The influence of parents on young adults’ sustainable consumer behavior
Aaltonen, Pipsa (2021)
Kandidaatintutkielma
Aaltonen, Pipsa
2021
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021052631684
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021052631684
Tiivistelmä
The research intended to explain the extent which parents influence on their children’s sustainable food consumption when they have already moved out of the house. The topic is increasingly important, because food production has a large effect on global warming and many other environmental problems. Therefore, transforming consumption patterns more sustainable becomes even more topical and it must be understood, what influences on the sustainable consumption. The research was conducted as a quantitative study and the data was gathered by using an internet-based survey. The survey had altogether of 181 respondents and most of them were university students.
The results of the study display that parents’ attitudes, but also the gender of the respondent influence on the attitudes regarding sustainable food consumption. Furthermore, vegetarian food consumption is even more influenced by the gender of the respondent than childhood practices relating to vegetarian food. It was found that women consume more vegetarian food, which may be due to general attitudes of the society. In contrast, regarding consumption of generally sustainable food, such as local and domestic food, the consumption of these in childhood has a very large effect and for instance, gender does not affect. However, regarding the usage of vegetables the gender has an influence as women consume a lot more vegetables, but the biggest influence is still on the consumption of vegetables in one’s childhood. Consumption of sustainable food in childhood was found to have an influence on the young adults consuming same products as their parents. In addition, young adults liking food in childhood was found to have an effect on buying same products as their parents in their childhood. Tutkielman tavoitteena oli selvittää miten vanhempien vastuullinen kuluttaminen lapsuudessa vaikuttaa nuorten aikuisten kulutukseen. Aihe on tärkeä, sillä ruuantuotannon vaikutukset ilmastonmuutokseen ja muihin ympäristöongelmiin kasvavat, jos ruuankulutustapoja ei muokata vastuullisempaan suuntaan. Tämän vuoksi on ymmärrettävä millaiset tekijät vaikuttavat vastuulliseen ruuan kulutukseen ja millä tavoin. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena ja sen aineisto kerättiin verkkokyselyllä. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 181 henkilöä ja he olivat pääosin yliopisto-opiskelijoita.
Tulokset osoittavat, että vastuulliseen kuluttamiseen liittyviin asenteisiin nuorilla vaikuttavat heidän vanhempiensa asenteet, mutta myös heidän sukupuolensa. Sen lisäksi kasvisruoan kulutukseen sukupuoli vaikutti jopa enemmän, kuin kasvisruoan kulutus lapsuudessa. Tutkimus osoitti, että naiset kuluttivat kasvisruokaa huomattavasti enemmän, mikä saattaa johtua yhteiskunnan yleisistä asenteista. Sen sijaan, yleisesti vastuullisen ruuan kulutukseen, eli esimerkiksi lähiruoan ja kotimaisen ruoan kulutukseen, näytti vaikuttavan erittäin suuresti vanhempien toiminta nuorten aikuisten lapsuudessa, eikä esimerkiksi sukupuolella ollut vaikutusta. Toisaalta vihannesten kulutukseen vaikutti vanhempien toiminnan lisäksi myös sukupuoli, naisten ollessa vihanneksia kuluttavampi osapuoli. Näistä tekijöistä yleisesti vastuullisen ruuan kuluttaminen lapsuudessa myös lisäsi nuorten aikuisten keskuudessa samojen ruokatuotteiden kuluttamista, mitä heidän vanhempansa kuluttivat lapsuudessa. Samojen ruokatuotteiden kulutukseen vaikutti myös lapsuudessa syödyistä ruuista pitäminen.
The results of the study display that parents’ attitudes, but also the gender of the respondent influence on the attitudes regarding sustainable food consumption. Furthermore, vegetarian food consumption is even more influenced by the gender of the respondent than childhood practices relating to vegetarian food. It was found that women consume more vegetarian food, which may be due to general attitudes of the society. In contrast, regarding consumption of generally sustainable food, such as local and domestic food, the consumption of these in childhood has a very large effect and for instance, gender does not affect. However, regarding the usage of vegetables the gender has an influence as women consume a lot more vegetables, but the biggest influence is still on the consumption of vegetables in one’s childhood. Consumption of sustainable food in childhood was found to have an influence on the young adults consuming same products as their parents. In addition, young adults liking food in childhood was found to have an effect on buying same products as their parents in their childhood.
Tulokset osoittavat, että vastuulliseen kuluttamiseen liittyviin asenteisiin nuorilla vaikuttavat heidän vanhempiensa asenteet, mutta myös heidän sukupuolensa. Sen lisäksi kasvisruoan kulutukseen sukupuoli vaikutti jopa enemmän, kuin kasvisruoan kulutus lapsuudessa. Tutkimus osoitti, että naiset kuluttivat kasvisruokaa huomattavasti enemmän, mikä saattaa johtua yhteiskunnan yleisistä asenteista. Sen sijaan, yleisesti vastuullisen ruuan kulutukseen, eli esimerkiksi lähiruoan ja kotimaisen ruoan kulutukseen, näytti vaikuttavan erittäin suuresti vanhempien toiminta nuorten aikuisten lapsuudessa, eikä esimerkiksi sukupuolella ollut vaikutusta. Toisaalta vihannesten kulutukseen vaikutti vanhempien toiminnan lisäksi myös sukupuoli, naisten ollessa vihanneksia kuluttavampi osapuoli. Näistä tekijöistä yleisesti vastuullisen ruuan kuluttaminen lapsuudessa myös lisäsi nuorten aikuisten keskuudessa samojen ruokatuotteiden kuluttamista, mitä heidän vanhempansa kuluttivat lapsuudessa. Samojen ruokatuotteiden kulutukseen vaikutti myös lapsuudessa syödyistä ruuista pitäminen.