Vedenkäytön kustannustehokkuuden parantaminen elintarviketeollisuudessa
Freyberg, Carl (2022)
Diplomityö
Freyberg, Carl
2022
School of Energy Systems, Ympäristötekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022020317515
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022020317515
Tiivistelmä
Elintarvikelaitoksen ympäristökuormitus koostuu pääosin vedenkäytöstä ja jätevesien muodostamisesta. Kestävän yrityskuvan muodostamisessa on tärkeää pyrkiä vähentämään jätevesien aiheuttamia ympäristö vaikutuksia. Suurin osan elintarviketeollisuuden jätevesistä koostuu orgaanisista yhdisteistä. Jätevesien pH:n vaihtelut aiheuttavat myös yhdyskunta jäteveden puhdistamoille omat haasteensa.
Nykyaikaista elintarvikelaitoksen prosesseja voidaan kehittää niin, että jätevesien muodostumista on mahdollista hillitä. Toiminnot voidaan optimoida parhaan hyötysuhteen saamiseksi niin vedenkäytön tehostamisessa kuin jätevesien muodostumisessa. Tärkeää on lähestyä asiaa juurisyyn näkökulmasta: ”Miten jätevedet muodostuvat?”
Tässä tutkimuksessa etsittiin ratkaisua elintarvikelaitoksen jätevesien muodostumiselle ja kustannustehokkaalle vedenkäytölle. Työssä selvitettiin kolmen eri osaston jätevesien muodostumista ja suoritettiin osastokohtaisia jätevesien talteenotto. Tutkimuksen edetessä esille tuli neljä eri vaihtoehtoa ratkaisuksi. Nopein ja kustannustehokkaimmaksi ratkaisuksi muodostui massojen työntäminen vedellä. Kehittynein ratkaisu hyödyntää pigging putkistojen puhdistusta yhdessä CIP-pesujärjestelmän kanssa. Water use and wastewater production account for most of the environmental load of a food facility. It is important to reduce the environmental impact of wastewater in order to create a sustainable corporate image. Organic compounds make up the majority of the wastewater from the food industry. A variation in the pH of wastewater also presents its own challenges to municipal wastewater treatment plants.
Food plants can be developed so that wastewater formation can be controlled. Both water efficiency and wastewater generation can be optimized to maximize efficiency. From the perspective of: "How is wastewater formed?" it is important to examine the root cause.
The purpose of this study was to find a solution for the generation and cost-effective use of water from food processing facilities. The formation of wastewater from three departments was examined, and department-specific wastewater recovery was conducted. Following the study, four different solutions were identified as solutions. Pushing the masses with water was the most efficient and cost-effective solution. Pipe-pigging cleaning is used in combination with CIP washing to provide the most advanced solution.
Nykyaikaista elintarvikelaitoksen prosesseja voidaan kehittää niin, että jätevesien muodostumista on mahdollista hillitä. Toiminnot voidaan optimoida parhaan hyötysuhteen saamiseksi niin vedenkäytön tehostamisessa kuin jätevesien muodostumisessa. Tärkeää on lähestyä asiaa juurisyyn näkökulmasta: ”Miten jätevedet muodostuvat?”
Tässä tutkimuksessa etsittiin ratkaisua elintarvikelaitoksen jätevesien muodostumiselle ja kustannustehokkaalle vedenkäytölle. Työssä selvitettiin kolmen eri osaston jätevesien muodostumista ja suoritettiin osastokohtaisia jätevesien talteenotto. Tutkimuksen edetessä esille tuli neljä eri vaihtoehtoa ratkaisuksi. Nopein ja kustannustehokkaimmaksi ratkaisuksi muodostui massojen työntäminen vedellä. Kehittynein ratkaisu hyödyntää pigging putkistojen puhdistusta yhdessä CIP-pesujärjestelmän kanssa.
Food plants can be developed so that wastewater formation can be controlled. Both water efficiency and wastewater generation can be optimized to maximize efficiency. From the perspective of: "How is wastewater formed?" it is important to examine the root cause.
The purpose of this study was to find a solution for the generation and cost-effective use of water from food processing facilities. The formation of wastewater from three departments was examined, and department-specific wastewater recovery was conducted. Following the study, four different solutions were identified as solutions. Pushing the masses with water was the most efficient and cost-effective solution. Pipe-pigging cleaning is used in combination with CIP washing to provide the most advanced solution.