Elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän arviointi pk-yrityksessä
Jääskeläinen, Janne (2021)
Diplomityö
Jääskeläinen, Janne
2021
School of Engineering Science, Tuotantotalous
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202101283102
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202101283102
Tiivistelmä
Elintarvikealan tuotantoyrityksen elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmä halutaan sertifioida osana uusasiakashankintaa. Järjestelmän nykytilasta verrattuna elintarviketurvallisuusstandardien vaatimuksiin ei ollut kattavaa tietoa. Yrityksessä haluttiin tietää nykytilan heikkoudet, joita järjestelmässä tulisi kehittää standardien vaatimusten täyttämiseksi.
Diplomityön tavoitteena oli arvioida yrityksen valmius elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän sertifiointiin FSSC 22000 -standardia vasten ja tunnistaa järjestelmän puutteet standardin vaatimuksiin verrattuna. Työn toinen tavoite oli etsiä ratkaisuja havaittujen nykytilan puutteiden kehittämiseksi.
Nykytila-analyysin toteuttamiseen käytettiin auditointiraportteja ja muita järjestelmän toiminnan kannalta oleellisia dokumentteja. Aineistoon sisältyi myös empiiriset keskustelut, havainnot ja haastattelut. Nykytila-analyysissa elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmää verrattiin FSSC 22000 -standardin vaatimuksiin. Elintarviketurvallisuusstandardien vaatimusten ymmärtämiseksi työssä tutkittiin aiheeseen liittyvään kirjallisuutta ja standardien sisältöä. Kirjallisuustutkimusta käytettiin apuna nykytila-analyysin toteuttamisessa.
Diplomityön nykytila-analyysi osoitti useita puutteita yrityksen elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmässä FSSC 22000 -standardiin verrattuna. Työssä on esitetty toimenpiteet, joiden toteuttamisen jälkeen yrityksen järjestelmä vastaa standardin vaatimuksia. Nykytila-analyysi tuotti uutta tietoa yrityksen järjestelmän nykytilasta, jota voidaan hyödyntää sen kehittämisessä tulevaisuudessa. A manufacturing company in food industry wants to certify their food safety management system to reach new customers. Current state of the system when compared to food safety standards was unknown. The company wanted to know their weaknesses that needed to be improved to meet food safety standard requirements.
The objective of this Master’s Thesis was to evaluate the company’s readiness for food safety management system certification based on FSSC 22000 -standard and to recognize the system’s nonconformities related to the standard. Second objective was to search for solutions to improve system’s current state weaknesses.
Previous audit reports and other relevant documents for operating the food safety management system were reviewed to conclude a current state analysis. Used data also included conversations, observations, and interviews. Conclusion of the current state was reached by comparing company’s food safety management system to the requirements of FSSC 22000 -standard. To understand standard requirements the Thesis includes a literature review based on food safety related topics and the content of food safety standards. Literature review supported the current state analysis.
Current state analysis carried out in this Master’s Thesis indicated several nonconformities in the food safety management system when compared to FSSC 22000 -standard. Thesis has presented actions to take for the company’s system to comply with the standard requirements. Current state analysis provided new information about the current state that can be utilized for improving the system in future.
Diplomityön tavoitteena oli arvioida yrityksen valmius elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän sertifiointiin FSSC 22000 -standardia vasten ja tunnistaa järjestelmän puutteet standardin vaatimuksiin verrattuna. Työn toinen tavoite oli etsiä ratkaisuja havaittujen nykytilan puutteiden kehittämiseksi.
Nykytila-analyysin toteuttamiseen käytettiin auditointiraportteja ja muita järjestelmän toiminnan kannalta oleellisia dokumentteja. Aineistoon sisältyi myös empiiriset keskustelut, havainnot ja haastattelut. Nykytila-analyysissa elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmää verrattiin FSSC 22000 -standardin vaatimuksiin. Elintarviketurvallisuusstandardien vaatimusten ymmärtämiseksi työssä tutkittiin aiheeseen liittyvään kirjallisuutta ja standardien sisältöä. Kirjallisuustutkimusta käytettiin apuna nykytila-analyysin toteuttamisessa.
Diplomityön nykytila-analyysi osoitti useita puutteita yrityksen elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmässä FSSC 22000 -standardiin verrattuna. Työssä on esitetty toimenpiteet, joiden toteuttamisen jälkeen yrityksen järjestelmä vastaa standardin vaatimuksia. Nykytila-analyysi tuotti uutta tietoa yrityksen järjestelmän nykytilasta, jota voidaan hyödyntää sen kehittämisessä tulevaisuudessa.
The objective of this Master’s Thesis was to evaluate the company’s readiness for food safety management system certification based on FSSC 22000 -standard and to recognize the system’s nonconformities related to the standard. Second objective was to search for solutions to improve system’s current state weaknesses.
Previous audit reports and other relevant documents for operating the food safety management system were reviewed to conclude a current state analysis. Used data also included conversations, observations, and interviews. Conclusion of the current state was reached by comparing company’s food safety management system to the requirements of FSSC 22000 -standard. To understand standard requirements the Thesis includes a literature review based on food safety related topics and the content of food safety standards. Literature review supported the current state analysis.
Current state analysis carried out in this Master’s Thesis indicated several nonconformities in the food safety management system when compared to FSSC 22000 -standard. Thesis has presented actions to take for the company’s system to comply with the standard requirements. Current state analysis provided new information about the current state that can be utilized for improving the system in future.