julkaisut [1556]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste