Exploring Finnish consumers' acceptance and potential to increase insect use as food
Halonen, Vilma (2020)
Diplomityö
Halonen, Vilma
2020
School of Energy Systems, Ympäristötekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020103088817
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020103088817
Tiivistelmä
Edible insects are considered as a sustainable protein source and a substitute for meat. To decrease agricultural emissions and ensure the sufficiency of nutritious food in the future, the use of new protein sources should be increased. In this thesis, the readiness of Finnish consumers to use edible insects as food is studied. In addition, this thesis provides information on what kind of consumers are interested in insect eating and how to increase insect-based food consumption in Finland. Both quantitative and qualitative methods are used.
The results of this thesis are based on an online survey and interviews where professionals and scientists from the field of insect industry were interviewed. According to the results, 56 % of respondents have positive attitude towards insect eating. People who are interested to taste novel foods, have tasted insects in the past and especially young men are potential consumers to eat insects. The diet affects the consumer acceptance, as vegetarians and vegans do not accept insect food for ethical reasons, whereas omnivores who are interested to reduce their meat consumption are potential consumers of insect food. Majority of respondents are ready to eat food where insects are ground or invisible, the insect food taste and look like a familiar food and it is prepared by someone else. Based on the survey and interviews, important factors for consumers to eat insects are the desire to reduce meat consumption, good taste and affordable price of insect food. According to interviews, edible insects could be used as food security, animal feed, meat substitute or as a gastronomic addition in restaurants in the future. Different solutions are needed to increase insect eating in Finland. Hyönteisruoan oletetaan olevan hyvä proteiininlähde ja kestävämpi vaihtoehto lihansyönnille. Uusien ja kestävien proteiinilähteiden käyttöä tulisi lisätä, jotta maatalouden päästöt vähenisivät ja ravitsevaa ruokaa riittäisi kaikille tulevaisuudessa. Tässä työssä tutkitaan suomalaisten kuluttajien valmiutta lisätä hyönteisproteiinia ruokavalioonsa. Työn tavoitteena on saada selville, minkälaiset kuluttajat ovat kiinnostuneita hyönteissyönnistä ja miten sitä voisi lisätä tulevaisuudessa. Työssä käytetään sekä määrällistä että laadullista tutkimusmetodia. Työn tulokset perustuvat kuluttajille tehtyyn verkkokyselyyn ja haastat-teluihin, joissa haastateltiin hyönteissyönnin parissa työskenteleviä tutkijoita ja muita alan ammattilaisia. Tulosten mukaan 56 % vastaajista suhtautuu myönteisesti hyönteissyöntiin. Potentiaaliset hyönteisruoan kuluttajat ovat kiinnostuneita maistamaan uusia ruokia ja ovat maistaneet hyönteisruokaa aiemmin. Erityisesti nuoret miehet ovat kiinnostuneita hyönteissyönnistä. Kasvissyöjät ja vegaanit eivät hyväksy hyönteisruokaa ruokavalioonsa eettisistä syistä, kun taas lihansyönnin vähentämisestä kiinnostuneet sekasyöjät ovat potentiaalisia hyönteisruoan kuluttajia. Tällä hetkellä kuluttajat ovat valmiita syömään hyönteisruokaa, jossa hyönteiset ovat jauhettuna tai piilotettuna ruoan seassa, ruoka näyttää ja maistuu tutulta ruoalta tai ruoka on jonkun muun valmistamaa. Kyselyn ja haastatteluiden perusteella kuluttajien halu vähentää lihankulutusta, hyönteisruoan hyvä maku ja edullinen hinta vaikuttavat myönteisesti kiinnostukseen syödä hyönteisiä. Haastateltavien mukaan hyönteisiä voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti käyttää ruokaturvana, eläinten rehuna, lihankorvikkeena tai gastronomisena lisänä ravintoloissa. Monia erilaisia ratkaisuja tarvitaan, jotta hyönteisruoan käyttö lisääntyisi Suomessa.
The results of this thesis are based on an online survey and interviews where professionals and scientists from the field of insect industry were interviewed. According to the results, 56 % of respondents have positive attitude towards insect eating. People who are interested to taste novel foods, have tasted insects in the past and especially young men are potential consumers to eat insects. The diet affects the consumer acceptance, as vegetarians and vegans do not accept insect food for ethical reasons, whereas omnivores who are interested to reduce their meat consumption are potential consumers of insect food. Majority of respondents are ready to eat food where insects are ground or invisible, the insect food taste and look like a familiar food and it is prepared by someone else. Based on the survey and interviews, important factors for consumers to eat insects are the desire to reduce meat consumption, good taste and affordable price of insect food. According to interviews, edible insects could be used as food security, animal feed, meat substitute or as a gastronomic addition in restaurants in the future. Different solutions are needed to increase insect eating in Finland.