Oljen pellolta poistamisen ympäristöllisen kestävyyden näkökulmia
Kasurinen, Heli; Uusitalo, Ville; Leppäkoski, Lauri (2021)
Publishers version
Kasurinen, Heli
Uusitalo, Ville
Leppäkoski, Lauri
2021
108
1-27
Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT
LUT Scientific and Expertise Publications Raportit ja selvitykset – Reports
School of Energy Systems
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-335-669-6
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-335-669-6
Tiivistelmä
Olkea hyödynnetään perinteisesti maataloudessa esimerkiksi peltojen maanparannuksessa tai karjan kuivikkeena. Olkea kerätään myös energiantuotantoa ja esimerkiksi bioetanolin valmistusta varten. Olki on viime aikoina herättänyt kiinnostusta myös korkeamman jalostusarvon tuotteiden, kuten tekstiilikuitujen, raaka-aineena. Tässä raportissa esitetään eri näkökulmia oljen pellolta poistamisen ympäristölliseen kestävyyteen. Ympäristökestävyysnäkökulmia on analysoitu laadullisesti ja esitetty numeerisia vaihteluvälejä. Näkökulmia on kerätty kirjallisuuslähteistä ja kyselyllä. Oljen poisto voi vaikuttaa muun muassa maaperän hiilimäärään, ravinnetaseeseen, maaperän laatuun ja sen myötä satotasoihin. Oljen poistolla voi olla myös vaikutuksia ilmastonmuutokseen maaperän hiilen muutosten, pellolta muodostuvien typpioksiduuli- ja metaanipäästöjen muutosten ja kerättävän oljen mukana poistuvien ravinteiden korvaamisen tai maaperän rakenteen parantamiseen tarvittavien työkoneiden päästöjen muutosten myötä. Raporttia voidaan hyödyntää pohjana esimerkiksi oljen hyödyntämiseen liittyvissä elinkaariarvioinneissa ja muissa kestävyysarvioinneissa. Raportti on tehty osana Hämeen ELY-keskuksen Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta rahoittamaa Vihreän kasvun biokylä -hanketta (2019–2021). Straw is traditionally utilized in agriculture, for example, for improving soil structure at fields and as bedding for livestock. Straw is further utilized in energy production and, for example, in bioethanol production. More recently, straw has raised interest as a raw material of higher value products, such as textile fibers. This report presents different aspects related to the environmental sustainability of removing straw from fields for further utilization. The environmental sustainability aspects have been analyzed qualitatively, and a numerical range has been presented when available. The environmental sustainability aspects have been collected from literature sources and a survey. Straw removal may affect, for example, soil organic carbon content, nutrient balance, and soil quality, and thereby, crop yields. Furthermore, straw removal may have impacts on climate change through changes in soil organic carbon, changes in N2O and CH4 emissions from fields, emissions from replacing nutrients removed as part of straw, or increase in emissions of machinery required to improve soil structure at fields. The report can be utilized, for example, as a basis for life cycle assessment and other sustain-ability studies related to straw utilization. The report is part of the project “Vihreän kasvun biokylä” (2019–2021) funded by Häme Centre for Economic Development, Transport and the Environment from the European agricultural fund for rural development.
Lähdeviite
Kasurinen Heli, Uusitalo Ville, Leppäkoski Lauri. 2021. Oljen pellolta poistamisen ympäristöllisen kestävyyden näkökulmia. LUT Scientific and Expertise Publications: Raportit ja selvitykset - Reports 108. ISBN 978-952-335-669-6 (PDF).