Paahdetun kahvin toimittajien hankinnan ympäristövastuun käytänteet
Enjala, Muusa (2021)
Kandidaatintutkielma
Enjala, Muusa
2021
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202102013366
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202102013366
Tiivistelmä
Tämä tutkimus käsittelee paahdetun kahvin toimittajien hankinnan ympäristövastuun käytänteitä. Tutkimuksen tavoitteena on ollut selvittää mitä hankinnan ympäristövastuun käytänteitä paahdetun kahvin toimittajat käyttävät ja mitä käytänteistä käytetään eniten. Tutkimus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena ja aineistona on ollut sekundaariaineistoa. Tutkittavia yrityksiä ovat olleet Oy Gustav Paulig Ab, Lavazza Group ja Counter Culture Coffee.
Johtopäätöksenä on todettu, että hankinnan ympäristövastuun käytänteitä on omaksuttu tasapainoisesti osaksi tutkittavien yritysten toimintaa, mutta myös kehityskohtia löytyi. Käytetyimpiä käytänteitä ovat ympäristöjohtamisjärjestelmät tai ympäristövastuun sisällyttäminen yrityksen strategiaan, ympäristövastuun sisällyttäminen yrityksen arvoihin, missioon ja visioon sekä ylimmän johdon sitoutuneisuus sekä auditoinnit, toimittajayhteistyö ja ympäristövaatimukset. Teoriassa tärkeimmiksi esitetyt käytänteet ovat osoittautuneet myös paahdetun kahvin toimittajien käytetyimmiksi ja eniten omaksutuimmiksi. Uudempia käytänteitä, joita ovat tässä tutkimuksessa elinkaarianalyysi ja käänteinen logistiikka, on käytetty vielä erittäin vähän, mutta viitteitä on, että ne voivat tulevaisuudessa yleistyä ja vakiinnuttaa paikkansa. Uusia käytänteitä ei löydetty, mutta toimittajien sertifikaattivaatimus käytänteestä löytyi uusi piirre, jossa ostaja eli kahvin paahtaja on luonut kokonaan oman kolmannen osapuolen hyväksymän sertifikaatin omille toimittajille. This study addresses roasted coffee suppliers’ green supply chain practices in procurement. The aim of the study has been to find out which green supply chain practices are used by roasted coffee suppliers and which practices are used the most. The study has been carried out as a qualitative case study and the material has been secondary. The companies studied have been Oy Gustav Paulig Ab, Lavazza Group and Counter Culture Coffee.
In conclusion, it has been stated that the practices of green supply chain in procurement have been adopted in a balanced way as part of the operations of the companies under study, but there were also areas for development. The most commonly used practices are environmental management systems or the incorporation of environmental responsibility into the company's strategy, the incorporation of environmental responsibility into the company's values, mission and vision, and the commitment of senior management as well as audits, supplier cooperation and environmental requirements. The practices presented as the most important in theory have also proved to be the most used and most adopted by roasted coffee suppliers. More recent practices, such as life cycle analysis and reverse logistics in this study, are still very little used, but there are indications that they may become more widespread and established in the future. New practices were not found, but the suppliers certificate requirement practices found a new feature, in which the coffee roaster have created a certificate approved by third-party.
Johtopäätöksenä on todettu, että hankinnan ympäristövastuun käytänteitä on omaksuttu tasapainoisesti osaksi tutkittavien yritysten toimintaa, mutta myös kehityskohtia löytyi. Käytetyimpiä käytänteitä ovat ympäristöjohtamisjärjestelmät tai ympäristövastuun sisällyttäminen yrityksen strategiaan, ympäristövastuun sisällyttäminen yrityksen arvoihin, missioon ja visioon sekä ylimmän johdon sitoutuneisuus sekä auditoinnit, toimittajayhteistyö ja ympäristövaatimukset. Teoriassa tärkeimmiksi esitetyt käytänteet ovat osoittautuneet myös paahdetun kahvin toimittajien käytetyimmiksi ja eniten omaksutuimmiksi. Uudempia käytänteitä, joita ovat tässä tutkimuksessa elinkaarianalyysi ja käänteinen logistiikka, on käytetty vielä erittäin vähän, mutta viitteitä on, että ne voivat tulevaisuudessa yleistyä ja vakiinnuttaa paikkansa. Uusia käytänteitä ei löydetty, mutta toimittajien sertifikaattivaatimus käytänteestä löytyi uusi piirre, jossa ostaja eli kahvin paahtaja on luonut kokonaan oman kolmannen osapuolen hyväksymän sertifikaatin omille toimittajille.
In conclusion, it has been stated that the practices of green supply chain in procurement have been adopted in a balanced way as part of the operations of the companies under study, but there were also areas for development. The most commonly used practices are environmental management systems or the incorporation of environmental responsibility into the company's strategy, the incorporation of environmental responsibility into the company's values, mission and vision, and the commitment of senior management as well as audits, supplier cooperation and environmental requirements. The practices presented as the most important in theory have also proved to be the most used and most adopted by roasted coffee suppliers. More recent practices, such as life cycle analysis and reverse logistics in this study, are still very little used, but there are indications that they may become more widespread and established in the future. New practices were not found, but the suppliers certificate requirement practices found a new feature, in which the coffee roaster have created a certificate approved by third-party.