Energiateknisiä ratkaisuja ruuanvalmistuksen aiheuttamiin päästöihin köyhissä maissa
Tapanainen, Iida (2021)
Kandidaatintyö
Tapanainen, Iida
2021
School of Energy Systems, Energiatekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021050729224
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021050729224
Tiivistelmä
Alkeellisesta ruuanvalmistuksesta syntyvät päästöt aiheuttavat merkittäviä terveys- ja ympäristöhaittoja köyhissä maissa. Tässä kandidaatintyössä perehdytään köyhien maiden ruuanvalmistukseen ja siitä aiheutuviin päästöihin sekä tarkastellaan erilaisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi. Työssä käydään pääpiirteittäin läpi myös puhtaan energian saatavuuden nykytilanne ja viimeaikainen kehitys. Työn tavoitteena on vertailla eri ratkaisuvaihtoehtojen toimivuutta nykytilanteessa ja tulevaisuudessa.
Puhtaan ja nykyaikaisen energian luotettavan saatavuuden varmistaminen kaikille ihmisille on yksi Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteista. Puhtaan energian saatavuus vaikuttaa merkittävästi myös puhtaan ruuanvalmistuksen saatavuuteen. Parhaassa mahdollisessa tilanteessa kaikilla maailman ihmisillä olisi käytettävissään sähköä, mutta tätä ei tulla nykyisellä sähkön saatavuuden kehityksellä saavuttamaan vielä 2020-luvun aikana. Tästä johtuen tarve erilaisten sähköverkosta riippumattomien, energiatehokkaiden ja päästöttömien puhtaan ruuanvalmistuksen keinojen kehittämiselle ja käyttöönotolle on huomattava.
Puhtaan ja nykyaikaisen energian luotettavan saatavuuden varmistaminen kaikille ihmisille on yksi Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteista. Puhtaan energian saatavuus vaikuttaa merkittävästi myös puhtaan ruuanvalmistuksen saatavuuteen. Parhaassa mahdollisessa tilanteessa kaikilla maailman ihmisillä olisi käytettävissään sähköä, mutta tätä ei tulla nykyisellä sähkön saatavuuden kehityksellä saavuttamaan vielä 2020-luvun aikana. Tästä johtuen tarve erilaisten sähköverkosta riippumattomien, energiatehokkaiden ja päästöttömien puhtaan ruuanvalmistuksen keinojen kehittämiselle ja käyttöönotolle on huomattava.