Etelä-Karjalan energiavarastoinnin tiekartta
Grönman, Aki; Inkeri, Eero; Zhaurova, Mariia; Luoranen, Mika; Tynjälä, Tero; Turunen-Saaresti, Teemu; Breyer, Christian; Bogdanov, Dmitri; Satymov, Rasul; Pulkkinen, Sirpa (2022-12-09)
Publishers version
Grönman, Aki
Inkeri, Eero
Zhaurova, Mariia
Luoranen, Mika
Tynjälä, Tero
Turunen-Saaresti, Teemu
Breyer, Christian
Bogdanov, Dmitri
Satymov, Rasul
Pulkkinen, Sirpa
09.12.2022
148
Lappeenranta-Lahti University of Technology
LUT Scientific and Expertise Publications Tutkimusraportit – Research Reports
School of Energy Systems
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-335-912-3
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-335-912-3
Tiivistelmä
Energian tuotannossa ja markkinoilla on käynnissä murros kohti uusiutuvaan energiaan perustuvaa järjestelmää. Tulevaisuuden järjestelmässä kulutus ja tuotanto eivät välttämättä aina kohtaa. Yksi keino tasata näitä eroja on energian varastointi. Globaalisti energiavarastoihin on ennustettu tulevaisuudessa useiden satojen miljoonien eurojen investointeja. Energian varastoinnille on keskeistä, että varastointitarpeita on lukuisia ja yksi teknologia ei pysty vastaamaan kaikkiin tarpeisiin. Koska ala on vielä kehittymässä ja Etelä-Karjalassa on huomattavaa aihepiiriin liittyvää osaamista tarjolla, pyrkii tämä tiekartta löytämään toisaalta potentiaalisimmat panostuksen kohteet ja toisaalta myös ehdottamaan sekä lyhyen että pitkän aikavälin toimenpiteitä, joilla maakunta saa entistä vahvemman aseman alalla. Tässä tiekartassa esitetään analyysi, jossa tarkastellaan eri energiavarastoteknologioiden julkaisu- ja patenttitrendejä sekä teknologista kypsyyttä. Saadut tulokset kytketään Etelä-Karjalan osaamiseen ja mahdollisuuksiin. Keskeisinä tuloksina havaittiin, että paikallisesta näkökulmasta potentiaalisimpia teknologioita ovat: Power-to-X, adiabaattiset ilmavarastot, lämpövarastot, painovoimaiset energiavarastot, PHES, yli- ja transkriittiset hiilidioksidivarastot, sekä pumped heat. Tiekartassa annettiin myös kahdeksan lyhyen aikavälin ja kuusi pitkän aikavälin suositusta alueellisiksi toimiksi ja tavoitteiksi. Näihin toimiin kuuluvat muun muassa alan koulutuksen kehittäminen eri asteilla, kansainvälistyminen sekä uusien investointien löytäminen.
Lähdeviite
Aki Grönman, Eero Inkeri, Mariia Zhaurova, Mika Luoranen, Tero Tynjälä, Teemu Turunen-Saaresti, Christian Breyer, Dmitri Bogdanov, Rasul Satymov, Sirpa Pulkkinen. (2022). Etelä-Karjalan energiavarastoinnin tiekartta. LUT Scientific and Expertise Publications, Tutkimusraportit – Research Reports 148.