Vastuullisuusteemojen vaikutus elintarvikealan toimittajavalinnassa
Lindholm, Teemu (2021)
Kandidaatintutkielma
Lindholm, Teemu
2021
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202201209500
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202201209500
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tutkia vastuullisuusteemojen vaikutusta elintarvikealan toimittajavalintaan. Tarkoituksena on selvittää, miten vastuullisuuden dimensiot ovat sidoksissa toimittajavalinnan kontekstiin. Tämän lisäksi tutkielmassa tarkastellaan vastuullisuuskäytänteiden hyödyntämistä toimittajien arvioinnissa ja vastuullisuuden varmistamisessa. Tutkielmassa pyritään myös selvittämään tavoitteita, joita elintarvikealan organisaatio tavoittelee vastuullisuustyöllään toimittajayhteistyössä. Kuluttajat ovat entistä valveutuneempia vastuullisuusasioiden suhteen, joten yritysten toimittajayhteistyön on oltava entistä strategisempaa, tavoitteellisempaa ja organisoidumpaa. Toimitusketjujen vastuullisella johtamisella on täten huomattava merkitys kilpailukyvyn säilyttämisen suhteen elintarviketeollisuudessa.
Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena tutkimuksena, jonka empiirinen aineisto on kerätty puolistrukturoidun haastattelumallin avulla. Haastatteluaineisto koostuu haastattelusta, joka on toteutettu kahden hankintojen parissa työskentelevän elintarvikealan organisaation edustajan kanssa. Aineiston keruussa on myös hyödynnetty kohdeorganisaation vastuullisuusraporttia sekä erinäisiä toimittajille ja jakelijoille suunnattuja ohjeistuksia.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että toimittajavalinnassa ja yleisesti toimittajayhteistyössä vastuullisuusdimensioiden huomiointiin panostetaan. Toimittajien arvioinnin ja vastuullisuuden varmistamisen osalta elintarvikealalla hyödynnetään riskiin perustuvaa kategorisointia. Toimittajien riskillisyyteen pohjautuvien auditointien lisäksi toimittajilta vaaditaan organisaation asettamien eettisten ohjeistusten ja hyödynnettyjen standardi- ja sertifikaattikäytäntöjen noudattamista. Toimittajayhteistyöhön kohdistuvan vastuullisuustyön tavoitteet perustuvat kaikkien vastuullisuusdimensioiden huomioimiseen. The purpose of this bachelor's thesis is to study the impact of sustainability themes on the supplier selection in the food industry. In addition, this thesis examines the utilization of sustainability practices in evaluating suppliers and ensuring sustainability. This thesis also aims to find out the goals that an organization in the food industry pursues through its sustainability work in supplier cooperation. Consumers are becoming more aware of sustainability issues, so corporate sustainability must be more strategic, more targeted and more organized. Sustainable supply chain management thus plays a significant role in maintaining competitiveness in the food industry.
The study has been carried out as a qualitative study, with the empirical data being collected using a semi-structured interview model. The interview material consists of an interview conducted with two procurement representatives of a food industry organization. The target organization’s sustainability report and various instructions for suppliers and distributors have also been used as data sources.
Based on the results of the study, sustainability dimensions are taken into account in the selection of suppliers. Risk-based categorization in the food industry is used to ensure the sustainability of suppliers. In addition to auditing high-risk suppliers, suppliers are required to comply with the ethical guidelines set by the organization and the standards and certification practices used. The goals of responsibility work for supplier cooperation are based on taking all dimensions of responsibility into account.
Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena tutkimuksena, jonka empiirinen aineisto on kerätty puolistrukturoidun haastattelumallin avulla. Haastatteluaineisto koostuu haastattelusta, joka on toteutettu kahden hankintojen parissa työskentelevän elintarvikealan organisaation edustajan kanssa. Aineiston keruussa on myös hyödynnetty kohdeorganisaation vastuullisuusraporttia sekä erinäisiä toimittajille ja jakelijoille suunnattuja ohjeistuksia.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että toimittajavalinnassa ja yleisesti toimittajayhteistyössä vastuullisuusdimensioiden huomiointiin panostetaan. Toimittajien arvioinnin ja vastuullisuuden varmistamisen osalta elintarvikealalla hyödynnetään riskiin perustuvaa kategorisointia. Toimittajien riskillisyyteen pohjautuvien auditointien lisäksi toimittajilta vaaditaan organisaation asettamien eettisten ohjeistusten ja hyödynnettyjen standardi- ja sertifikaattikäytäntöjen noudattamista. Toimittajayhteistyöhön kohdistuvan vastuullisuustyön tavoitteet perustuvat kaikkien vastuullisuusdimensioiden huomioimiseen.
The study has been carried out as a qualitative study, with the empirical data being collected using a semi-structured interview model. The interview material consists of an interview conducted with two procurement representatives of a food industry organization. The target organization’s sustainability report and various instructions for suppliers and distributors have also been used as data sources.
Based on the results of the study, sustainability dimensions are taken into account in the selection of suppliers. Risk-based categorization in the food industry is used to ensure the sustainability of suppliers. In addition to auditing high-risk suppliers, suppliers are required to comply with the ethical guidelines set by the organization and the standards and certification practices used. The goals of responsibility work for supplier cooperation are based on taking all dimensions of responsibility into account.
Kokoelmat
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineisto, joilla on samankaltaisia nimekkeitä, tekijöitä tai asiasanoja.
-
Software Sustainability by Design
Oyedeji, Shola
Acta Universitatis Lappeenrantaensis (Lappeenranta-Lahti University of Technology LUT, 05.12.2019)In our current world, software impacts almost everything; it connects people and forms the cornerstone for the economy, as such, has an impact on sustainability and the emerging sustainable development goals (SDGs). ... -
Promoting sustainable development as a packaging manufacturer in the EU and the US regulatory environments
Pasonen, Jarno (2023)The global packaging industry is facing a phase of transformation. The amount of packaging waste should be reduced, as a significant part of, for example, the plastic waste in the seas originates from packaging, but many ... -
Vastuullisuuden toteutuminen yrityksen toimittajavalinnassa: case ympäristöhuoltoalalta
Peltola, Julius (2024)Tutkielman tavoitteena oli selvittää, kuinka vastuullisuus näkyy yrityksen toimittajavalintaprosessissa. Lisäksi selvitettiin vastuullisuuden varmistamista toimitusketjussa sekä vastuullisuuteen ohjaavia ajureita. Lainsäädännön ...