Finnish newspaper discussion on food packaging
Koskinen, Pilvi (2022)
Pro gradu -tutkielma
Koskinen, Pilvi
2022
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022030822308
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022030822308
Tiivistelmä
In recent years, the growth of environmental and climate awareness has been strongly reflected in global politics. The pressure to bring food packaging into line with sustainability is a topical matter influencing society. This master's thesis examines the media debate on the sustainability of food packaging in the Finnish news media.
From a sample of three Finnish newspapers classified as high-quality from January 2010 to December 2020, the author of this master's thesis identified news articles on food packaging sustainability based on certain criteria. The analyses looked at the variety of different themes that were addressed in the debate on the sustainability of food packaging in newspapers, and what innovations were proposed for the sustainability transition of food packaging.
There were 216 ‘food packaging’ news articles in these newspapers during this period. These news articles were divided into eleven main themes based on their essential content. The themes identified were business solutions and innovations, plastic separating, collecting, recycling, reusing, and reducing, recycling enthusiasm and problems at the consumer, municipal, and state levels, laws and regulations, marine litter and micro-plastics, food safety, issues with plastic substitutes, energy waste, over-packaging, plastics industry, and food waste. Some of the themes appeared in the data more and some less. Of the news articles, 31% mentioned innovations. The majority of the innovations were considering new innovative materials for replacing fossil-based plastics from food packaging. The three main materials mentioned were bioplastic, cardboard, and wood. Both cardboard and bioplastic were mainly wood-based in the research material. The number of food packaging news articles and proposed innovations both peaked in 2018.
The coverage of food packaging and the different themes in Finnish newspapers from the perspective of sustainability and sustainability transitions increased considerably during the research period. Based on mitigating the effects of climate change while maintaining food security, the choice of food packaging materials will play an increasingly important role in the future. Viime vuosien ympäristö- ja ilmastotietoisuuden kasvu on heijastunut voimakkaasti globaaliin politiikkaan. Elintarvikepakkausalan kestävyysmuutokset ovat ajankohtainen ja yhteiskunnassa laajalti vaikuttava asia. Tässä pro gradu -työssä tarkastellaan elintarvikepakkausten kestävyydestä käytävää mediakeskustelua suomalaisessa uutismediassa.
Pro gradu -työn tekijä tunnisti elintarvikepakkauksia koskevia artikkeleita tiettyjen kriteerien perusteella kolmen laadukkaaksi luokitellun suomalaisen sanomalehden otoksesta. Tutkimusjakso oli tammikuusta 2010 joulukuuhun 2020. Analyysissa tarkasteltiin elintarvikepakkausten kestävyyden teemoja sekä sitä, millaisia innovaatioita elintarvikepakkausten kestävyyssiirtymään mainittiin näissä sanomalehdissä.
Sanomalehdistä löytyi tarkasteluajanjakson ajalta 216 uutisartikkelia, jotka käsittelivät elintarvikepakkauksia kestävän kehityksen ja kestävyysmuutosten näkökulmasta. Nämä uutisartikkelit jaettiin yhteentoista pääteemaan olennaisen sisällön perusteella. Löydettyjä teemoja olivat liiketoiminnalliset ratkaisut ja innovaatiot, muovien erottelu, keräys, kierrätys, uusiokäyttö ja käytön vähentäminen, innostus ja ongelmat liittyen kierrätykseen, lait ja määräykset, meriroska ja mikromuovit, elintarviketurvallisuus, muovinkorvikkeiden ongelmat, energiajae ja jätteiden poltto, ylipakkaaminen, yrittäjyys muovialalla, ja ruokahävikki. Osa teemoista toisia sai laajempaa mediahuomiota. Uutisartikkeleista 31 %:ssa mainittiin innovaatiot. Suurin osa innovaatioista koski uusia materiaaleja fossiilipohjaisen muovin korvaamiseksi elintarvikepakkauksista. Kolme korvaamiseen ehdotettua päämateriaalia olivat biomuovi, kartonki ja puupohjaiset materiaalit. Sekä kartonki että biomuovi olivat tässä aineistossa pääasiassa puupohjaisia. Sekä uutisartikkelien, että ehdotettujen innovaatioiden määrä saavutti huippunsa vuonna 2018.
