Suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden kestävään ruoan kulutukseen ja ympäristöhuoleen vaikuttavat tekijät
Hti, Nyi (2020)
Kandidaatintutkielma
Hti, Nyi
2020
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202103096832
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202103096832
Tiivistelmä
Ympäristöön liittyvien ongelmien kasvaessa on entistä tärkeämpää soveltaa malleja ja teorioita ymmärtääkseen paremmin ihmisten motiiveja ja käyttäytymistä. Näin tulevaisuudessa voidaan paremmin soveltaa tehokkaampia tapoja saada ihmiset kiinnostumaan ympäristöä suojelevista ja vähemmän kuormittavista tuotteista ja elämäntavoista.
Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella Ajzenin Suunnitellun Käyttäytymisen teorian avulla, kuinka korkeakouluopiskelijoiden kokemat asenteet, subjektiiviset normit, käyttäytymisen hallinta, sekä ympäristöhuoli vaikuttavat heidän kestävään ruoan kulutukseensa. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena ja aineistoa kerättiin sähköisen kyselyaineiston avulla. Kyselyyn vastasi yhteensä 277 korkeakouluopiskelijaa. Tutkimuskysymysten havainnollistamisessa sovellettiin usean muuttujan lineaarista regressioanalyysia.
Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että korkeakouluopiskelijoiden kokemaan ympäristöhuoleen vaikuttavat epäitsekkäät arvot ja ekologinen maailmankuva. Asenteilla, subjektiivisilla normeilla, ympäristöhuolella sekä käyttäytymisen hallinnalla olivat tilastollisesti merkittävät vaikutukset opiskelijoiden kestävään ruoan kulutukseen. Tulokset osoittavat, että Suunnitellun Käyttäytymisen teoria on tehokas lähestymistapa tarkastelemaan ympäristöystävällistä käyttäytymistä. As environmental problems grow, it is increasingly important to apply models and theories to better understand people’s motives and behaviors. In this way we can find more effective ways to get people interested in environmentally friendly and less burdensome products and consumption habits.
This study aims to use Ajzen’s Planned Behavior Theory to examine how attitudes, subjective norms, behavior management, and environmental concerns experienced by college students affect their sustainable food consumption. The study was carried out as a quantitative study and the data were collected using an online questionnaire. A total of 277 university students responded to the survey. A multivariate linear regression analysis was applied to illustrate the research questions.
The research results suggest that the environmental concerns experienced by college students are influenced by selfless values and the ecological worldview. Attitudes, subjective norms, environmental concerns, and perceived behavior control had statistically significant effects on students' sustainable food consumption. The results show that The Theory of Planned Behavior is an effective approach to looking at environmentally friendly behavior.
Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella Ajzenin Suunnitellun Käyttäytymisen teorian avulla, kuinka korkeakouluopiskelijoiden kokemat asenteet, subjektiiviset normit, käyttäytymisen hallinta, sekä ympäristöhuoli vaikuttavat heidän kestävään ruoan kulutukseensa. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena ja aineistoa kerättiin sähköisen kyselyaineiston avulla. Kyselyyn vastasi yhteensä 277 korkeakouluopiskelijaa. Tutkimuskysymysten havainnollistamisessa sovellettiin usean muuttujan lineaarista regressioanalyysia.
Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että korkeakouluopiskelijoiden kokemaan ympäristöhuoleen vaikuttavat epäitsekkäät arvot ja ekologinen maailmankuva. Asenteilla, subjektiivisilla normeilla, ympäristöhuolella sekä käyttäytymisen hallinnalla olivat tilastollisesti merkittävät vaikutukset opiskelijoiden kestävään ruoan kulutukseen. Tulokset osoittavat, että Suunnitellun Käyttäytymisen teoria on tehokas lähestymistapa tarkastelemaan ympäristöystävällistä käyttäytymistä.
This study aims to use Ajzen’s Planned Behavior Theory to examine how attitudes, subjective norms, behavior management, and environmental concerns experienced by college students affect their sustainable food consumption. The study was carried out as a quantitative study and the data were collected using an online questionnaire. A total of 277 university students responded to the survey. A multivariate linear regression analysis was applied to illustrate the research questions.
The research results suggest that the environmental concerns experienced by college students are influenced by selfless values and the ecological worldview. Attitudes, subjective norms, environmental concerns, and perceived behavior control had statistically significant effects on students' sustainable food consumption. The results show that The Theory of Planned Behavior is an effective approach to looking at environmentally friendly behavior.