Leaders’ adaptiveness in the middle of COVID-19 pandemic
Suominen, Heidi (2021)
Pro gradu -tutkielma
Suominen, Heidi
2021
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021050428643
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021050428643
Tiivistelmä
Leadership is one of the key elements in successful business process. There are many kinds of leadership paradigms, more and less successful leadership protocols, and crisis leadership, which is affected by relationships with leaders and their followers.
In the year 2020 many companies and staff faced a massive problem, which affected negatively to their operations and staff. Since the crisis started the modern world has fought with COVID-19 over a year now. And at the same time, there has been enormous losses, lay-offs and restrictions, which is one reason for why research is needed around this phenomenon. In the present study, it was investigated how COVID-19 has impacted on leadership and leader’s capability to adapt to the new normal at workplaces. How leaders have changed their behavior, how do they feel about the situation and operate with their followers regarding the situation.
The research is empirical and employs qualitative methodology. The data was collected in the spring 2021 by interviewing four leaders from one company. The interviewees come from restaurant and hospitality industry in Finland. The results from interviews are interpret through literature and conclusions are driven from there.
The results show that although COVID-19 pandemic has caused enormous losses in the restaurant and hospitality industry the leaders believe that the companies will survive of it along time. The restrictions given, have created challenges and forced the companies to develop innovative solutions in short timeline. For academics, the research provides new findings regarding pandemic effects in crisis leadership. Hence, how to behave in similar situations in the future might be better prepared with good planning and educating staff to manage in crisis situations when needed. Johtaminen on yksi yritysten tärkeimmistä avaintekijöistä menestyvään liiketoimintaan. Johtamista on myös monta erilaista, hyvää ja huonoa johtamista, kriisijohtamista ja johtamista, johon vaikuttaa vuorovaikutus alaisten kanssa työpaikalla.
Vuonna 2020 monet yritykset ja niiden henkilöstö kohtasivat massiivisen maailmanlaajuisen ongelman, joka vaikutti negatiivisesti yritysten liiketoimintaan. Moderni maailma on yli vuoden taistellut koronaviruspandemiaa vastaan, kärsien isoista tappioista ja lomautuksista, yhdessä monien rajoitusten kanssa. Tästä syystä tässä tutkimuksessa lähdettiin tutkimaan, miten koronavirus on vaikuttanut johtajiin ja heidän kykyynsä sopeutua uuteen tilanteeseen työpaikoilla. Miten johtajat ovat muuttaneet toimintatapojaan? Miten he itse kokevat tilanteen ja kuinka heidän alaisensa ovat reagoineet siihen.
Tutkimus toteutettiin laadullisia tutkimusmenetelmiä hyödyntäen. Haastatteluissa tarkasteltiin neljää johtajaa samasta yrityksestä ravintola- ja hotellialalta Suomesta. Tutkimuksen aineisto kerättiin kevään 2021 aikana. Haastattelujen kautta kerättyä tietoa verrattiin aikaisempaan tutkimukseen ja tieteelliseen kirjallisuuteen ja niiden avulla muodostettiin johtopäätöksiä tuloksista.
Tutkimuksen tulosten perusteella koronaviruspandemia on aiheuttanut isoja menetyksiä ravintola- ja hotellialalla, mutta johtajat itse luottavat alansa toipumiseen vähitellen. Yrityksille asetetut rajoitukset ovat myös tuoneet haasteita alalle ja pakottaneet niitä luomaan uusia innovatiivisia käytänteitä ja ratkaisuja lyhyessä ajassa. Akateemisesti tutkimus tarjoaa uusia havaintoja pandemian vaikutuksista kriisijohtamiseen ja siihen, miten kriisitilanteisiin pystyttäisiin vastaamaan paremmin tulevaisuudessa suunnittelun ja henkilöstön koulutuksen keinoin.
In the year 2020 many companies and staff faced a massive problem, which affected negatively to their operations and staff. Since the crisis started the modern world has fought with COVID-19 over a year now. And at the same time, there has been enormous losses, lay-offs and restrictions, which is one reason for why research is needed around this phenomenon. In the present study, it was investigated how COVID-19 has impacted on leadership and leader’s capability to adapt to the new normal at workplaces. How leaders have changed their behavior, how do they feel about the situation and operate with their followers regarding the situation.
The research is empirical and employs qualitative methodology. The data was collected in the spring 2021 by interviewing four leaders from one company. The interviewees come from restaurant and hospitality industry in Finland. The results from interviews are interpret through literature and conclusions are driven from there.
The results show that although COVID-19 pandemic has caused enormous losses in the restaurant and hospitality industry the leaders believe that the companies will survive of it along time. The restrictions given, have created challenges and forced the companies to develop innovative solutions in short timeline. For academics, the research provides new findings regarding pandemic effects in crisis leadership. Hence, how to behave in similar situations in the future might be better prepared with good planning and educating staff to manage in crisis situations when needed.
Vuonna 2020 monet yritykset ja niiden henkilöstö kohtasivat massiivisen maailmanlaajuisen ongelman, joka vaikutti negatiivisesti yritysten liiketoimintaan. Moderni maailma on yli vuoden taistellut koronaviruspandemiaa vastaan, kärsien isoista tappioista ja lomautuksista, yhdessä monien rajoitusten kanssa. Tästä syystä tässä tutkimuksessa lähdettiin tutkimaan, miten koronavirus on vaikuttanut johtajiin ja heidän kykyynsä sopeutua uuteen tilanteeseen työpaikoilla. Miten johtajat ovat muuttaneet toimintatapojaan? Miten he itse kokevat tilanteen ja kuinka heidän alaisensa ovat reagoineet siihen.
Tutkimus toteutettiin laadullisia tutkimusmenetelmiä hyödyntäen. Haastatteluissa tarkasteltiin neljää johtajaa samasta yrityksestä ravintola- ja hotellialalta Suomesta. Tutkimuksen aineisto kerättiin kevään 2021 aikana. Haastattelujen kautta kerättyä tietoa verrattiin aikaisempaan tutkimukseen ja tieteelliseen kirjallisuuteen ja niiden avulla muodostettiin johtopäätöksiä tuloksista.
Tutkimuksen tulosten perusteella koronaviruspandemia on aiheuttanut isoja menetyksiä ravintola- ja hotellialalla, mutta johtajat itse luottavat alansa toipumiseen vähitellen. Yrityksille asetetut rajoitukset ovat myös tuoneet haasteita alalle ja pakottaneet niitä luomaan uusia innovatiivisia käytänteitä ja ratkaisuja lyhyessä ajassa. Akateemisesti tutkimus tarjoaa uusia havaintoja pandemian vaikutuksista kriisijohtamiseen ja siihen, miten kriisitilanteisiin pystyttäisiin vastaamaan paremmin tulevaisuudessa suunnittelun ja henkilöstön koulutuksen keinoin.