Elintarvikepakkausten uutiskattavuus suomalaisissa sanomalehdissä kestävyysajattelun ja kestävyysmuutosten näkökulmasta kasvoi merkittävästi tutkimusjakson aikana. Asiaa koskevat teemat lisääntyivät ja laajenivat tutkimusvuosien aikana. Ilmastonmuutoksen vaikutusten lieventämiseen ja elintarviketurvan säilyttämiseen perustuen elintarvikkeiden pakkausmateriaalien valinnalla on tulevaisuudessa yhä tärkeämpi rooli.
From a sample of three Finnish newspapers classified as high-quality from January 2010 to December 2020, the author of this master's thesis identified news articles on food packaging sustainability based on certain criteria. The analyses looked at the variety of different themes that were addressed in the debate on the sustainability of food packaging in newspapers, and what innovations were proposed for the sustainability transition of food packaging.
There were 216 ‘food packaging’ news articles in these newspapers during this period. These news articles were divided into eleven main themes based on their essential content. The themes identified were business solutions and innovations, plastic separating, collecting, recycling, reusing, and reducing, recycling enthusiasm and problems at the consumer, municipal, and state levels, laws and regulations, marine litter and micro-plastics, food safety, issues with plastic substitutes, energy waste, over-packaging, plastics industry, and food waste. Some of the themes appeared in the data more and some less. Of the news articles, 31% mentioned innovations. The majority of the innovations were considering new innovative materials for replacing fossil-based plastics from food packaging. The three main materials mentioned were bioplastic, cardboard, and wood. Both cardboard and bioplastic were mainly wood-based in the research material. The number of food packaging news articles and proposed innovations both peaked in 2018.
The coverage of food packaging and the different themes in Finnish newspapers from the perspective of sustainability and sustainability transitions increased considerably during the research period. Based on mitigating the effects of climate change while maintaining food security, the choice of food packaging materials will play an increasingly important role in the future.
Pro gradu -työn tekijä tunnisti elintarvikepakkauksia koskevia artikkeleita tiettyjen kriteerien perusteella kolmen laadukkaaksi luokitellun suomalaisen sanomalehden otoksesta. Tutkimusjakso oli tammikuusta 2010 joulukuuhun 2020. Analyysissa tarkasteltiin elintarvikepakkausten kestävyyden teemoja sekä sitä, millaisia innovaatioita elintarvikepakkausten kestävyyssiirtymään mainittiin näissä sanomalehdissä.
Sanomalehdistä löytyi tarkasteluajanjakson ajalta 216 uutisartikkelia, jotka käsittelivät elintarvikepakkauksia kestävän kehityksen ja kestävyysmuutosten näkökulmasta. Nämä uutisartikkelit jaettiin yhteentoista pääteemaan olennaisen sisällön perusteella. Löydettyjä teemoja olivat liiketoiminnalliset ratkaisut ja innovaatiot, muovien erottelu, keräys, kierrätys, uusiokäyttö ja käytön vähentäminen, innostus ja ongelmat liittyen kierrätykseen, lait ja määräykset, meriroska ja mikromuovit, elintarviketurvallisuus, muovinkorvikkeiden ongelmat, energiajae ja jätteiden poltto, ylipakkaaminen, yrittäjyys muovialalla, ja ruokahävikki. Osa teemoista toisia sai laajempaa mediahuomiota. Uutisartikkeleista 31 %:ssa mainittiin innovaatiot. Suurin osa innovaatioista koski uusia materiaaleja fossiilipohjaisen muovin korvaamiseksi elintarvikepakkauksista. Kolme korvaamiseen ehdotettua päämateriaalia olivat biomuovi, kartonki ja puupohjaiset materiaalit. Sekä kartonki että biomuovi olivat tässä aineistossa pääasiassa puupohjaisia. Sekä uutisartikkelien, että ehdotettujen innovaatioiden määrä saavutti huippunsa vuonna 2018.
Elintarvikepakkausten uutiskattavuus suomalaisissa sanomalehdissä kestävyysajattelun ja kestävyysmuutosten näkökulmasta kasvoi merkittävästi tutkimusjakson aikana. Asiaa koskevat teemat lisääntyivät ja laajenivat tutkimusvuosien aikana. Ilmastonmuutoksen vaikutusten lieventämiseen ja elintarviketurvan säilyttämiseen perustuen elintarvikkeiden pakkausmateriaalien valinnalla on tulevaisuudessa yhä tärkeämpi rooli.