Selluloosapohjaiset hydrokolloidit elintarvikkeissa
Palonen, Oona (2022)
Kandidaatintyö
Palonen, Oona
2022
School of Engineering Science, Kemiantekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022053141209
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022053141209
Tiivistelmä
Tässä kandidaatintyössä käsitellään elintarviketeollisuudessa ja elintarvikkeiden valmistuksessa käytettyjä selluloosapohjaisia hydrokolloideja. Kandidaatintyössä tarkastellaan näiden aineiden ominaisuuksia, valmistusmenetelmiä ja käyttöä elintarviketuotannossa.
Elintarviketeollisuuden käyttöön on 1900-luvun alun vuosikymmenistä lähtien kehitetty useita erilaisia selluloosajohdannaisia, jotka rakenteestaan riippuen voivat toimia erilaisissa tehtävissä ruoka-aineissa. 2000-luvulla selluloosajohdannaisia on alettu tutkimaan terveysvaikutteisina elintarvikelisäaineina erilaisten sairauksien ehkäisyssä ja kuitulisinä. Positiivisista vaikutuksista terveyteen on tehty erilaisia tutkimuksia, joiden perusteella selluloosan lisääminen ruokavalioon voi auttaa esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen hallinnassa.
Työssä tutkittiin erilaisten selluloosajohdannaisten tärkeimpiä käyttökohteita sekä elintarvikelainsäädäntöä liittyen selluloosapohjaisiin lisäaineisiin ruoassa. Kandidaatintyössä tarkasteltiin myös ympäristönäkökulmaa sekä selluloosapohjaisten kuitujen vaikutusta ravitsemukselliseen turvallisuuteen. Kandidaatintyön painopiste oli mikrokiteisen selluloosan käytössä lihajalosteissa ja lihankorvikkeiden tuotekehityksessä.
Elintarviketeollisuuden käyttöön on 1900-luvun alun vuosikymmenistä lähtien kehitetty useita erilaisia selluloosajohdannaisia, jotka rakenteestaan riippuen voivat toimia erilaisissa tehtävissä ruoka-aineissa. 2000-luvulla selluloosajohdannaisia on alettu tutkimaan terveysvaikutteisina elintarvikelisäaineina erilaisten sairauksien ehkäisyssä ja kuitulisinä. Positiivisista vaikutuksista terveyteen on tehty erilaisia tutkimuksia, joiden perusteella selluloosan lisääminen ruokavalioon voi auttaa esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen hallinnassa.
Työssä tutkittiin erilaisten selluloosajohdannaisten tärkeimpiä käyttökohteita sekä elintarvikelainsäädäntöä liittyen selluloosapohjaisiin lisäaineisiin ruoassa. Kandidaatintyössä tarkasteltiin myös ympäristönäkökulmaa sekä selluloosapohjaisten kuitujen vaikutusta ravitsemukselliseen turvallisuuteen. Kandidaatintyön painopiste oli mikrokiteisen selluloosan käytössä lihajalosteissa ja lihankorvikkeiden tuotekehityksessä.