COVID-19-pandemian vaikutus riskienhallinnan käytänteisiin suomalaisessa elintarvikealan yrityksessä
Hämäläinen, Riia (2022)
Kandidaatintutkielma
Hämäläinen, Riia
2022
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202301205030
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202301205030
Tiivistelmä
Tämä kandidaatin tutkielma käsittelee riskienhallintaa suomalaisessa elintarvikealan yrityksessä. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten COVID-19-pandemia on vaikuttanut kohdeorganisaation riskienhallintaan ja sen käytänteisiin. Tavoitteena on selvittää mitä riskienhallinnan käytänteitä kohdeorganisaatiolla on ollut käytössään ennen COVID-19-pandemiaa ja verrata saatuja tietoja kohdeyrityksen tämänhetkisiin riskienhallinnan käytänteisiin. Tarkoituksena on keskittyä etenkin yrityksen ulkoiseen riskienhallintaan. Tutkielman teoriaosuus käsittelee riskienhallintaa, COVID-19-pandemiaa sekä elintarvikealan riskienhallinnan erityispiirteitä.
Tutkimuksen empiirinen osuus on toteutettu laadullisena eli kvalitatiivisena tapaustutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla kahta eri työtehtävissä olevaa kohdeyrityksen työntekijää. Litteroitu haastatteluaineisto käsiteltiin käyttäen sisällönanalyysimenetelmää, jonka avulla haastattelut teemoitettiin. Empiirinen aineisto pohjautuu tutkimuksessa käsiteltyyn teoriaan riskienhallinnasta, COVID-19-pandemiasta sekä elintarvikealan riskienhallinnan erityispiirteistä.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kohdeyrityksessä on käytössään monia riskienhallinnan käytänteitä. Kohdeyrityksen ulkoisten riskien hallintakäytänteet sekä riskienhallintaprosessi ovat kehittyneet COVID-19-pandemian myötä ja riskienhallinta on entistäkin systemaattisempaa, ja siitä on tullut tärkeämpi osa kohdeyrityksen toimintaa. This Bachelor's Thesis examines risk management in a food industry company. The purpose of the thesis is to find out how the COVID-19 pandemic has affected the target organization's risk management and its practices. The goal is to find out what risk management practices the target organization had in place before the COVID-19 pandemic and to compare the information obtained with the current risk management. The purpose is to focus especially on the company's external risks. The theoretical part of the thesis deals with risk management, the COVID-19 pandemic, and the special features of risk management in the food industry.
The empirical research was implemented as a qualitative case study. The research material was collected by interviewing two employees of the target organization who work in different positions. The transcribed interview material was processed using the content analysis method, which was used to theme the interviews. The empirical material is based on the theory discussed in the thesis about risk management, the COVID-19 pandemic, and the special features of risk management in the food industry.
The findings of this thesis shows that the target organization uses many risks management practices. The target organization's external risk management practices and risk management processes have developed after COVID-19 pandemic, and risk management is now even more systematic and has become a more important part of the target company's operations.
Tutkimuksen empiirinen osuus on toteutettu laadullisena eli kvalitatiivisena tapaustutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla kahta eri työtehtävissä olevaa kohdeyrityksen työntekijää. Litteroitu haastatteluaineisto käsiteltiin käyttäen sisällönanalyysimenetelmää, jonka avulla haastattelut teemoitettiin. Empiirinen aineisto pohjautuu tutkimuksessa käsiteltyyn teoriaan riskienhallinnasta, COVID-19-pandemiasta sekä elintarvikealan riskienhallinnan erityispiirteistä.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kohdeyrityksessä on käytössään monia riskienhallinnan käytänteitä. Kohdeyrityksen ulkoisten riskien hallintakäytänteet sekä riskienhallintaprosessi ovat kehittyneet COVID-19-pandemian myötä ja riskienhallinta on entistäkin systemaattisempaa, ja siitä on tullut tärkeämpi osa kohdeyrityksen toimintaa.
The empirical research was implemented as a qualitative case study. The research material was collected by interviewing two employees of the target organization who work in different positions. The transcribed interview material was processed using the content analysis method, which was used to theme the interviews. The empirical material is based on the theory discussed in the thesis about risk management, the COVID-19 pandemic, and the special features of risk management in the food industry.
The findings of this thesis shows that the target organization uses many risks management practices. The target organization's external risk management practices and risk management processes have developed after COVID-19 pandemic, and risk management is now even more systematic and has become a more important part of the target company's operations.