Maitotaloustuotteiden ennustamisen ja tilaustoiminnan kehittäminen ruokahävikin vähentämiseksi päivittäistavarakaupassa
Salminen, Joonas (2022)
Diplomityö
Salminen, Joonas
2022
School of Engineering Science, Tuotantotalous
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022052739103
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022052739103
Tiivistelmä
Päivittäistavarakaupan toimitusketjussa maitotaloustuotteisiin kohdistuu erityisiä haasteita säilyvyysaikojen ja tilaus-toimitusrytmin myötä. Ruokahävikin syntyyn voidaan vaikuttaa kysynnän ennustamisen ja tehokkaan täydennysprosessin keinoin. Ruokahävikin synty on riippuvainen koko toimitusketjun toiminnoista. Pienikin muutos kysynnän ennustamisessa tai täydennysprosessissa voi vaikuttaa merkittävästi ruokahävikin määrään.
Tutkimusosuuden päätutkimusmenetelmänä käytettiin kehitystutkimusta. Tämän ensimmäinen vaihe oli nykytila-analyysin toteutus, jossa selvitettiin maitotaloustuotteiden nykyisen ennustamisen ja täydentämisen vahvuudet, heikkoudet ja kehityskohteet haastatteluin sekä data-analyysin avulla. Kehitystutkimus jatkui tavoitteiden määrittämisellä, suunnittelun toteutuksella ja kehitystyöllä. Lopussa arvioitiin sitä, kuinka hyvin kehitysehdotukset vastasivat tavoitteita. Aiheen merkityksellisyyden vuoksi työssä selvitettiin sidosryhmien hävikinhallintaa ja tuotteiden toimitusteitä.
Työssä havaitut haasteet liittyvät myymälä- ja varastotäydentämisen välisen yhteistyön puutteeseen, sesonkien ohjaukseen, käyttäjien osaamiseen ja kansiorakenteiden sekä täydennysprosessin sisällön puutteisiin. Lisäksi erityisinä haasteina koettiin toimittajien asettamat minimitilausmäärät ja parasta ennen päiväys jakojen seurannan puute. Näiden pohjalta esitettiin kohdistettuja kehitysehdotuksia, joista kaksi toteutettiin tässä diplomityössä konkreettisesti. In supply chain of the grocery trade, dairy products face special challenges due to shelf life and the order-delivery rhythm. The occurrence of food loss can be influenced by means of demand forecasting and an efficient replenishment process. The occurrence of food waste depends on the functions of the entire supply chain. Even a small change in the demand forecasting or replenishment process can have a significant impact on the amount of food waste.
Design science research was used as the main research method for the research part. The first step in this was an analysis of the current situation, in which the strengths, weaknesses and areas for development of the current forecasting and replenishment of dairy products were identified through interviews and data analyses. Design science research continued with the definition of goals, the implementation of planning and development work. At the end, it was assessed how well the development proposals met the objectives. Due to the relevance of the topic, the loss management of stakeholders and the delivery routes of the products were investigated.
The challenges identified in the work are related to the lack of cooperation between the teams, the guidance of the seasons and celebrations, the skills of the users and the shortcomings of the folder structures and the content of the replenishment process. In addition, the minimum order quantities set by suppliers and the lack of follow-up of best-before-date distributions were perceived as particular challenges. Based on these, targeted development proposals were presented, some of which were concretely implemented in this diploma thesis.
Tutkimusosuuden päätutkimusmenetelmänä käytettiin kehitystutkimusta. Tämän ensimmäinen vaihe oli nykytila-analyysin toteutus, jossa selvitettiin maitotaloustuotteiden nykyisen ennustamisen ja täydentämisen vahvuudet, heikkoudet ja kehityskohteet haastatteluin sekä data-analyysin avulla. Kehitystutkimus jatkui tavoitteiden määrittämisellä, suunnittelun toteutuksella ja kehitystyöllä. Lopussa arvioitiin sitä, kuinka hyvin kehitysehdotukset vastasivat tavoitteita. Aiheen merkityksellisyyden vuoksi työssä selvitettiin sidosryhmien hävikinhallintaa ja tuotteiden toimitusteitä.
Työssä havaitut haasteet liittyvät myymälä- ja varastotäydentämisen välisen yhteistyön puutteeseen, sesonkien ohjaukseen, käyttäjien osaamiseen ja kansiorakenteiden sekä täydennysprosessin sisällön puutteisiin. Lisäksi erityisinä haasteina koettiin toimittajien asettamat minimitilausmäärät ja parasta ennen päiväys jakojen seurannan puute. Näiden pohjalta esitettiin kohdistettuja kehitysehdotuksia, joista kaksi toteutettiin tässä diplomityössä konkreettisesti.
Design science research was used as the main research method for the research part. The first step in this was an analysis of the current situation, in which the strengths, weaknesses and areas for development of the current forecasting and replenishment of dairy products were identified through interviews and data analyses. Design science research continued with the definition of goals, the implementation of planning and development work. At the end, it was assessed how well the development proposals met the objectives. Due to the relevance of the topic, the loss management of stakeholders and the delivery routes of the products were investigated.
The challenges identified in the work are related to the lack of cooperation between the teams, the guidance of the seasons and celebrations, the skills of the users and the shortcomings of the folder structures and the content of the replenishment process. In addition, the minimum order quantities set by suppliers and the lack of follow-up of best-before-date distributions were perceived as particular challenges. Based on these, targeted development proposals were presented, some of which were concretely implemented in this diploma thesis.