Covid-19-pandemian vaikutukset uusien yritysten perustamiseen
Santa, Ella-Maija (2022)
Kandidaatintutkielma
Santa, Ella-Maija
2022
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022052338138
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022052338138
Tiivistelmä
Tässä kandidaatintutkielmassa käsitellään koronavirustartuntojen ja koronaviruksen vastaisten rajoitustoimien vaikutusta uusien yritysten perustamiseen vuonna 2020. Tavoitteena on saada selville, miten COVID-19-pandemia on vaikuttanut yritysten perustamiseen Suomessa. Kirjallisuuskatsauksessa pohjustetaan työn empiriaosaa aiemmalla tutkimuksella: käydään läpi kriisien ja epidemioiden vaikutuksia talouteen ja yrittäjyyteen, sekä tarkastellaan yrittäjäksi ryhtymisen motiiveja.
Tutkimus toteutetaan kvantitatiivisena tutkimuksena ja tutkimusmenetelmänä käytetään lineaarista regressioanalyysiä. Tutkimusaineisto koostuu aloittaneiden yritysten lukumääristä sairaanhoitopiireittäin sekä toimialoittain, varmistetuista koronatartunnoista sekä rajoitustoimia kuvaavista muuttujista: Containment and Health -indeksistä, maskisuosituksesta sekä suosituksesta pysyä kotona. Tutkimuksessa suoritetaan viisi regressioanalyysiä.
Tutkimustulokset osoittavat, että yksinään koronavirustartuntojen määrällä ei ole juurikaan vaikutusta uusien yritysten perustamiseen, mutta rajoitustoimilla on tilastollisesti merkitsevä negatiivinen vaikutus yritysten perustamiseen. Rajoitustoimien vaikutus uusien yritysten perustamiseen on kuitenkin suhteellisen pieni. Tulosten perusteella voidaan sanoa COVID-19-pandemian kokonaisuutena vaikuttaneen uusien yritysten perustamiseen. This bachelor’s thesis deals with the impact of coronavirus cases and restrictions against coronavirus pandemic on becoming an entrepreneur and starting your own business. The aim is to find out how COVID-19 pandemic has affected on becoming an entrepreneur in Finland. The literature review of the thesis reviews the effects of previous crises, epidemics and pandemics and examines the motivations on becoming an entrepreneur.
This thesis is a quantitative study and linear regression analysis is used as the research method. The research material consists of the number of new firms by hospital districts and industries, confirmed coronavirus cases and variables describing restrictions against COVID-19 pandemic: the Containment and Health Index and the recommendations to stay-at-home and to use face coverings. Five regression analyses are performed in the study.
The results of the thesis show, that the number of coronavirus cases alone has no effect on becoming and entrepreneur and starting your own business, but on the other hand, restrictions have a statistically significant negative relationship with starting a business. However, the impact is quite small. The results therefore suggest that the COVID-19 pandemic has affected on becoming an entrepreneur.
Tutkimus toteutetaan kvantitatiivisena tutkimuksena ja tutkimusmenetelmänä käytetään lineaarista regressioanalyysiä. Tutkimusaineisto koostuu aloittaneiden yritysten lukumääristä sairaanhoitopiireittäin sekä toimialoittain, varmistetuista koronatartunnoista sekä rajoitustoimia kuvaavista muuttujista: Containment and Health -indeksistä, maskisuosituksesta sekä suosituksesta pysyä kotona. Tutkimuksessa suoritetaan viisi regressioanalyysiä.
Tutkimustulokset osoittavat, että yksinään koronavirustartuntojen määrällä ei ole juurikaan vaikutusta uusien yritysten perustamiseen, mutta rajoitustoimilla on tilastollisesti merkitsevä negatiivinen vaikutus yritysten perustamiseen. Rajoitustoimien vaikutus uusien yritysten perustamiseen on kuitenkin suhteellisen pieni. Tulosten perusteella voidaan sanoa COVID-19-pandemian kokonaisuutena vaikuttaneen uusien yritysten perustamiseen.
This thesis is a quantitative study and linear regression analysis is used as the research method. The research material consists of the number of new firms by hospital districts and industries, confirmed coronavirus cases and variables describing restrictions against COVID-19 pandemic: the Containment and Health Index and the recommendations to stay-at-home and to use face coverings. Five regression analyses are performed in the study.
The results of the thesis show, that the number of coronavirus cases alone has no effect on becoming and entrepreneur and starting your own business, but on the other hand, restrictions have a statistically significant negative relationship with starting a business. However, the impact is quite small. The results therefore suggest that the COVID-19 pandemic has affected on becoming an entrepreneur.