Kriisin vaikutus yrityksen markkina-arvoon : tapaus COVID-19 ja Helsingin pörssi
Helme, Hulda (2021)
Kandidaatintutkielma
Helme, Hulda
2021
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021041310316
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021041310316
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tutkia kriisien vaikutusta pörssiyritysten markkina-arvoihin. Tarkoituksena on selvittää, vaikuttavatko yrityksen toimiala, koko ja taloudellinen suoriutuminen ennen kriisin alkua siihen, miten kriisi vaikuttaa markkina-arvoon.
Tutkimus on toteutettu tapauskohtaisesti tutkimalla koronaviruspandemian vaikutuksia Helsingin pörssiyhtiöihin. Aineistoon on kerätty tietoja ja tunnuslukuja 115 Helsingin pörssiin listautuneelta yritykseltä. Tutkimus on toteutettu käyttämällä usean muuttujan lineaarista regressioanalyysiä.
Kerätyn aineiston perusteella kriisin aikana pörssissä parhaiten selviytyneitä toimialoja olivat elintarvikeala, alkoholi- ja vähittäiskauppa sekä terveysala. Negatiivisin vaikutus kriisillä oli ravintola- ja matkailualan sekä teollisuuden alojen markkina-arvoihin. Lisäksi tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että yrityksen oman pääoman tuottoasteella ennen kriisin alkua on merkittävä vaikutus yrityksen markkina-arvon kehitykseen kriisin aikana. The aim of this bachelor’s thesis is to study the impact of crisis on market values of companies. The objective is to find out whether a company’s business area, size and economic performance before crisis will affect how well a company will do on the stock market during the crisis.
The research is a case study. It is done by examining the effects of the coronavirus pandemic on the Nasdaq Helsinki. The research data was collected from 115 companies listed on the Nasdaq Helsinki. The method used in this research was the multivariate linear regression analysis.
Based on the research data, the best-performing business areas on the Helsinki stock exchange during the crisis were food, alcohol and retail sectors, and health sector. The crisis had the most negative impact on the market values of restaurant, tourism and industrial sectors. In addition, the results show that the company’s return on equity before the crisis had a significant effect on the change of the company’s market value during the crisis.
Tutkimus on toteutettu tapauskohtaisesti tutkimalla koronaviruspandemian vaikutuksia Helsingin pörssiyhtiöihin. Aineistoon on kerätty tietoja ja tunnuslukuja 115 Helsingin pörssiin listautuneelta yritykseltä. Tutkimus on toteutettu käyttämällä usean muuttujan lineaarista regressioanalyysiä.
Kerätyn aineiston perusteella kriisin aikana pörssissä parhaiten selviytyneitä toimialoja olivat elintarvikeala, alkoholi- ja vähittäiskauppa sekä terveysala. Negatiivisin vaikutus kriisillä oli ravintola- ja matkailualan sekä teollisuuden alojen markkina-arvoihin. Lisäksi tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että yrityksen oman pääoman tuottoasteella ennen kriisin alkua on merkittävä vaikutus yrityksen markkina-arvon kehitykseen kriisin aikana.
The research is a case study. It is done by examining the effects of the coronavirus pandemic on the Nasdaq Helsinki. The research data was collected from 115 companies listed on the Nasdaq Helsinki. The method used in this research was the multivariate linear regression analysis.
Based on the research data, the best-performing business areas on the Helsinki stock exchange during the crisis were food, alcohol and retail sectors, and health sector. The crisis had the most negative impact on the market values of restaurant, tourism and industrial sectors. In addition, the results show that the company’s return on equity before the crisis had a significant effect on the change of the company’s market value during the crisis.