Toimitusketjun riskienhallinta pienissä päivittäistavarakaupoissa : case COVID-19
Viitanen, Aino (2021)
Kandidaatintutkielma
Viitanen, Aino
2021
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202102094190
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202102094190
Tiivistelmä
Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, kuinka pienet päivittäistavarakaupat hallitsevat toimitusketjuriskejään. Yleisten toimitusketjuriskien lisäksi tutkittiin realisoituneen makrotason riskin, koronaepidemian, vaikutusta pienten päivittäistavarakauppojen toimitusketjuun ja keinoja kyseisten vaikutusten hallintaan. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena. Aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla, jotka pidettiin K-Marketissa ja Salessa. Aineisto analysoitiin käyttäen sisällönanalyysiä.
Tutkimuksen tuloksista selvisi pienten päivittäistavarakauppojen olevan melko suojattuja toimitusketjuriskeiltä. Tämä johtuu siitä, että tukkuliikkeet hoitavat uusien toimittajien hankkimisen ja kilpailuttamisen. Kaupoissa on myös käytössä automaattisen täytön ohjelma, joka pitää varaston tietyllä tasolla. Ostoskäyttäytymisen muuttuminen on keskeisin riski. Varsinkin kausituotteet menevät kaupaksi eri tavalla eri vuosina. Tätä kaupat hallitsevat alennuksilla.
Koronatilanteessa asiakkaiden ostokäyttäytyminen muuttui huomattavasti. Ruuanlaittoon ja leivontaan liittyviä tuotteita kului normaalia enemmän. Asiakkaat ostivat säilykkeitä ja wc-paperia varastoon. Kaikilta toimittajilta ei ollut tuotteita saatavilla, ja kauppojen täytyi tilata korvaavia tuotteita. Kaiken kaikkiaan koronatilanne ei kuitenkaan aiheuttanut suuria vaikeuksia pienille päivittäistavarakaupoille. The objective of this thesis was to examine how small grocery stores implement supply chain risk management. In addition to the risks that stores face in normal circumstances, this thesis studied the effects of COVID-19 on their supply chains. The ways in which stores have managed said effects was studied, too. The research was conducted using qualitative case study method. The empirical material was gathered through semi-structured inter-views that were held in K-Market and Sale. Content analysis was used to analyze the material.
The results showed that small grocery stores are quite protected from supply chain risks. This is due to wholesale businesses taking care of acquiring new suppliers and bidding. Furthermore, stores utilize an automatic replenishment program that keeps storage at a given level. Change in customer purchasing behavior is the most relevant risk to small grocery stores. Especially seasonal products sell differently each year. Stores manage this by using discounts.
The situation created by coronavirus changed purchasing behavior significantly. Things related to cooking and baking were more popular than under normal conditions. Customers bought canned food and toilet paper for storage. All suppliers did not have products in stock, so stores had to order substitutive products. However, coronavirus did not cause huge difficulties for small grocery stores, all things considered.
Tutkimuksen tuloksista selvisi pienten päivittäistavarakauppojen olevan melko suojattuja toimitusketjuriskeiltä. Tämä johtuu siitä, että tukkuliikkeet hoitavat uusien toimittajien hankkimisen ja kilpailuttamisen. Kaupoissa on myös käytössä automaattisen täytön ohjelma, joka pitää varaston tietyllä tasolla. Ostoskäyttäytymisen muuttuminen on keskeisin riski. Varsinkin kausituotteet menevät kaupaksi eri tavalla eri vuosina. Tätä kaupat hallitsevat alennuksilla.
Koronatilanteessa asiakkaiden ostokäyttäytyminen muuttui huomattavasti. Ruuanlaittoon ja leivontaan liittyviä tuotteita kului normaalia enemmän. Asiakkaat ostivat säilykkeitä ja wc-paperia varastoon. Kaikilta toimittajilta ei ollut tuotteita saatavilla, ja kauppojen täytyi tilata korvaavia tuotteita. Kaiken kaikkiaan koronatilanne ei kuitenkaan aiheuttanut suuria vaikeuksia pienille päivittäistavarakaupoille.
The results showed that small grocery stores are quite protected from supply chain risks. This is due to wholesale businesses taking care of acquiring new suppliers and bidding. Furthermore, stores utilize an automatic replenishment program that keeps storage at a given level. Change in customer purchasing behavior is the most relevant risk to small grocery stores. Especially seasonal products sell differently each year. Stores manage this by using discounts.
The situation created by coronavirus changed purchasing behavior significantly. Things related to cooking and baking were more popular than under normal conditions. Customers bought canned food and toilet paper for storage. All suppliers did not have products in stock, so stores had to order substitutive products. However, coronavirus did not cause huge difficulties for small grocery stores, all things considered.