COVID-19-pandemian vaikutukset vähittäiskauppojen elintarvikkeiden hankintaan
Vasko, Eetu (2022)
Kandidaatintutkielma
Vasko, Eetu
2022
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202201179023
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202201179023
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on selvittää, kuinka COVID-19-pandemia on vaikuttanut vähittäiskauppojen elintarvikkeiden hankintoihin. Tutkimuksessa keskityttiin päivittäistavarakauppoihin, niiden elintarvikkeiden hankinnan ja myynnin keskeisen roolin vuoksi. Tutkimuksessa koronan vaikutusten lisäksi keskitytään tarkastelemaan päivittäistavarakauppojen kehittämiä ratkaisuja, toimitusketjun riskien ja toimitusketjun riskienhallinnan näkökulmista. Tutkimus toteutettiin laadullisena monitapaustutkimuksena, jonka aineistona käytettiin haastatteluja, sekä kolmen eri päivittäistavarakaupanalan toimijoiden vuoden 2020 vuosikertomuksia.
COVID-19-pandemia aiheutti elintarvikkeiden toimitusketjuissa runsaasti häiriöitä ja riskejä, jotka etenkin pandemian alkuvaiheilla olivat selvästi esillä. Suurin vaikuttaja näissä riskeissä ja häiriöissä oli kysynnän yhtäkkinen kasvu, kun kysyntä siirtyi ravintoloista päivittäistavarakauppoihin. Päivittäistavarakaupat kehittivät ja käyttivät useita riskienhallinnan menetelmiä, pyrkiessään vähentämään riskien vaikutuksia. Kuitenkin suurin osa päivittäistavarakauppojen kehittämistä ja käyttämistä riskienhallinnan menetelmistä käytettiin vain koronan yhteydessä, ja ainoastaan pidempiaikaisina riskienhallinnan keinoina tunnistettiin varastotasojen nostoa korkeammaksi, sekä ennakkovarautuminen. Päivittäistavarakaupoissa huomattiin myös toimitusketjun resilienssin piirteitä, kun vaikutuksia pyrittiin vähentämään ennakoivasti ja joustavasti. The purpose of this bachelor’s thesis is to examine how the COVID-19-pandemic has impacted on food acquisition for retailers. In this thesis the focus was solely on grocery stores, due to their key role in sourcing and selling food. In addition to the impacts of corona, the thesis focuses on the solutions developed by grocery stores from the perspectives of supply chain risk and supply chain risk management. Thesis was performed as a qualitative case study that uses both interviews and the 2020 annual reports of three different grocery store organisations, as its material.
The COVID-19-pandemic caused several disruptions and risks in food supply chains, especially in the early stages of pandemic. The largest contributor to these risks and disruptions was the increase in demand as demand shifted from restaurants to grocery stores. Grocery stores developed and used several risk management methods in their supply chains in an effort to reduce the impact of risks. However, most of the risk management methods developed and used by grocery stores were used only in the context of corona, and only identified long term supply chain risk management measures were raising inventory levels and taking precautionary measures. In grocery stores, features of supply chain resilience were also noticed in an effort to reduce impacts in a proactive and flexible matter.
COVID-19-pandemia aiheutti elintarvikkeiden toimitusketjuissa runsaasti häiriöitä ja riskejä, jotka etenkin pandemian alkuvaiheilla olivat selvästi esillä. Suurin vaikuttaja näissä riskeissä ja häiriöissä oli kysynnän yhtäkkinen kasvu, kun kysyntä siirtyi ravintoloista päivittäistavarakauppoihin. Päivittäistavarakaupat kehittivät ja käyttivät useita riskienhallinnan menetelmiä, pyrkiessään vähentämään riskien vaikutuksia. Kuitenkin suurin osa päivittäistavarakauppojen kehittämistä ja käyttämistä riskienhallinnan menetelmistä käytettiin vain koronan yhteydessä, ja ainoastaan pidempiaikaisina riskienhallinnan keinoina tunnistettiin varastotasojen nostoa korkeammaksi, sekä ennakkovarautuminen. Päivittäistavarakaupoissa huomattiin myös toimitusketjun resilienssin piirteitä, kun vaikutuksia pyrittiin vähentämään ennakoivasti ja joustavasti.
The COVID-19-pandemic caused several disruptions and risks in food supply chains, especially in the early stages of pandemic. The largest contributor to these risks and disruptions was the increase in demand as demand shifted from restaurants to grocery stores. Grocery stores developed and used several risk management methods in their supply chains in an effort to reduce the impact of risks. However, most of the risk management methods developed and used by grocery stores were used only in the context of corona, and only identified long term supply chain risk management measures were raising inventory levels and taking precautionary measures. In grocery stores, features of supply chain resilience were also noticed in an effort to reduce impacts in a proactive and flexible matter.